Δραστηριότητες για Βρέφη 8-12 Μηνών

  • Αφήστε το μωρό σας να ταΐζεται από μόνο του. Με αυτό τον τρόπο εξασκείται στο να πιάνει μικρά αντικείμενα (πχ. σπόρους δημητριακών, μαγειρεμένα μπιζέλια). Επίσης τους παρέχει την εμπειρία να αντιλαμβάνονται την υφή των αντικειμένων με τα χέρια και το στόμα τους. Πολύ σύντομα θα μπορεί το μωρό σας να τρώει με τα δάχτυλά του ένα πλήρες γεύμα.
  • Να διαβάζετε στο μωρό σας παιδικά βιβλία και έγχρωμα περιοδικά και συγχρόνως να του δείχνετε και να του λέτε τι παριστάνει η κάθε εικόνα. Αφήστε το μωρό σας να αγγίζει και να χτυπά ελαφρά τις εικόνες του βιβλίου.
  • Να παίζετε με το μωρό σας παιχνίδια με μπάλα. Κυλίστε μια μπάλα προς το μέρος του μωρού σας, και βοηθείστε το εσείς ή ο σύντροφός σας, να κυλίσει τη μπάλα πίσω προς το μέρος σας. Είναι πολύ πιθανό να μπορέσει να σας πετάξει τη μπάλα. Κατάλληλες για αυτό το παιχνίδι είναι οι μπάλες της παραλίας και οι μπάλες από μαλακό και αφρώδες υλικό (Nerf balls).
  • Να παίζετε με το μωρό σας παιχνίδια που περιλαμβάνουν ρυθμικές κινήσεις του σώματος μαζί με παλαμάκια και παιδικά τραγούδια (πχ. pat-a-cake κα.) Να κάνετε μαζί του παλαμάκια ή να εναλλάσσεστε αυτή τη δραστηριότητα. Περιμένετε κάθε φορά, για να δείτε αν το μωρό σας δίνει το σήμα να επαναλάβετε το παιχνίδι. Προσπαθήστε  να παίξετε το ίδιο παιχνίδι, χρησιμοποιώντας τουβλάκια και κουταλάκια που θα τα χτυπάτε μαζί.
  • Το μωρό σας  θα παίζει χρησιμοποιώντας διαφορετικούς ήχους, όπως είναι το  “λα-λα”, “μα-μα”, το “ντα-ντα” κα. Αντιγράψτε τους ήχους, που κάνει το μωρό σας. Προσθέστε ένα καινούριο ήχο και προσέξτε αν το μωρό σας προσπαθεί να τον μιμηθεί. Απολαύστε τις πρώτες προσπάθειες του μωρού σας να μιλήσει.
  • Τα καινούρια μέρη και οι νέες γνωριμίες με ανθρώπους ενώ αποτελούν καλές εμπειρίες για το μωρό σας, αυτές μπορεί να του προκαλέσουν και φόβο. Αφήστε το μωρό σας να τα παρατηρήσει και να τα ακούσει με προσοχή και να προχωρήσει και να προσαρμοστεί με τον δικό του ρυθμό. Το μωρό σας θα σας πει πότε είναι έτοιμο για καινούριες εμπειρίες.