Πως να Μάθετε τα Νήπια Σας να Δημιουργήσουν Καλές Συνήθειες Ύπνου

Για  τους περισσότερους γονείς των νηπίων ή ώρα του ύπνου αποτελεί το πλέον δύσκολο και απαιτητικό μέρος της ημέρας. Τα νήπια συχνά αντιδρούν να πάνε για ύπνο, και κυρίως όταν μέσα στην οικογένεια υπάρχουν μεγαλύτερα αδέλφια που παραμένουν άγρυπνα.

Συμβουλές που θα Βοηθήσουν το Παιδί Σας να Εγκαταστήσει Καλές Συνήθειες Ύπνου

  • Υιοθετήστε για το παιδί σας μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία – ρουτίνα – κάθε νύχτα, έτσι ώστε να έχει ήσυχο μεταβατικό χρόνο προτού μεταβεί για ύπνο, και να καταλάβει ότι σύντομα θα πλησιάσει η ώρα που θα πρέπει απαραιτήτως να πάει για ύπνο. Η ρουτίνα θα πρέπει να είναι η ίδια κάθε νύχτα, καθώς είναι γεγονός ότι τα νήπια αισθάνονται λιγότερο ανήσυχα από τη ρουτίνα. Κάντε το ένα μπάνιο. Διαβάστε του μια ιστοριούλα ή ένα παραμύθι. Ή βάλτε του να ακούσει μια απαλή μουσική. Αποφύγετε το ζωηρό παιχνίδι, το οποίο αυτό που θα κάνει είναι να εξάψει το παιδί σας και να δυσκολέψει περισσότερο τον ύπνο του.
  • Να είστε συνεπείς. Η ώρα που θα πάει το παιδί σας για ύπνο θα πρέπει να είναι η ίδια κάθε νύχτα. Εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα αυτό το κανόνα, το παιδί σας θα γνωρίζει καλά το τι το περιμένει και θα το βοηθήσει να εγκαταστήσει σωστές συνήθειες ύπνου
  • Να επιτρέψτε στο νήπιό σας να πάρει τη νύχτα στο κρεβάτι του ένα αγαπημένο του αντικείμενο – πιθανώς ένα λούτρινο αρκουδάκι, μια κουβερτούλα ή ένα αγαπημένο του παιχνίδι. Αυτό θα το βοηθήσει να αποκοιμηθεί – αλλά και να ξανακοιμηθεί όταν συμβεί να ξυπνήσει μέσα στη νύχτα. Να βεβαιωθείτε ότι το αντικείμενο δεν έχει κουμπιά ή κορδέλες που μπορούν  να βάλουν το παιδί σας στο κίνδυνο του στραγγαλισμού.
  • Να βεβαιωθείτε ότι το νήπιό σας νοιώθει άνετα. Εφόσον θελήσει να του δώσετε ένα ποτήρι νερό ή να του αφήσετε αναμμένο ένα φωτάκι νύχτας, ικανοποιείστε τις επιθυμίες του και αμέσως μετά πέστε του ότι είναι η ώρα που θα πρέπει να πέσει για ύπνο.
  • Να μην επιτρέπετε στο παιδί σας να κοιμάται στο κρεβάτι σας. Στη περίπτωση που του το επιτρέψετε θα καταστήσετε τον ύπνο του δυσκολότερο όταν είναι μόνο στο κρεβάτι του.
  • Να περιμένετε αρκετά δευτερόλεπτα προτού να μεταβείτε στο δωμάτιο του νηπίου σας, ανταποκρινόμενοι σε οτιδήποτε σας παραπονείται ή σας φωνάζει. Μετά, κάθε φορά που σας καλεί, περιμένετε για λίγο προτού να ανταποκριθείτε – και οπωσδήποτε περισσότερο από ό,τι ήταν την προηγούμενη φορά. Καθησυχάστε το παιδί σας λέγοντας του είστε εκεί κοντά του, ακόμη και όταν αυτό δεν σας βλέπει. Κάθε φορά που ανταποκρίνεστε στις εκκλήσεις του θα πρέπει να του υπενθυμίζετε ότι είναι η ώρα για τον ύπνο του. Να μη κάνετε οτιδήποτε που μπορεί να θεωρηθεί ως ανταμοιβή ή παραχώρηση προς το παιδί σας, όταν αυτό σας καλεί την ώρα του ύπνου του.
  • Δώστε του πίστωση χρόνου. Είναι απολύτως φυσιολογικό να εκνευρίζεστε όταν το παιδί σας σας κρατάει ξάγρυπνο όλη τη νύχτα. Προσπαθήστε να επιδείξετε κατανόηση, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα κάνετε χειρότερο το πρόβλημα που αφορά τον ύπνο του παιδιού σας. Μπορείτε να ζητήσετε ξανά  βοήθεια από το σύντροφό σας, ή από άλλους ενήλικες όταν νοιώθετε ότι σας έχουν εξαντλήσει οι συνεχείς διακοπές του ύπνου σας από το παιδί σας.

Πώς Να Προωθήσετε το Σωστό ύπνο στο Νήπιό Σας

Το πρώτο βήμα είναι  να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα ύπνου για το παιδί σας. Όταν διαπιστώνετε ότι το παιδί σας είναι κουρασμένο όταν νυχτώνει, καθορίστε αυτή την ώρα ως την ώρα του για ύπνο. Μετά, δημιουργήστε, γύρω από αυτή την ώρα,  μια ρουτίνα ύπνου για το παιδί σας. Μπορείτε να του κάνετε το μπάνιο του, να του διαβάσετε μια ιστοριούλα ή ένα παραμυθάκι ή να του τραγουδήσετε ένα τραγουδάκι – να το “νανουρίσετε” – και ακολούθως να του αφήσετε κάποιο χρόνο απόλυτης ησυχίας προτού αποχωρήσετε από το δωμάτιό του και το αφήσετε να κοιμηθεί.

Αλλά ακόμη και όταν είναι σε ισχύ οι ρουτίνες του ύπνου, δεν μπορείτε να βασιστείτε πάντοτε ότι το νήπιό σας  θα παραμείνει κοιμισμένο σε όλη τη διάρκεια του υπνάκου ή του κανονικού του ύπνου. Εκτός από το γεγονός  ότι ο ύπνος είναι απρόβλεπτος στη παιδική ηλικία , θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτός μπορεί επίσης να διακοπεί από ορισμένα περιστατικά, όπως είναι: η αλλαγή των δωματίων ή των κρεβατιών του, η απώλεια ενός αγαπημένου του αντικειμένου (κουβερτούλα, ή ένα χνουδωτό παιχνιδάκι), ή η μετάβαση της οικογένειας σε διακοπές. Η πιστή τήρηση μιας τακτικής ρουτίνας ύπνου διευκολύνει να τα βγάλετε πέρα με τις περιστασιακές εξαιρέσεις του προγράμματος. Στην περίπτωση χρονοτριβής ή κωλυσιεργίας του παιδιού να τηρήσει το ωράριο του ύπνου του, τακτοποιείστε το παιδί σας εφαρμόζοντας μια συντομότερη εκδοχή της συνηθισμένης ρουτίνας μετάβασης του παιδιού σας για ύπνο.