Blog

Στα παιδιά διαπιστώθηκε η παρουσία ενός γενετικού συνδρόμου (RERE) που προκαλεί κοινές αναπηρίες

American Journal of Human Genetics, May 2016

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια απλή μετάλλαξη ευθύνεται για μια σειρά από αναπτυξιακές και διανοητικές αναπηρίες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μιας νέας μελέτης βρήκαν ένα αριθμό γενετικών ανωμαλιών, που αφορούν τον εγκέφαλο, τα μάτια, τα αυτιά, τη καρδιά και τους νεφρούς, που προκλήθηκαν από τις μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο.

Continue reading “Στα παιδιά διαπιστώθηκε η παρουσία ενός γενετικού συνδρόμου (RERE) που προκαλεί κοινές αναπηρίες”

Με έδερναν και είμαι εντάξει. Γιατί δεν μπορώ να κάνω το ίδιο και στα παιδιά μου;

Journal of Childhood Psychology, June 2016

Ο ξυλοδαρμός των παιδιών αποτελεί ένα αναποτελεσματικό και επικίνδυνο μέσο επιβολής της πειθαρχίας στα παιδιά. Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of FamilyPsychologyRed Orbit, τα παιδιά που δέρνονται όχι μόνο έχουν τη τάση να είναι περισσότερο προκλητικά και επιθετικά μετά τον ξυλοδαρμό τους, αλλά εμφανίζουν και ψυχολογικά τραύματα παρόμοια – αν και όχι τόσο σοβαρά – με εκείνα της κακοποίησης.

Continue reading “Με έδερναν και είμαι εντάξει. Γιατί δεν μπορώ να κάνω το ίδιο και στα παιδιά μου;”

Η γνωσιακή και η άλλη, σχετιζόμενη με την ηλικία, ανεπάρκεια μπορούν να αντισταθμιστούν από τη νοημοσύνη

Age and Ageing, April 2016

Η παιδική νοημοσύνη – ευφυΐα— στα πρώτα παιδικά χρόνια συνιστά τον βασικό παράγοντα που επηρεάζει στην μετέπειτα ηλικία τη τριάδα της ανεπάρκειας (γνωσιακή, συναισθηματική, και σωματική). Η αποτροπής της κατάπτωσης στην τρίτη ηλικία εξαρτάται από την ανάπτυξη της ευφυϊας στην παιδική ηλικία

Continue reading “Η γνωσιακή και η άλλη, σχετιζόμενη με την ηλικία, ανεπάρκεια μπορούν να αντισταθμιστούν από τη νοημοσύνη”

Ψηφοφορία: Οι ενήλικες πιστεύουν ότι τα σημερινά παιδιά είναι περισσότερο αγχωμένα, από ότι ήταν εκείνα των προηγούμενων γενεών

American Academy of Pediatric News, April 2016

Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση, οι περισσότεροι ενήλικες πιστεύουν ότι ηψυχοσυναισθηματική υγεία των παιδιών σήμερα είναι χειρότερη από ότι ήταν οι ίδιοι ως παιδιά.

Continue reading “Ψηφοφορία: Οι ενήλικες πιστεύουν ότι τα σημερινά παιδιά είναι περισσότερο αγχωμένα, από ότι ήταν εκείνα των προηγούμενων γενεών”

Ο λίγο παραπάνω ύπνος βελτιώνει τις βαθμολογίες των παιδιών στα μαθήματα του σχολείου

Sleep Medicine, February 2016

Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την υγείατ ων παιδιών. Η έλλειψη επαρκούς ύπνου έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας και συνοδά λειτουργικά προβλήματα των παιδιών, σε καθημερινή βάση. Το MedicalXpress ανακοίνωσε στις 5 Απριλίου 2016, ότι οι βαθμοί των παιδιών στα μαθήματα του σχολείου βελτιώνονται με μόλις μικρές αυξήσεις της διάρκειας του ύπνου τους. Η παρούσα μελέτη δημοσιευτηκε και στο περιοδικό TIME.

Continue reading “Ο λίγο παραπάνω ύπνος βελτιώνει τις βαθμολογίες των παιδιών στα μαθήματα του σχολείου”

Η παρακολούθηση των κινήσεων των ματιών μπορεί να ρίξει νέο φως στον αυτισμό

Research in Autism Spectrum Disorders, June 2016

Η μελέτη αναφέρει: όταν οι συζητήσεις παίρνουν μια συναισθηματική τροπή, η αλλαγή της οπτικής εστίασης στα παιδία με τη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος (ASD) μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια των κοινωνικών σημάτων – υπαινιγμών.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν: Τα νέα ευρήματα για το που κοιτάζουν τα παιδιά με αυτισμό, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αλλαγή των θεραπευτικών προγραμμάτων για αυτή τη διαταραχή.

Continue reading “Η παρακολούθηση των κινήσεων των ματιών μπορεί να ρίξει νέο φως στον αυτισμό”

Ερευνητές αναφέρουν: Τα γονίδια του αυτισμού μπορεί να υπάρχουν σε όλους μας

Nature Genetics, March 2016

Μια πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι οι γενετικές παραλλαγές, που ευθύνονται για τον αυτισμό, είναι παρούσες σε διαφορετικό βαθμό σε όλο το πληθυσμό – τόσο στα άτομα με το φάσμα αυτής της διαταραχής, όσο και στα άτομα που αναπτύσσονται φυσιολογικά.

Continue reading “Ερευνητές αναφέρουν: Τα γονίδια του αυτισμού μπορεί να υπάρχουν σε όλους μας”

Η σχολική ετοιμότητα διαβρώνεται – φθείρεται – από την χρόνια ασθένεια

Pediatrics, April 2016

Μια πρόσφατη μελέτη υποδηλώνει ότι τα παιδιά που είναι συνεχώς άρρωστα από τις αρχές της παιδικής τους ηλικίας, μπορεί να έχουν λιγότερη ετοιμότητα για σχολική μάθηση, συγκριτικά με τα παιδιά που δεν έχουν ένα παρόμοιο ιστορικό.

Continue reading “Η σχολική ετοιμότητα διαβρώνεται – φθείρεται – από την χρόνια ασθένεια”

Η φωνή της μητέρας “φωτίζει” – διεγείρει τον εγκέφαλο του παιδιού της, και αυτή η σχέση προβλέπει τις κοινωνικές δεξιότητες

Proceedings of the National Academy of Sciences, April 2016 (Free PDF)

Τα παιδιά ανταποκρίνονται στις φωνές της μητέρας τους διαφορετικά από ότι ανταποκρίνονται στις φωνές των γυναικών που δεν γνωρίζουν. Αυτό ασφαλώς δεν χρειάζεται κάποιος να είναι διάνοια, για να το καταλάβει. Αλλά εκείνο που αποτελεί μια εντυπωσιακή ανακάλυψη είναι η παρατήρησηότι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου ενός παιδιού “λάμπουν” στη λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), όταν του μιλάει η μητέρα του – και η διαπίστωση  ότι, η ένταση των συνδέσεων μεταξύ αυτών των περιοχών, προβλέπει το πόσο ικανό θα καταστεί το παιδί στις κοινωνικές του σχέσεις.

Continue reading “Η φωνή της μητέρας “φωτίζει” – διεγείρει τον εγκέφαλο του παιδιού της, και αυτή η σχέση προβλέπει τις κοινωνικές δεξιότητες”

Σπάνιος όγκος μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα της ΔΕΠΥ σε μερικά παιδιά

J. Hormone and Metabolic Research, May 2016

Σύμφωνα με μια νέα μικρή μελέτη, σε σπάνιες περιπτώσεις, παιδιά που έχουν διαγνωστεί ότι πάσχουν από διάσπαση της προσοχής με υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), στη πραγματικότητα έχουν όγκο, ο οποίος φαίνεται να προκαλεί συμπτώματα που είναι παρόμοια με εκείνα της ΔΕΠΥ.

Continue reading “Σπάνιος όγκος μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα της ΔΕΠΥ σε μερικά παιδιά”