Δραστηριότητες για Παιδιά 24-30 Μηνών

  • Να συμπεριλαμβάνετε και ενέργειες στα αγαπημένα τραγουδάκια του παιδιού σας. Στα εύκολα δίστιχα με ομοιοκαταληξίες περιλαμβάνονται: “Γατάκι ξύλο που θα το φας”, “Φθινόπωρο”, “Σαλιγκάρι”, “Το κοκοράκι”, “Γύρω γύρω όλοι”, “Αχ κουνελάκι”, “Δεν περνάς κυρά Μαρία”, “Στου Μανώλη τη ταβέρνα….” κά.
  • Να παίζετε παιχνίδια στόχου, με την εκτόξευση ενός αντικειμένου. Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο καλάθι ή κουτί και μια σακούλα με φασόλια ή μπάλες. Βοηθήστε το παιδί σας να υπολογίσει πόσους στόχους επιτυγχάνει. Για το ίδιο παιχνίδι μέσα στο σπίτι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ένα κουβάρι από κλωστή, ή τυλιγμένες κάλτσες.
  • Τα παιδιά αυτής της ηλικίας λατρεύουν τις εκδρομές. Μια ιδιαίτερη έξοδος με το παιδί σας είναι η επίσκεψη σε μια βιβλιοθήκη. Ο βιβλιοθηκάριος θα σας βοηθήσει να βρείτε τα κατάλληλα βιβλία. Καθορίστε ένα συγκεκριμένο για διάβασμα (όπως τα παραμύθια την ώρα του ύπνου).
  • Να παίζετε ένα παιχνίδι πηδήματος, όταν βαδίζετε με το παιδί σας και πηδάτε επάνω από τις σχισμές στο πεζοδρόμιο Στην αρχή μπορείτε να κρατάτε το παιδί σας και να το βοηθάτε να πηδάει.
  • Κατά τη διάρκεια του παιδιού με τον αμμόλακκο, προσπαθήστε να μουσκεύσετε λίγη ποσότητα άμμου. Να δείξετε στο παιδί σας πως να γεμίσει το κουβαδάκι του με την υγρή άμμο και μετά να το αναποδογυρίσει και να κάνει με την άμμο διάφορες κατασκευές, ή κέικ.
  • Δώστε στο παιδί σας σαπούνι, μια πετσέτα και μια λεκάνη με νερό. Αφήστε το να “πλύνει” μια “λερωμένη” κούκλα, παιδικά πιατάκια ή ρούχα κούκλας. Αυτή η δραστηριότητα προσφέρεται για πρακτική εξάσκηση του παιδιού σας στο πλύσιμο και το στέγνωμα των χεριών του.
  • Να φτιάξετε “ηχητικά” δοχεία χρησιμοποιώντας πλαστικά πασχαλινά αυγά. Γεμίστε τα αυγά με θορυβώδη αντικείμενα, όπως είναι: η άμμος, τα φασόλια ή το ρύζι και κλείστε τα με ταινία. Σε κάθε δύο αυγά να βάζετε το ίδιο ηχητικό αντικείμενο. Να βοηθάτε το παιδί σας να ταιριάζει τα αυγά με τον ίδιο ήχο, και να τα επανατοποθετεί  στην ίδια θήκη.
  • Δείξτε στο παιδί σας πως να φτιάχνει φίδια, μπάλες, ή τηγανίτες με ένα μικρό πλάστη του παιχνιδιού PlayDoh . Να χρησιμοποιούν μεγάλους κόφτες μπισκότων για να κάνουν διάφορα σχήματα με τη πλαστελίνη.
  • Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αγαπούν το υποκριτικό παιχνίδι και πραγματικά απολαμβάνουν το να υποδύεστε  μαζί τους ένα υποκριτικό ρόλο. Προσποιηθείτε ότι είστε διαφορετικά ζώα, όπως ένας σκύλος ή μια γάτα. Μιμηθείτε τις κραυγές και τις ενέργειες των ζώων. Αφήστε το παιδί σας να παριστάνει ότι είναι ο ιδιοκτήτης των κατοικίδιων ζώων, που σας χαϊδεύει και σας ταΐζει.
  • Το παιδί σας θα αρχίσει να είναι σε θέση να κάνει επιλογές. Βοηθήστε το να διαλέξει τι θέλει να φορέσει κάθε ημέρα, δίνοντάς του το δικαίωμα της επιλογής ανάμεσα σε δύο ζευγάρια κάλτσες,  δύο μπλουζάκια κ.ο.κ. Να του επιτρέπετε να επιλέγει και σε άλλες περιπτώσεις , όπως είναι το πρόχειρο σνακ, ή το κύριο γεύμα του. (Δύο είδη μπισκότων, χυμών κ.ά)
  • Παίξτε μαζί με το παιδί σας το παιχνίδι “Ακολούθα τον αρχηγό“. Βαδίστε διαδοχικά με τις άκρες των δαχτύλων σας, προς τα πίσω, αργά ή γρήγορα, και με μεγάλα και μικρά βήματα.
  • Η συνεχής δράση αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής ενός παιδιού. Παίξτε ένα παιχνίδι με μπάλα στο οποίο εσείς θα δίνετε τις οδηγίες και το παιδί σας θα αναλαμβάνει να τις εκτελεί (πχ. “κύλισε τη μπάλα”, “κλώτσα την”, “πέταξε την”, “σπρώξτε την”, “κάνε την να αναπηδήσει και πιάσε την”). Να εναλλάσσεστε με το παιδί σας σε αυτή τη δραστηριότητα.
  • Δημιουργήστε μια “κούρσα μετ’ εμποδίων” χρησιμοποιώντας καρέκλες, μαξιλάρια, ή μεγάλα χαρτοκιβώτια. Πέστε στο παιδί σας να συρθεί επάνω, κάτω, μέσα από, μπροστά, πίσω ή ανάμεσα από τα παρεμβαλλόμενα εμπόδια. Να είστε προσεκτικοί στη τακτοποίηση των αντικειμένων, έτσι ώστε να μην αναποδογυρίσουν αυτά και τραυματίσουν το παιδί σας.