Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι βλέπουν τα παιδιά στην TV και ας δούμε πως μπορεί αυτό να επηρεάσει τις πεποιθήσεις τους για τη φυλή και το φύλο.
- Τα παιδιά μαθαίνουν να αποδέχονται τα στερεότυπα που προβάλλονται επανειλημμένως στην τηλεόραση.
- Τα άτομα που δεν ανήκουν στη λευκή φυλή προβάλλονται συνήθως στην TV, με ένα προκατειλημμένο και στερεότυπο τρόπο – δηλαδή με εδραιωμένες, και πολλές φορές αβάσιμες, γενικεύσεις, αντιλήψεις, ενέργειες και συμπεριφορές απέναντι τους.
- Μια ανασκόπηση της έρευνας, που αναφέρεται στην προκατάληψη του φύλου, δείχνει ότι οι προκατειλημμένες και στερεότυπες συμπεριφορές, αντιλήψεις και ενέργειες που βλέπουν τα παιδιά στην TV, επηρεάζουν το πώς αυτά αντιλαμβάνονται τους ρόλους των δύο φύλων στην κοινωνία μας.
- Η τηλεόραση και οι κινηματογραφικές ταινίες δεν δείχνουν συχνά Ασιάτες ή Αφρικανικής καταγωγής Αμερικανούς. Αλλά και όταν τους δείχνουν, παραλείπουν να προβάλλουν τα χαρακτηριστικά της πολύ -πολιτισμικότητας.
- Οι λεπτές γυναίκες έχουν μια δυσανάλογα αυξημένη παρουσίαση στην τηλεόραση. Όσο ευτραφέστερη είναι μια ηρωίδα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να είναι αρνητική η κριτική που θα δεχτεί για τον ρόλο της.
- Στα τηλεοπτικά διαφημιστικά της δεκαετίας του 1990 στις ΗΠΑ, οι λευκοί άνδρες παρουσιαζόταν ως δυναμικοί, ενώ οι λευκές γυναίκες προβαλλόταν ως αντικείμενα του σεξ. Οι Αφρικανικής καταγωγής Αμερικανοί εμφανιζόταν περισσότερο συχνά ως επιθετικοί και οι ίδιας καταγωγής γυναίκες ως ασήμαντες.
- Για τις διαφημίσεις που αφορούν αντικείμενα του σπιτιού, όπως είναι τα διάφορα προϊόντα καθαρισμού, χρησιμοποιούνται συνήθως γυναίκες.
- Οι κατάλληλες για όλες τις ηλικίες ταινίες παρακολουθούνται κυρίως από τα μικρότερης ηλικία παιδιά – συχνά κατ’ επανάληψη από DVD και θεωρούνται από τους γονείς ως απολύτως ασφαλή για τα παιδιά τους. Ωστόσο, σε αυτές τις ταινίες, είτε πρόκειται για χαρακτήρες με ζωντανή δράση, ή για κινούμενα σχέδια, οι άνδρες έχουν τριπλάσια περισσότερη προβολή από τις γυναίκες, δεν παρουσιάζονται συνήθως σκηνές ερωτικών σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων, και τα προβλήματα δεν επιλύονται με ειρηνικό τρόπο.
- Στις κατάλληλες ταινίες, οι έγχρωμοι ηθοποιοί έχουν μικρότερη αντιπροσώπευση, και προβάλλονται συνήθως ως παρατρεχάμενοι, σε χιουμοριστική σκηνή σε δράμα, ή ως κακοί τύποι. Οι ρόλοι από έγχρωμους άνδρες είναι περισσότερο επιθετικοί και μοναχικοί.
- Στα μουσικά βίντεο υπερισχύει η αντιπροσώπευση από το μαύρο ανδρικό φύλο, και στα οποία οι άνδρες παρουσιάζονται ως επιτιθέμενοι και οι γυναίκες ως θύματα, σε σύγκριση με τα πραγματικά δημογραφικά στοιχεία.
Πως προβάλλονται τα παιδιά από την TV.
Μια έρευνα από μια ομάδα με την ονομασία “τα παιδιά ΤΩΡΑ’’ ερεύνησε το πώς παρουσιάζονται τα παιδιά στις τοπικές τηλεοπτικές ειδήσεις και βρήκε ότι:
- Περίπου οι μισές από τις αναφορές σε παιδιά (45%) αφορούν το έγκλημα.
- Παρόλο ότι τα παιδιά εκπροσωπούν περισσότερο από το 1/4 του πληθυσμού της Αμερικής, προβάλλονται μόνο στο 10% των αναφορών σε όλες τις τοπικές τηλεοπτικές ειδήσεις. Μεταξύ όλων των έγχρωμων παιδιών της Αμερικής, τα παιδιά των Αφρικανικής καταγωγής Αμερικανών καλύπτουν περισσότερες από τις μισές αναφορές (61%) στις τηλεοπτικές ειδήσεις, ακολουθούμενα από τα παιδιά Λατινικής καταγωγής (32%). Η παρουσία των Ασιατικής καταγωγής και των γέννημα- θρέμμα παιδιών της Αμερικής , ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη.
- Τα Αφρικανικής καταγωγής αγόρια της Αμερικής είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα παιδιών να προβάλλονται ως δράστες εγκληματικών και βίαιων πράξεων, και τα κορίτσια της λευκής φυλής να προβάλλονται ως θύματα.