Πώς μπορείτε να καθοδηγήσετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί σωστά την τηλεόραση

  • Εξακριβώστε πόσο σημαντική είναι η παρουσία της TV στις ζωές των παιδιών σας. Χρησιμοποιήστε ένα λογισμικό καταγραφής του χρόνου που αφιερώνουν τα παιδιά σας μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης, στα βιντεοπαιχνίδια και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
  • Να παρακολουθείτε με ιδιαίτερη προσοχή τα τηλεοπτικά προγράμματα που βλέπουν τα παιδιά σας.
  • Να τα ενθαρρύνετε και να τα καθοδηγείτε στην παρακολούθηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της τηλεόρασης που αφορούν τα παιδιά. Η ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία κάθε χώρας προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικά προγράμματα, χωρίς πολλές διαφημίσεις (πχ., συναυλίες, παιδαγωγικά παιχνίδια και μουσικοχορευτικά προγράμματα, αθλητικές εκδηλώσεις, εκπομπές για την φύση και την άγρια ζωή, ντοκιμαντέρ, θεατρικές παραστάσεις κα.)
  • Να αποθαρρύνετε και να απαγορεύετε στα παιδιά σας την παρακολούθησα των τηλεοπτικών θεαμάτων με σκηνές βίας. Να έχετε υπόψη σας ότι οι τηλεοπτικές προβολές που αφορούν τα παιδιά – και κυρίως τα κινούμενα σχέδια – έχουν πολλές φορές τη τάση να είναι περισσότερο βίαιες από εκείνες που απευθύνονται σε ενήλικες.
  • Σκεφθείτε να εγκαταστήσετε στην τηλεόρασή σας ένα μικροκύκλωμα – τσιπάκι — αυτόματου αποκλεισμού των σκηνών βίας.  Αυτός ο ηλεκτρονικός μηχανισμός σας επιτρέπει να εμποδίσετε την προβολή των τηλεοπτικών προγραμμάτων και των ταινιών που δεν θέλετε να δουν τα παιδιά σας. Αξίζει να αναφερθεί ότι όλες οι σύγχρονες συσκευές τηλεόρασης  έχουν ενσωματωμένα τέτοια συστήματα, ενώ για τις συσκευές που κατασκευάστηκαν πριν από το 2000, είναι δυνατή η ξεχωριστή προμήθεια και η εγκατάσταση ενός τέτοιου ηλεκτρονικού  μικροκυκλώματος. Το βασικό μειονέκτημα αυτού του συστήματος είναι ότι αυτό δεν αξιολογεί τις ειδήσεις, τα αθλητικά γεγονότα, και τις διαφημίσεις, που συχνά έχουν και βίαιο περιεχόμενο. Συνεπώς, μπορεί εκ πρώτης όψεως να σας ευχαριστεί και να σας καθησυχάζει η σκέψη ότι η τεχνολογία μπορεί να λύσει το πρόβλημα της “τηλεοπτικής βίας”. Ωστόσο, αυτή για κανένα λόγο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της δικής σας προσωπικής συμμετοχής στα τηλεοπτικά προγράμματα που παρακολουθούν τα παιδιά σας.
  • Να χρησιμοποιείτε τον οδηγό αξιολόγησης της καταλληλότητας των τηλεοπτικών προγραμμάτων, ο οποίος θα σας βοηθήσει να καθορίσετε ποια τηλεοπτικά θεάματα θεωρούνται κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού σας. Ένα σημαντικό μειονέκτημα αυτής της αξιολόγησης είναι ότι αυτή δεν δίνει αρκετές και λεπτομερείς πληροφορίες για το ακριβές περιεχόμενο ενός τηλεοπτικού προγράμματος, ώστε να επιτρέψει στους γονείς να λάβουν τις επαρκώς πληροφορημένες αποφάσεις για το αν ένα αυτό είναι ή δεν είναι κατάλληλο για το παιδί τους.
  • Να περιορίζετε την παρακολούθηση της τηλεόρασης αργά την νύχτα. Έτσι και αλλιώς, τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν για ύπνο σε μια λογική ώρα.
  • Να συνεχίζετε να παρακολουθείτε και να περιορίζετε όλα τα είδη παραμονής μπροστά σε μια οθόνη, όπως είναι η παρακολούθηση της τηλεόρασης και των DVD, το παιχνίδι με τα βιντεοπαιχνίδια, η χρησιμοποίηση του Η/Υ για παιχνίδια, αποστολή μηνυμάτων, συζητήσεων και για την περιήγηση στο διαδίκτυο.