Η Προσωπική, η Κοινωνική και η Συναισθηματική Ανάπτυξη

Οι Απαιτήσεις

Στα παιδιά θα πρέπει να παρέχονται οι κατάλληλες εμπειρίες και η αναγκαία στήριξη που θα τα βοηθήσουν να αναπτύξουν μια θετική αίσθηση για τον εαυτό τους και για τους άλλους, σεβασμό προς τους άλλους, κοινωνικές δεξιότητες, και μια θετική διάθεση για μάθηση. Οι πάροχοι θα πρέπει να διαβεβαιώσουν ότι θα προσφέρουν την αμέριστη συμπαράστασής τους για την ευημερία των παιδιών και ότι θα τα βοηθήσουν να γνωρίσουν τον εαυτό τους και το τι μπορούν να κάνουν.

Οι Παράμετροι της Προσωπικής, της Κοινωνικής και της Συναισθηματικής Ανάπτυξης

Τη Προσωπική, τη Κοινωνική και τη Συναισθηματική Ανάπτυξη των παιδιών συγκροτούν οι παρακάτω παράμετροι:

Οι Διαθέσεις και οι Στάσεις – αναφέρονται στο πως τα παιδιά ενδιαφέρονται, ενθουσιάζονται και έχουν το κίνητρο για μάθηση

Η Αυτοπεποίθηση και η Αυτοεκτίμηση – αφορούν το να έχουν τα παιδιά  την αίσθηση της  αξίας και της πίστης στον εαυτό τους  και να αντιλαμβάνονται την ανάγκη να επιδεικνύουν τη κατάλληλη ευαισθησία απέναντι στα σημαντικά γεγονότα  στη ζωή της δικής τους και των άλλων.

Η Πραγματοποίηση Σχέσεων – Επισημαίνει  τη σπουδαιότητα  της πραγματοποίησης  αρμονικών σχέσεων με τους άλλους , και παράλληλα να συνεργαζόμαστε μαζί τους με ένα φιλικό τρόπο.

Η Συμπεριφορά και η Αυτοσυγκράτηση— είναι σχετικά με το πώς τα παιδιά αναπτύσσουν την αντίληψη του τι είναι σωστό και υο τι είναι λάθος , και γιατί, οι λέξεις και οι πράξεις τους έχουν σημαντική επίπτωση για τα ίδια και τους άλλους.

Η Αυτό -φροντίδα – αναφέρεται στο πως τα παιδιά αποκτούν την αίσθηση του αυτοσεβασμού και του ενδιαφέροντός τους για τη προσωπική τους υγιεινή και φροντίδα μ και στο πως οικοδομούν την αυτονομία τους.

Η Αίσθηση της Κοινότητας – περιλαμβάνει το πώς τα παιδιά  αντιλαμβάνονται και σέβονται τις  τις ανάγκες , τις απόψεις,  το πολιτισμό και τις πεποιθήσεις– τις δικές τους και του υπόλοιπου κόσμου της κοινότητάς τους

 

Τι σημαίνει για τα Παιδιά η Προσωπική, η Κοινωνική και η Συναισθηματική τους Ανάπτυξη

  • Για τα παιδιά το να είναι κάτι το ξεχωριστό και πολύτιμο σε κάποιο άλλο άτομο και να φροντίζεται από αυτό
  • Το μα είναι τα παιδιά αποδεκτά και αναγνωρισμένα από σημαντικά για  τη ζωή τους  άτομα οδηγεί τα παιδιά στο να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και εσωτερική δύναμη , μέσω των ασφαλών δεσμών που δημιουργούν  με αυτά τα άτομα.
  • Η εξερεύνηση των παιδιών μέσα στ0ο  πλαίσιο  των στενών  διαπροσωπικών σχέσεων  οδηγεί στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους , και  προωθεί  την αίσθηση ότι ανήκουν σε κάποιο έμπιστο άτομο, γεγονός που επιτρέπει στα παιδιά να εξερευνήσουν τον κόσμο από μια σταθερή και ασφαλή βάση.
  • Τα παιδιά χρειάζονται να έχουν δίπλα τους ενήλικες που να αποτελούν για αυτά  ένα καλό πρότυπο , και να τους παρέχουν ευκαιρίες  συναναστροφής με άλλα άτομα , ώστε να διαμορφώσουν θετικές ιδέες για τον εαυτό τους και για τους άλλους.
  • Τα παιδιά που ενθαρρύνονται  να νοιώθουν ελεύθερα να εκφράσουν τις ιδέες και  τα συναισθήματά τους, όπως είναι  η χαρά, η λύπη, η απογοήτευση και ο φόβος , και μπορούν να  αναπτύξουν στρατηγικές προκειμένου να αντιμετωπίσουν  νέες, δύσκολες  ή αγχωτικές καταστάσεις,

Πως  το κλινικό περιβάλλον μπορεί  να ανταποκριθεί περισσότερο  αποτελεσματικά σε αυτό το τομέα της Μάθησης και της Ανάπτυξης των παιδιών .

Προκειμένου να δοθούν στα παιδιά  οι καλύτερες δυνατές ευκαιρίες για την κατά το δυνατόν  αποτελεσματικότερη   ανάπτυξη και μάθηση τους  στο τομέα της Προσωπικής , της Κοινωνικής και της  Συναισθηματικής τους Ανάπτυξης , οι ιατροί θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις ακόλουθες προτάσεις:

 Οι Θετικές Σχέσεις

  • Δημιουργείστε εγκάρδιες ,περιποιητικές και προστατευτικές σχέσεις και δεσμούς  με τα παιδιά της ομάδας.
  • Εγκαταστήστε εποικοδομητικές σχέσεις με τους γονείς, με τον κάθε ένα μέσα στο κλινικό σας περιβάλλον και με εργαζόμενους σε άλλες υπηρεσίες.
  • Επιδιώξτε να βρείτε τις κατάλληλες ευκαιρίες προκειμένου να παροτρύνετε τα παιδιά, με τους ιατρούς να συμπεριφέρονται ως πρότυπα , σεβόμενοι τις οποιεσδήποτε διαφορές και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους τις ανάγκες και τις προσδοκίες των παιδιών.
  • Προγραμματίστε να δώσετε ευκαιρίες στα παιδιά για παιχνίδι και μάθηση , μερικές φορές μόνα τους και άλλες μαζί με ομάδες παιδιών διαφόρων μεγεθών.

 Τα Ενισχυτικά Περιβάλλοντα

  • Βεβαιωθείτε ότι στη διάθεση του κάθε παιδιού υπάρχει και ένα πρόσωπο κλειδί.
  • Διασφαλίστε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος και ο κατάλληλος χώρος για τα παιδιά ,προκειμένου  να επικεντρωθούν στις δραστηριότητες και τις εμπειρίες τους και να αναπτύξουν τα  προσωπικά τους ενδιαφέροντα .
  • Προσφέρετε εκείνες τις θετικές εικόνες που διεγείρουν και προκαλούν τη σκέψη των παιδιών και τα βοηθούν να ενστερνιστούν τις διαφορές που αναφέρονται στο φύλο, την εθνικότητα,, τη γλώσσα, τη θρησκεία, το πολιτισμό ,τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τις αναπηρίες.
  • Προνοείστε να συμπεριλάβετε στα προγράμματά σας και ευκαιρίες για παιχνίδι και μάθηση , στα οποία να αναγνωρίζονται οι ιδιαίτερες θρησκευτικές πεποιθήσεις και τα πολιτισμικό υπόβαθρο των παιδιών.
  • Υποστηρίξτε την ανάπτυξη των επιδεξιοτήτων της ανεξαρτησίας και της αυτάρκειας  των παιδιών , και κυρίως εκείνων που έχουν υπερβολική  εξάρτηση από την ανάγκη  στήριξης και προσωπικής φροντίδας  από ένα ενήλικα.

 Η Μάθηση και η Ανάπτυξη

  • Οργανώστε εκείνες τις δραστηριότητες οι οποίες προάγουν τη συναισθηματική, την ηθική , τη πνευματική και τη κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών , παράλληλα με τη διανοητική τους πρόοδο.
  • Προσφέρετε στα παιδιά εκείνες τις εμπειρίες που τα βοηθούν να αναπτύξουν αυτονομία και μια διάθεση για μάθηση.
  • Προσφέρετε τη κατάλληλη στήριξη και εφαρμόστε μια συγκροτημένη προσέγγιση στα ευάλωτα παιδιά και σε αυτά με συγκεκριμένες δυσκολίες στη συμπεριφορά και την επικοινωνία, προκειμένου να τα βοηθήσετε να επιτύχουν  στη Προσωπική , τη Κοινωνική και τη Συναισθηματική τους Ανάπτυξη.