Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα παιδιά και την TV

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τηλεόραση έχει και τη καλή της πλευρά. Είναι σε θέση να διαδραματίσεισημαντικό ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό ρόλο και μπορεί να διευρύνει τους ορίζοντες της γνώσης όλου του κόσμου από τα παιδιά, δίνοντας τους την ευκαιρία να ταξιδεύσουν σε όλη την υφήλιο, να γνωρίσουν διαφορετικούς πολιτισμούς και να αποκτήσουν την εμπειρία νέων ιδεών που δεν έτυχε να συναντήσουν στη δική τους κοινότητα. Οι τηλεοπτικές εκπομπές με ένα μήνυμα θετικής κοινωνικής συμπεριφοράς μπορεί να έχουν μια θετική επίδραση στη συμπεριφορά των παιδιών. Τα προγράμματα με θετικά πρότυπα ρόλου μπορούν να επηρεάσουν τους τηλεθεατές, ώστε να προχωρήσουν σε θετικές αλλαγές στο τρόπο της ζωής τους. Ωστόσο, το ίδιο πραγματικό είναι και το αντίθετο. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν από την TV πράγματα που δεν τα θέλουν οι γονείς τους. Η TV μπορεί να επηρεάσει με αρνητικούς τρόπους την οικογενειακή ζωή και την υγεία και τη συμπεριφορά του παιδιού.

Είναι σημαντικό για τους γονείς να αναλογιστούν το ρόλο που θέλουν να διαδραματίσει η TV στην οικογένειά τους. Σκεφτείτε:

Οι γνώσεις μας, αναφορικά με τα παιδιά και την τηλεόραση, είναι παρά πολλές, επειδή σήμερα υπάρχουν χιλιάδες μελέτες που έχουν ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο. Οι ερευνητές έχουν μελετήσει το πως η TV έχει βλαπτική επίδραση στον ύπνο, το σωματικό βάρος, την απόδοση στο σχολείο, την συμπεριφορά, αλλά και σε πολλά περισσότερα. Προτού αποφασίσετε το πώς θα διαχειριστείτε το ζήτημα της τηλεόρασης, αξίζει να κοιτάξετε το τι αναφέρει η σχετική επιστημονική έρευνα επάνω σε αυτό το θέμα.

Είναι προφανές, ότι η αφιέρωση από τα παιδιά σημαντικού χρόνου για την παρακολούθηση της τηλεόρασης τα αποστερεί από υγιείς δραστηριότητες, όπως είναι: το ενεργό παιχνίδι έξω από το σπίτι με φίλους, η συμμετοχή όλης μαζί της οικογένειας στα γεύματα και το διάβασμα τους. Επίσης ο χρόνος της τηλεόρασης κλέβει τον χρόνο της συμμετοχής τους στα σπορ, τη μουσική και τη τέχνη ή σε άλλες δραστηριότητες, για τις οποίες η απόκτηση της επιδεξιότητας τους προϋποθέτει την σοβαρή πρακτική εξάσκηση σε αυτές.

Η παρακολούθηση της TV αρχίζει νωρίτερα από τις άλλες κατηγορίες των ΜΜΕ – συχνά και πριν από την ηλικία των 2 ετών. Τα τελευταία χρόνια έχουν έλθει στην αγορά  προγράμματα στην TV, σε DVD, αλλά και απευθείας από το διαδίκτυο, τα οποία είναι προσαρμοσμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα βρέφη και τα νήπια – και επιπλέον, σήμερα υπάρχουν και τηλεοπτικά κανάλια που εκπέμπουν προγράμματα για παιδιά όλων των ηλικιών. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη των βρεφών, που παρακολουθούν την τηλεόραση. Εκείνο όμως που γνωρίζουμε είναι ότι ο χρόνος που ξοδεύεται για την τηλεθέαση αντικαθιστά τον χρόνο που μπορεί να αφιερωθεί για την αλληλεπίδραση του παιδιού με τον φροντιστή του και τα άλλα παιδιά. Και αυτό συμβαίνει ενώ είναι γνωστό ότι η κοινωνική επικοινωνία αποτελεί αποφασιστικής σημασίας παράγοντα, για την φυσιολογική ανάπτυξη του βρέφους.