Μπορεί η TV να τρομάξει τα παιδιά, ή να τους δημιουργήσει τραύμα;

Τα παιδιά, όταν με τη φαντασία τους εκλάβουν την βία και τα άλλα αποκρουστικά θέματα της τηλεόρασης, ως πραγματικά για την ζωή, μπορεί να καταλήξουν να θεωρήσουν τον κόσμο σαν κάτι το κακόβουλο, το μοχθηρό και το τρομακτικό.

  • Τα παιδιά που είναι φοβισμένα ή αναστατωμένα από τις ιστορίες που βλέπουν TV, μπορεί να βλέπουν τρομαχτικά όνειρα, να έχουν άγχος, να φοβούνται να μείνουν μόνα τους, να απομακρύνονται από τους φίλους τους και να απουσιάζουν από το σχολείο τους.
  • Οι φόβοι που καταλαμβάνουν τα παιδιά από τη τηλεθέαση μπορεί να τους προκαλέσουνπροβλήματα ύπνου.
  • Τα πράγματα με τρομαχτική όψη, όπως είναι τα αποκρουστικά τέρατα προκαλούν φόβο κυρίως στα παιδιά ηλικίας 2 έως 7 ετών. Το να τα διαβεβαιώνετε ότι οι εικόνες δεν είναι πραγματικές δεν τα καθησυχάζει, επειδή, τα ηλικίας κάτω των 8 ετών, παιδιά δεν μπορούν να διακρίνουν την διαφορά του φανταστικού από το πραγματικό.
  • Σε πολλά παιδιά που, εκτέθηκαν στην τηλεθέαση τρομαχτικών ταινιών, η ένταση των αντιδράσεων φόβου είναι τόσο ισχυρή, που τα κάνει να μετανιώνουν για αυτό που παρακολούθησαν.
  • Τα παιδιά ηλικίας 8 – 12 ετών που βλέπουν σκηνές βίας συχνά φοβούνται μήπως και τα ίδια πέσουν θύματα βίας, ή μιας φυσικής καταστροφής.
  • Οι απειλές βίας που προβάλλονται στην TV μπορεί να κάνουν τα σχολικής ηλικίας παιδιά (8 – 12 ετών) να νοιώθουν φόβο και ανησυχία. Όταν η απειλή παρουσιάζεται στα δελτία των τηλεοπτικών ειδήσεων δημιουργεί στα παιδιά εντονότερους φόβους, από ότι τους προκαλεί όταν προβάλλεται ως φανταστική.