Τί ισχύει για τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των δύο ετών;

Σήμερα, με την πληθώρα των τηλεοπτικών μέσων και προγραμμάτων που προορίζονται για την παρακολούθηση από τα παιδιά όλων των ηλικιών – ακόμη και κάτω των δύο ετών – το πρόβλημα της παιδικής τηλεθέασης λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΠ) στο ζήτημα της παρακολούθησης της τηλεόρασης από τα βρέφη διατηρεί μια άκρως επιφυλακτική στάση. Και όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει:

Τα παιδιά όλων των ηλικιών μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα. Τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για την αύξηση και την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού σας. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα παιδιά χρειάζονται επαρκή, θετική αλληλεπίδραση και επικοινωνία με τα άλλα παιδιά και τους ενήλικες. Η υπερβολική παρακολούθηση της τηλεόρασης μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξής του. Και αυτό ισχύει κυρίως για τις νεαρότερες ηλικίες, όπου  η συμμετοχή στην συζήτηση και το παιχνίδι είναι τόσο σημαντικές διαδικασίες προώθησης της μαθησιακής και της κοινωνικής ανάπτυξης των ατόμων”.

 

“Μέχρις ότου η περαιτέρω έρευνα αποφανθεί για τις επιδράσεις της TV στα πολύ μικρά παιδιά, η ΑΑΠ δεν συνιστά την παρακολούθηση της τηλεόρασης από τα παιδιά ηλικίας 2 ετών και κάτω.”

  • Αντί να αφήνετε το βρέφος και το νήπιό σας να βλέπει τηλεόραση, κάντε μαζί του διαδραστικές δραστηριότητες που θα προωθήσουν την φυσιολογικά ανάπτυξη του εγκεφάλου, όπως είναι: το αγκάλιασμα, η ομιλία, το παιχνίδι, το τραγούδι και το διάβασμα μαζί του. Αυτό θα επιτρέψει στο μικρό σας παιδάκι να κάνει το μεγάλο ξεκίνημα στην ζωή του.
  • Είναι ανάγκη να κάνετε τις δουλειές σας;  Ζητήστε από το μικρό σας παιδάκι να σας “βοηθήσει” στις μικροδουλειές, μέσα στο σπίτι σας (πχ. το ζευγάρωμα των καλτσών που θα μπουν στο πλυντήριο), ή βάλτε το μέσα σε ένα μάρσιπο αγκαλιάς ή σε ένα σακίδιο πλάτης, έτσι θα μπορούν να σας συνοδεύουν και να βλέπουν τι κάνετε. Το σακίδιο της πλάτης είναι ασφαλές και βολικό όταν μαγειρεύετε.
  • Καθώς θα μετακινείστε για τις δουλειές σας συζητήστε με το παιδί σας τι τι κάνετε.

Αυτές οι δουλειές μπορεί να είναι για εσάς μια καθημερινή ρουτίνα, αλλά για το βρέφος σας είναι μια απίστευτη ευκαιρία για μάθηση.