Δέκα Συμβουλές για την Επιτυχία του Παιδιού Σας στο Σχολείο

Δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως έκπληξη η άποψη ότι η επιτυχία – ή και η αποτυχία -, στο σχολείο ξεκινάει από το σπίτι. Μελέτες έχουν συνδέσει την ανεπαρκή ακαδημαϊκή απόδοση με μια σειρά παραγόντων, όπως είναι: η έλλειψη του ύπνου, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, και η απουσία της υποστήριξης από τους γονείς.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι οι ίδιες μελέτες δείχνουν ότι υψηλότερες βαθμολογίες είχαν οι μαθητές που ζουν σε σπίτια, όπου υπάρχουν υγιεινές συνήθειες, τακτικό καθημερινό πρόγραμμα, και καλή επικοινωνία. Πως μπορείτε να είστε βέβαιοι  ότι είναι βάσιμη η επίρριψη της ευθύνης της μείωσης της σχολικής απόδοσης του παιδιού σας στο σχολείο του;  Ακολουθήστε τις επόμενες 10 συμβουλές και παρακολουθείτε τη πρόοδο του παιδιού σας.

  1. Να του Επιβάλλετε Υγιεινές Συνήθειες

Δεν μπορείτε να αποδώσετε σωστά, όταν δεν νοιώθετε καλά. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αυξήσει τις πιθανότητες του να αποδώσει καλλίτερα στο σχολείο του,  βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζει υγιεινές συνήθειες στο σπίτι του.Επιλέξτε για το παιδί σας μια ώρα ύπνου που θα του εξασφαλίζει αρκετό ύπνο, και την χρονική άνεση να απολαμβάνει κάθε φορά ένα υγιεινό πρωινό. Ναενθαρρύνετε την σωματική του άσκηση, και να περιορίζετε τον χρόνο που σπαταλάει, παρακολουθώντας τηλεόραση, ακούγοντας μουσική, ή χρησιμοποιώντας τα διάφορα ηλεκτρονικά μέσα (πχ .τον Η/Υ, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές και τα tablets).

  1. Να Είστε Προσκολλημένοι σε μια Ρουτίνα

Τα περισσότερα παιδιά αναπτύσσονται και ευημερούν σε ένα συγκροτημένο περιβάλλον και ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στις καθημερινές συνήθειες που τα  βοηθούν να προγραμματίσουν τις ημέρες τους. Συνήθως, η πρωινή  καθημερινή ρουτίνα του παιδιού περιλαμβάνει: το ντύσιμο, το στρώσιμο του κρεβατιού, τη χρησιμοποίηση της τουαλέτας , το πλύσιμο των χεριών, τη λήψη του πρωινού ,τη τακτοποίηση της σχολικής του σάκας και την αναχώρηση για το σχολείο του, ενώ η μητέρα του φροντίζει τη προετοιμασία του μεσημεριανού γεύματος (κολατσιού). Το απόγευμα, μετά την επιστροφή του παιδιού από το σχολείο, του προσφέρεται ένα μικρό γεύμα – σνακ -, και αρχίζει να μελετάει τα μαθήματα του, την ώρα που η μητέρα του ετοιμάζει το βραδινό φαγητό της οικογένειας. Ωστόσο, οι δικές σας καθημερινές συνήθειες μπορεί να διαφέρουν, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι να γίνονται οι ίδιες κάθε ημέρα, έτσι ώστε να γνωρίζει το παιδί σας τι να αναμένει.

  1. Να του Δημιουργείτε ένα “Μέρος Εκκίνησης”

Οι έμπειροι γονείς γνωρίζουν ότι πρέπει να έχουν στο σπίτι τους ένα συγκεκριμένο μέρος στο οποίο να μπορούν να τακτοποιούνται το σακίδιο πλάτης, τα μπουφάν, τα παπούτσια, τα δοχεία για φαγητό του παιδιού τους, και το καθημερινό πρόγραμμα του σχολείου του. Ορισμένοι αποκαλούν αυτό το μέρος ‘’χώρο εκκίνησης’’ και άλλοι “οργανωτικό χώρο”. Οτιδήποτε κι αν τον αποκαλείτε, φροντίστε να βρείτε ένα μέρος στο οποίο να μπορεί το παιδί σας να φυλάσσει και να τακτοποιεί κάθε ημέρα τα πράγματά του σχολείου του.

  1. Να του Παραχωρείτε ένα Προσωπικό Χώρο

Στο σχολείο του το παιδί σας διαθέτει το δικό του θρανίο ή τραπεζάκι, για να εργάζεται. Εκεί υπάρχει άφθονος φωτισμός, ήσυχο περιβάλλον, τα κατάλληλα εφόδια και επαρκής χώρος, για να εργάζεται απρόσκοπτα. Γιατί να μην του παρέχεται το ίδιο περιβάλλον και για τη μελέτη των μαθημάτων του στο σπίτι του;  Ένας κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος στο σπίτι, για τη μελέτη των σχολικών μαθημάτων, καθιστά πιο εύκολη και ευχάριστη για το παιδί την διεκπεραίωση των σχολικών του υποχρεώσεων. Η διάθεση ενός μικρού γραφείου είναι ασφαλώς η ιδανικότερη  λύση, αλλά και ένα καλάθι με τα σχολικά εφόδια και μια προέκταση του πάγκου της κουζίνας, μπορούν να λειτουργήσουν εξίσου καλά.

  1. Να του Διαβάζετε, Ξανά και Ξανά

Αναφέρεται συχνά ότι τα παιδιά περνούν τα πρώτα σχολικά τους χρόνια με το να μαθαίνουν να διαβάζουν, και τα υπόλοιπα χρόνια με το να διαβάζουν για να μαθαίνουν. Οι γραπτές λέξεις είναι η πύλη εισόδου για όλες τις εκφάνσεις της μάθησης, και όσο περισσότερο διαβάζετε στο παιδί σας, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει ένας επιδέξιος και ενθουσιώδης αναγνώστης. Επιδιώξτε να κάθεστε μαζί με το παιδί σας και να του διαβάζετε για λίγο κάθε ημέρα, να του δίνετε πολλές ευκαιρίες να σας διαβάζει και αυτό φωναχτά. Ωστόσο, παρά την αναμφισβήτητη αξία του διαβάσματος για το παιδί σας, θα πρέπει αυτό να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, για να μην του προκαλέσει άγχος.

  1. Μάθηση για Πάντα

Το παιδί σας μπορεί να έχει ξεφύγει από την προσχολική ηλικία, αλλά δεν παύει να αποτελεί η εκπαίδευση στο σπίτι ένα αναπόσπαστο, και αποφασιστικής σημασίας, τμήμα της μαθησιακής εμπειρίας. Μια θέση, που επικρατεί ακόμη και σήμερα, είναι ότι η μαθησιακή διαδικασία  ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των σχολείων και του εκπαιδευτικού προσωπικού τους. Αλλά υπάρχουν τόσοι πολλοί “δάσκαλοι”, που μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην επίτευξη αυτού του στόχου και πρωτίστως οι γονείς.

Επινοήστε διάφορους τρόπους για να διδάσκετε το παιδί σας όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, η μαγειρική συνδυάζει ορισμένα στοιχεία από τα μαθηματικά  τη τέχνη και την επιστήμη. Χρησιμοποιήστε την ευκαιρία που σας δίνεται την ώρα που μαγειρεύετε το βραδινό φαγητό, για να του διαβάζετε και να εφαρμόζετε τις οδηγίες της παρασκευής του, να  του μιλάτε για αναλογίες και κλάσματα, να κάνετε διάφορες υποθέσεις (πχ. ‘’Τι θα συμβεί όταν χτυπήσω τα ασπράδια των αβγών;”) και να εξετάζετε  τα αποτελέσματα τους.

  1. Να Αναλαμβάνετε τη Πρωτοβουλία

Τα παιδιά μαθαίνουν με το παράδειγμα. Επιτρέψτε στα παιδιά σας να διακόψουν  την ανάγνωσή σας, για να σας ζητήσουν να τους δώσετε διευκρινίσεις, ή να τους λύσετε απορίες, σχετικές με το κείμενο που τους διαβάζετε. Βρείτε το χρόνο για να τους μάθετε μια καινούρια δεξιότητα και να συζητήσετε μαζί τους κάποια εμπειρία τους. Καθίστε και υπολογίστε τους λογαριασμούς που πρέπει να εξοφλήσετε , ή κάνετε κάποια άλλη δουλειά του σπιτιού, για όσο διάστημα ασχολούνται αυτά με τη μελέτη των μαθημάτων τους.

Εφόσον επιδεικνύετε ισχυρή προσήλωση στο εργασιακό σας ήθος και τη πιστή τήρηση των υποχρεώσεών σας, και συνεχώς αναζητάτε τις ευκαιρίες για τη προαγωγή της δικής σας μάθησης, είναι βέβαιο ότι και τα παιδιά σας θα αρχίσουν να ακολουθούν το παράδειγμά σας και να διαμορφώνουν στο τρόπο της ζωής τους την ίδια συμπεριφορά με εσάς.

  1. Να Συζητάτε Μαζί του Συχνά

Γνωρίζετε το πώς αισθάνεται και τη γνώμη έχει το παιδί σας για τη τάξη του,

τη δασκάλα του, και τους συμμαθητές του; Αν όχι, ρωτήστε το. Συζητήστε μαζί του για το τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει από το σχολείο του. Δώστε του την ευκαιρία να εκφράζει κάθε ημέρα,  τα συναισθήματά, τις ανησυχίες και το άγχος του, και τον ενθουσιασμό ή τις απογοητεύσεις του, και συνεχίστε να το στηρίζετε και να το ενθαρρύνετε, επαινώντας το όχι μόνο για τις επιτυχίες του, αλλά και τις προσπάθειές του.

  1. Να του Δείχνετε το Συνεχές Ενδιαφέρον Σας

Να μη περιορίζετε την συνεχή υποστήριξη του παιδιού σας, η οποία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και την ουσιαστική συμβολή και των δασκάλων του. Να συναντιέστε συχνά με τους δασκάλους του, και να διατηρείτε τακτική επικοινωνία μαζί τους, μέσω του τηλεφώνου, ή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έτσι ώστε να μπορείτε να συζητάτε μαζί τους τις οποιασδήποτε ανησυχίες τους, μόλις αυτές  προκύψουν. Αυτή η τακτική, όχι μόνο θα ανοίξει το δρόμο για να υποβάλετε ερωτήσεις που αφορούν το παιδί σας, αλλά θα δώσει  και στους δασκάλους την άνεση να σας καλούν κάθε φορά που θα τους απασχολεί η συμπεριφορά, ή  η σχολική επίδοση του παιδιού σας.

  1. Να Πιστεύετε και να Αναμένετε την Επιτυχία του

Ο σημαντικότερος ίσως τρόπος για να στηρίξετε και να ενθαρρύνετε τις προσπάθειες του παιδιού σας στο σχολείο είναι να εμπιστεύεστε τις ικανότητές του και να προσβλέπετε στην επιτυχία του. Αυτό δεν σημαίνει ασφαλώς ότι έχετε την απαίτηση να είναι ο καλύτερος μαθητής, ή ο καλύτερος  καλλιτέχνης.  Μάλλον, αφήστε το να γνωρίζει ότι περιμένετε να καταβάλει “τα δυνατά” του , ώστε να νοιώθει υπερήφανο, για αυτό που κάνει και του τι μπορεί να επιτύχει.

Εφόσον καταστήσετε αυτή σας τη προσδοκία ξεκάθαρη και προσφέρετε στο παιδί σας ένα υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον που ενθαρρύνει και προάγει τη μάθηση του, τότε θα έχει αυτό μεγαλύτερη πιθανότητα να προσπαθήσει να  καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσει να γίνει ένας “αρκετά καλός” μαθητής .