Πόσο σημαντική είναι η παρουσία της TV στις ζωές των παιδιών;

Κατά μέσο όρο, τα παιδιά ηλικίας 2-3 ετών αφιερώνουν 32 ώρες την εβδομάδα μπροστά στην οθόνη μιας TV – βλέποντας τηλεοπτικά προγράμματα, DVD, ψηφιακές συσκευές εγγραφής και βίντεο, και χρησιμοποιώντας μια κονσόλα παιχνιδιών. Τα παιδιά ηλικίας 6 -11 ετών ξοδεύουν περίπου 28 ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτής της παρακολούθησης (97%) είναι η ζωντανή TV. To 71 % των παιδιών ηλικίας 8 έως 18 ετών έχουν μια TV μέσα στο υπνοδωμάτιό τους. Το 54% διαθέτει μια συσκευή αναπαραγωγής DVD, to 37% έχει καλωδιακή/ δορυφορική TV και το 20% έχει συνδρομητικά κανάλια. Η σημερινή προηγμένη τεχνολογία προσφέρει νέους τρόπους πρόσβασης στο περιεχόμενο της τηλεόρασης, όπως είναι το διαδίκτυο, τα κινητά τηλέφωνα και οι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (ipads, android tablets). Αυτή η εξέλιξη έχει οδηγήσει στην αύξηση του χρόνου τηλεθέασης, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο χρόνος παρακολούθησης της τηλεόρασης μέσω της κλασσικής ηλεκτρονικής συσκευής. Σήμερα το 41% της τηλεθέασης πραγματοποιείται μέσω του διαδικτύου, των συσκευών χρονικής μετατόπισης των προγραμμάτων, των DVD και των κινητών τηλεφώνων.

Στα περίπου 2/3 των νοικοκυριών η τηλεόραση παραμένει ανοιχτή κατά την διάρκεια των γευμάτων και στο 53% των μαθητών του γυμνασίου και του λυκείου η παρακολούθηση της τηλεόρασης πραγματοποιείται χωρίς κανόνες.

Επίσης, στο 51% των νοικοκυριών η τηλεόραση λειτουργεί στον περισσότερο χρόνο της ημέρας.

Τα παιδιά που έχουν μια τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους δαπανούν κατά μέσο όρο περίπου 1.5 ώρα την ημέρα περισσότερη παρακολούθηση της τηλεόρασης, από ότι δαπανούν τα παιδιά που δεν έχουν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους.

Και το χειρότερο είναι ότι πολλοί γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να βλέπουν τηλεόραση.

  • Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία, για ένα συνηθισμένο παιδί, η τηλεόραση διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Ακολουθεί η παρουσίαση ορισμένων βασικών ευρημάτων της επιστημονικής έρευνας, τα οποία θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας προτού αποφασίσετε για τον ρόλο που θέλετε να παίξει η τηλεόραση στην οικογενειακή σας ζωή.
  • Η παρακολούθηση της TV αντικαθιστά δραστηριότητες από την ζωή του παιδιού σας που θα προτιμούσατε να κάνει(πχ. ,πράγματα όπως: το παιχνίδι με τους φίλους του, η σωματική δραστηριότητα, η αναπνοή του ζωογόνου καθαρού αέρα, το διάβασμα, το φανταστικό παιχνίδι, τα μαθήματα του σχολείου, τις μικροδουλειές του σπιτιού).
  • Τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην παρακολούθηση της τηλεόρασης (με ή χωρίς την παρουσία των γονέων και των αδελφών τους), αφιερώνουν λιγότερο χρόνο επικοινωνίας με τα μέλη της οικογένειάς τους.
  • Η υπερβολική παρακολούθηση της τηλεόρασης μπορεί να συμβάλει: στην κακή απόδοση στο σχολείο, στα προβλήματα του ύπνου, τα προβλήματα συμπεριφοράς, την παχυσαρκία και την επικίνδυνη συμπεριφορά.
  • Τα περισσότερα τηλεοπτικά προγράμματα για τα παιδιά δεν τα διδάσκουν αυτά που θέλουν οι γονείς τους να μάθουν. Πολλές προβολές είναι γεμάτες από στερεότυπα, από τις λύσεις των προβλημάτων με βίαιο τρόπο και από χυδαία και μοχθηρή συμπεριφορά.
  • Οι διαφημιστές βομβαρδίζουν τα παιδιά, και κατά μέσο όρο, τα παιδιά βλέπουν δεκάδες χιλιάδες τηλεοπτικές διαφημίσεις κάθε χρόνο. Σε αυτές περιλαμβάνεται η προβολή πολλών ανθυγιεινών τροφών και ποτών. Τα παιδιά και η νεολαία βλέπουν κάθε χρόνο στην τηλεόραση, κατά μέσο όρο, 2.000 διαφημίσεις της μπύρας και του κρασιού.
  • Τα παιδιά βλέπουν, στα προγράμματα και τις ταινίες που προβάλλει η τηλεόραση,τους χαρακτήρες που αγαπούν, θαυμάζουν και τα έχουν ως πρότυπό τους, να καπνίζουν, να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά και να συμμετέχουν σε σεξουαλικές δραστηριότητες και άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές.