Πώς μπορείτε να περιορίσετε την διάρκεια του χρόνου που αφιερώνεται στην παρακολούθηση της τηλεόρασης;

  • Προσδιορίστε πολύ συγκεκριμένους κανόνες, οι οποίοι θα καθορίζουν στο πότε τα παιδιά σας θα μπορούν ή όχι να βλέπουν τηλεόραση. Για παράδειγμα, απαγορεύστε τους να παρακολουθούν την τηλεόραση κατά τη διάρκεια που μελετούν τα μαθήματα του σχολείου και όταν οι γονείς δεν βρίσκονται εκεί γύρω.
  • Μια εναλλακτική πρόταση είναι να περιορίζουν την παρακολούθηση της τηλεόρασης στην μία ώρα τις ημέρες λειτουργίας του σχολείου και στις δύο έως τρεις ώρες την ημέρα τα σαββατοκύριακα.
  • Μπορεί να θέλετε να τους παραχωρήσετε ένα μικρό πρόσθετο χρόνο για να επισκεφτεί συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.
  • Εφόσον το παιδί σας δεν τα πάει καλά στο σχολείο, περιορίστε το χρόνο παρακολούθησης της TV στην μισή ώρα την ημέρα ή, με εξαίρεση τα σαββατοκύριακα όπου μπορείτε να του παραχωρήσετε πολύ περιορισμένο χρόνο παρακολούθησης της τηλεόρασης, αφαιρέστε του τελείως αυτό το δικαίωμα τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.
  • Επιβάλλετε τον ανυποχώρητο κανόνα στα παιδιά σας με τον οποίο δεν θα επιτρέπεται η παρακολούθηση της τηλεόρασης πριν από την ολοκλήρωση της μελέτης των μαθημάτων του και των μικροκαθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί στο σπίτι.
  • Ο ιδανικός κανόνας είναι η απαγόρευση της παρακολούθησης της TV στη διάρκεια της εβδομάδας και η περιορισμένη τηλεθέαση το σαββατοκύριακο. Αυτός ο κανόνας θα διασφαλίσει ότι τα παιδιά δεν θα βιάζονται να τελειώσουν τη μελέτη των μαθημάτων τους, για να τρέξουν να παρακολουθήσουν ένα αγαπημένο τους τηλεοπτικό πρόγραμμα. Επίσης, θα αποδεσμευθεί περισσότερος χρόνος, για την επικοινωνία και των σχέσεων των μελών της οικογένειας στη διάρκεια των πολυάσχολων καθημερινών. Για παράδειγμα, αντί να “παρκάρετε” τα παιδιά σας μπροστά στην οθόνη της TV, για όσο διάσημα ετοιμάζετε το γεύμα, πέστε τους να σας βοηθήσουν σε αυτή την διαδικασία. Ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορούν, χρησιμοποιώντας ένα αμβλύ μαχαίρι, να κόψουν σε κομμάτια  ένα αγγούρι, ή να τοποθετήσουν τα μαχαιροπίρουνα επάνω στο τραπέζι.

Απλοί τρόποι να περιορίσετε τις ώρες τηλεθέασης στα παιδιά σας