Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν ένα παιδί να ξυπνήσει τη νύχτα. Τα περισσότερα από αυτά συμβαίνουν όταν τα παιδιά είναι παρά πολύ κουρασμένα ή αγχωμένα. Διατηρώντας για το παιδί σας ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου θα συμβάλλετε στη πρόληψη πολλών προβλημάτων που αφορούν τον ύπνο του. Εφόσον τα προβλήματα ύπνου του παιδιού σας επιμένουν ή χειροτερεύουν μιλήστε με το παιδίατρο του παιδιού σας.
Οι Νυχτερινοί Εφιάλτες
Οι νυχτερινοί εφιάλτες είναι τρομαχτικά όνειρα που συμβαίνουν συχνά στο δεύτερο μισό της νύχτας όταν τα όνειρα είναι εντονότερα. Τα παιδιά μπορεί να ξυπνήσουν και να σηκωθούν, ή να νοιώθουν φοβισμένα και να δυσκολεύονται να ξαναπέσουν να κοιμηθούν.
Τι Μπορούν να Κάνουν οι Γονείς:
- Να σπεύσουν το ταχύτερο δυνατό κοντά στο παιδί τους.
- Να το καθησυχάσουν, διαβεβαιώνοντας το ότι είναι δίπλα του και δεν θα επιτρέψουν οτιδήποτε να το βλάψει.
- Να το ενθαρρύνουν να τους αναφέρει το τι συνέβη στο όνειρό του. Να του θυμίζουν ότι τα όνειρα δεν είναι πραγματικά.
- Να του επιτρέπουν να αφήνει ένα φως ανοιχτό, αν αυτό το κάνει να νοιώθει καλύτερα.
- Μόλις το παιδί τους είναι έτοιμο και έχει ηρεμήσει να το παροτρύνουν να επιστρέψει στο κρεβάτι του, για να συνεχίσει τον ύπνο του.
- Να βλέπουν αν υπάρχει κάτι που φοβίζει το παιδί τους, όπως πχ. είναι οι σκιές. Σε αυτή την περίπτωση να φροντίσουν να το απομακρύνουν.
Οι Νυχτερινοί Τρόμοι
Οι νυχτερινοί τρόμοι αφορούν συχνότερα τα νήπια και τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας και συμβαίνουν στη διάρκεια των βαθύτερων σταδίων του ύπνου. Συνήθως ο βαθύτερος ύπνος λαμβάνει χώρα νωρίς τη νύχτα και συχνά πριν από την ώρα που πάνε για ύπνο οι γονείς. Κατά τη διάρκεια ενός νυχτερινού τρόμου, το παιδί μπορεί:
- Να κλαίει ανεξέλεγκτα
- Να ιδρώνει, να τρέμει, ή να ανασαίνει γρήγορα.
- Να έχει ένα τρομοκρατημένο, σαστισμένο ή απλανές και ανέκφραστο βλέμμα.
- Να κινούνται ανήσυχα μέσα στο δωμάτιό τους, να ουρλιάζουν, να κλωτσούν, ή να κοιτάζουν κάπου επίμονα.
- Να μην αναγνωρίζει τα γύρω του πρόσωπα και να μην αντιλαμβάνονται τη παρουσία τους εκεί.
- Να προσπαθεί να απωθεί τα γύρω του πρόσωπα, ιδίως όταν αυτά προσπαθούν να το συγκρατήσουν.
Παρόλο ότι οι νυχτερινοί τρόμοι μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 45 λεπτά, οι περισσότεροι κρατούν πολύ λιγότερο χρόνο. Μετά από ένα νυχτερινό τρόμο, τα περισσότερα παιδιά επιστρέφουν γρήγορα για ύπνο από μόνα τους, γιατι στην πραγματικότητα δεν είχαν ξυπνήσει. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με τον νυχτερινό εφιάλτη, το παιδί δεν μπορεί να θυμηθεί τον νυχτερινό του τρόμο.
Τι Μπορούν να Κάνουν οι Γονείς:
- Να παραμένουν ατάραχοι, αφού είναι γεγονός ότι οι νυχτερινοί τρόμοι είναι συχνά περισσότερο τρομακτικοί για το γονέα, από ότι είναι για το παιδί.
- Να μην προσπαθούν να ξυπνήσουν το παιδί τους.
- Να βεβαιώνονται ότι το παιδί τους δεν κινδυνεύει να βλάψει τον εαυτό του. Αν προσπαθεί να κατέβει από το κρεβάτι του να προσπαθούν να το συγκρατούν με προσεκτικό και απαλό τρόπο.
- Να έχουν υπόψη τους ότι είναι πολύ πιθανό, μετά από λίγη ώρα το παιδί τους να χαλαρώσει και να ξανακοιμηθεί ήσυχα. Εφόσον το παιδί τους εκδηλώνει νυχτερινούς τρόμους, θα πρέπει ασφαλώς να ενημερώνουν τη μπέιμπι σίτερ για το πώς εκδηλώνονται αυτοί και για το τι μπορούν να κάνουν. Στην περίπτωση που επιμένουν οι νυχτερινοί τρόμοι, να το συζητούν με τον παιδίατρο του παιδιού τους.
Κρατήστε ένα Ημερολόγιο Ύπνου
Εφόσον για οποιοδήποτε λόγο σας ανησυχούν οι συνήθειες ύπνου του παιδιού σας, φροντίστε να μιλήσετε με τον παιδίατρο του παιδιού σας. Κρατήστε ένα ημερολόγιο ύπνου το οποίο θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε το πρόβλημα του παιδιού σας, και το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:
- Που κοιμάται το παιδί σας
- Πόσες ώρες διαρκεί συνήθως ο νυχτερινός του ύπνος.
- Τι χρειάζεται για να κοιμηθεί (πχ. ένα αγαπημένο του παιχνίδι, η μια κουβέρτα παρηγοριάς).
- Πόσο καιρό του παίρνει για να αποκοιμηθεί.
- Πόσες φορές ξυπνά την νύχτα
- Τι κάνετε για να το καθησυχάσετε και να το παρηγορήσετε, όταν ξυπνά την νύχτα.
- Την ώρα και τη διάρκεια των υπνάκων του.
- Τις όποιες αλλαγές ή εντάσεις στο σπίτι του.
Να παρακολουθείτε αυτές τις πληροφορίες επί 1 έως 2 εβδομάδες και να τις παίρνετε μαζί σας όταν επισκέπτεστε τον παιδίατρο του παιδιού σας. Να μη τους διαφεύγει το γεγονός ότι τα προβλήματα του ύπνου στην παιδική ηλικία είναι πολύ συχνά, και με τον καιρό και με τη βοήθεια του παιδιάτρου του παιδιού σας, εσείς και το παιδί σας θα τα ξεπεράσετε.