Τα Παιδιά Αγαπούν τη Μάθηση
- Ο ανοιχτός και ειλικρινής τρόπος επικοινωνίας θα δημιουργήσει μια εφ’ όρου ζωής εγγύτητα – οικειότητα – με το παιδί σας.
- Οι καθημερινές ρουτίνες – οι επαναλήψεις των ίδιων δραστηριοτήτων- και οι υποχρεώσεις – δουλειές – θα επιτρέψουν στο παιδί σας να γνωρίζει το τι τον αναμένει. Όταν παραβιάζεται ένας κανόνας θα πρέπει να ακολουθεί μια φυσική συνέπεια.
- Καθώς μαθαίνετε το παιδί σας το πώς θα μπορέσει να γίνει ανεξάρτητο – να αποδεσμευτεί από εσάς – θα πρέπει επίσης να το μάθετε και το πώς θα είναι ασφαλές.
- Το να μάθετε το παιδί σας το πώς θα μπορέσει να γίνει ένας καλός μαθητής αποτελεί μια σημαντική δεξιότητα την οποία θα πρέπει να του την διδάξετε.
- Το μικρό σας παιδί αρχίζει να εξερευνά τον κόσμο έξω από το σπίτι του. Αυτό είναι ασφαλώς συναρπαστικό, αλλά μπορεί να αποβεί και απειλητικό
Τα παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών:
- Αρχίζουν να αναπτύσσουν την αποδέσμευση από τους γονείς τους – την ανεξαρτησία τους – και να δημιουργούν πραγματικές φιλίες.
- Μαθαίνουν τους κανόνες σε δυσκολότερα παιχνίδια.
- Αναπτύσσουν σημαντικές δεξιότητες που αφορούν τη ζωή.τους.
Καθορίστε Όρια
Όταν τα παιδιά κάνουν κάτι που είναι αντίθετο με τους κανόνες, εξηγήστε τους με λίγα και απλά λόγια:
- Ότι αυτό που έκαναν δεν ήταν σωστό
- Το τι θα συμβεί όταν συνεχιστεί η συμπεριφορά τους αυτή. Οι συνέπειες θα πρέπει να είναι λογικές, ουσιαστικές, επιεικείς και συνεπείς. Για παράδειγμα,
- Όταν το παιδί σας καβαλάει ένα ποδήλατο χωρίς να φοράει κράνος, απαγορεύστε του να χρησιμοποιεί το ποδήλατο του για μία έως δύο ημέρες.
- Όταν το παιδί σας αρνείται να μοιραστεί με τα άλλα παιδιά ένα παιχνίδι, μπορεί να μην επιτραπεί η χρήση αυτού του παιχνιδιού για το υπόλοιπο της ημέρας.
Δημιουργείστε και Διατηρείστε τις Ρουτίνες
Διδάξτε τους κανόνες μέσω της εγκατάστασης των ρουτινών.
Τα παιδιά ενεργούν καλύτερα όταν γνωρίζουν και προβλέπουν το τι πρόκειται να ακολουθήσει.
Το πρωί:
- Να πάνε στη τουαλέτα
- Να ντυθούν
- Να πάρουν το πρωινό τους
Την ώρα του ύπνου:
- Να κάνουν το μπάνιο τους
- Να βουρτσίσουν τα δόντια τους
- Να διαβάσουν μια ιστορία ή ένα παραμύθι
Προγραμματίστε συγκεκριμένες ώρες για τη τηλεόραση, τα βιντεοπαιχνίδια και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Όταν γνωρίζετε το τι παρακολουθεί το παιδί σας ,θα μπορέσετε να αποτρέψετε το παιδί σας να αποφύγει τη παρακολούθηση προγραμμάτων που περιλαμβάνουν σκηνές βίας ή άλλο ανεπίτρεπτο για τα παιδιά περιεχόμενο. Περιορίστε τον συνολικό χρόνο του παιδιού σας μπροστά σε μια οθόνη στις 2 ώρες την ημέρα.
Το διάβασμα την ώρα του ύπνου. Αυτό βοηθάει το παιδί σας:
- Να ηρεμήσει μετά από μια πολυάσχολη ημέρα
- Να μάθει πώς να διαβάζει
Φροντίστε όσο μπορείτε να γευματίζετε όλη η οικογένεια μαζί. Αυτό αποτελεί μια καλή ευκαιρία να περνάτε την ώρα σας όλοι μαζί, και συγχρόνως να τηρείτε τις πολιτισμικές σας παραδόσεις σας . Επίσης, μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας τις σωστές διατροφικές συνήθειες και τους τρόπους της καλής συμπεριφοράς του την ώρα του φαγητού.
Αφιερώστε Χρόνο για να Μιλήσετε και να Ακούσετε Προσεκτικά το Παιδί Σας
Τα παιδιά αισθάνονται ότι είναι σπουδαίοι όταν οι μεγάλοι τους αφιερώνουν χρόνο για να συζητήσουν μαζί τους. Η τακτική συζήτηση για πολλά ζητήματα βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Ζητήστε να πληροφορηθείτε από το παιδί σας για τις φιλίες του και τις δραστηριότητες που του αρέσουν. Μιλήστε του για τις δικές σας καλύτερες και χειρότερες εμπειρίες.
Ρωτήστε το παιδί σας :
- “Ποιο ήταν το καλύτερο μέρος της ημέρας του;”
- “Ποια ήταν η δυσκολότερη περίοδος της ημέρας του;”
Επιτρέψτε στο παιδί σας να ξέρει ότι είναι φυσιολογικό να έχει και να αναφέρεται στα αρνητικά του συναισθήματα. Μοιραστείτε μαζί του τις καλύτερες και τις σκληρότερες στιγμές της ημέρας σας. Αυτό διδάσκει το παιδί σας ότι όλοι οι άνθρωποι βιώνουν τις ευχάριστες και τις δυσάρεστες στιγμές της ζωής τους.
Αναθέστε του κάποια Υπευθυνότητα
Όταν τα μικρά παιδιά μιμούνται και συμμετέχουν στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, μαθαίνουν πραγματικά πώς να συνεισφέρουν. Με τη βοήθεια σας σύντομα αυτές οι δουλειές θα γίνονται με λίγες υπενθυμίσεις. Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να αναλαμβάνουν ουσιαστικές ευθύνες, όπως είναι:
- Να στρώνουν και να τακτοποιούν το τραπέζι
- Να μαζεύουν και να απομακρύνουν τα παιχνίδια τους
- Να ταΐζουν τα κατοικίδια ζώα
- Να βάζουν τα ακάθαρτα ρούχα μέσα στο καλάθι
Παρατηρείστε ότι η αυτοεκτίμηση του παιδιού σας αυξάνει, όταν του παρέχεται η ευκαιρία να σας βοηθάει.
Ενθαρρύνετε την Αυτάρκειά του στο Μπάνιο και το Ντύσιμό του
Στην αρχή, το να μάθει το παιδί σας να κάνει από μόνο του αυτές τις δεξιότητες θα απαιτήσει λίγο περισσότερο χρόνο από το να το βοηθήσετε απλά να ντυθεί ή να πραγματοποιήσει το μπάνιο του, αλλά ο χρόνος αυτός αξίζει πραγματικά να ξοδευτεί για το παιδί σας. Η ανεξαρτησία και η αποδέσμευση του από εσάς θα έλθει σταδιακά με τη πρακτική εξάσκηση και τη συμβουλευτική σας καθοδήγηση.
Εφόσον ετοιμάσετε τα ρούχα του από τη προηγούμενη νύχτα η πρωινή του ρουτίνα θα περιοριστεί μόνο στο ντύσιμό του. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί σας μπορεί να επικεντρωθεί μόνο σε ένα πράγμα. Εκείνο που μπορεί να χρειαστεί το παιδί σας είναι να του υπενθυμισθούν όλα τα στάδια, όπως :
- “Το πρωί , όταν σηκωθείς,
- Πρώτα, πήγαινε στη τουαλέτα
- Μετά, βγάλε τη πιζάμα σου
- Και μετά, φόρεσε τα ρούχα σου”
Επαινέστε το παιδί σας για τις προσπάθειές και τις επιτυχίες του:
“Έκανες εξαιρετική δουλειά, αφού σήμερα ετοιμάστηκες γρήγορα για να πας στο σχολείο σου”
Διδάξτε του Απλούς Κανόνες για την Ασφάλειά του με τους Μεγάλους
Η διατήρηση της προστασίας και της ασφάλειας των παιδιών αποτελεί ένα σημαντικό καθήκον για τους γονείς. Επιθυμείτε το παιδί σας να σέβεται και να εμπιστεύεται τους άλλους, αλλά επίσης είναι ανάγκη να διδάξετε το παιδί σας να είναι προσεκτικό. Ακολουθεί η υπόδειξη της υιοθέτησης ορισμένων απλών κανόνων και τρόπων με τους οποίους μπορείτε να αρχίσετε μια συζήτηση με το παιδί σας, αναφορικά με τα διάφορα ζητήματα που αφορούν την ασφάλειά του:
- “Αν δεν είσαι σίγουρος για κάτι, ρώτησε με”
- “Εάν ένας μεγάλος σου ζητάει να κάνεις κάτι για το οποίο δεν είσαι βέβαιος ότι είναι φυσιολογικό, να ρωτάς πάντοτε εμένα πρώτα. Δεν θα σου θυμώσω γιατί με ρώτησες’’
- “Κανένα μυστικό από τους γονείς σου”
- “Να μην επιτρέπεις σε κανένα να σου λέει να κρατήσεις κάτι μυστικό από εμάς – είναι κάτι που, εφόσον πέσει στην αντίληψή μας θα μας εξοργίσει πραγματικά”
- “Ορισμένα μέρη του σώματός σου είναι κρυφά”
- “Κανένας μεγάλος, με εξαίρεση τους γονείς σου, τους ιατρούς και τις νοσηλεύτριες, δεν επιτρέπεται να αγγίζει τις περιοχές του σώματος σου που καλύπτονται φυσιολογικά από το μαγιό”
- “Εφόσον απομακρυνθείς και μας χάσεις επεδίωξε να αναζητήσεις τη βοήθεια ενός φρουρού ασφαλείας ή ενός αστυνομικού”
- “Αυτό είναι ένα πολυσύχναστο μέρος με πολύ συνωστισμό. Εάν μας χάσεις και δεν μας βρίσκεις, βρες ένα φρουρό ασφαλείας, ή ένα αστυνομικό ή ζητήστε από κάποιο άτομο να σας βρει έναν από αυτούς. Αυτό το άτομο θα σε βοηθήσει να μας βρεις’’
- Όταν παίρνετε το παιδί σας σε ένα συνωστισμένο χώρο, κοιτάξτε γύρω σας και εντοπίστε το άτομο που βρίσκεται εκεί, προκειμένου να σας βοηθήσει όταν αποχωριστείτε από το παιδί σας.
Πώς θα Βοηθήσετε το Παιδί Σας να Γίνει ένας Καλός Φίλος
Τα παιδιά στην ηλικία των 4 έως 6 ετών μαθαίνουν το τι σημαίνει να είσαι φίλος. Θα έχουν ευχάριστες στιγμές αλλά και διαφωνίες και επώδυνα συναισθήματα. Είναι σύνηθες και αναμενόμενο να παρασυρθούν οι γονείς και να μπουν στο πειρασμό να προσπαθήσουν να επιλύσουν τις διαφορές μεταξύ των παιδιών από μόνοι τους ή συζητώντας με τους γονείς του άλλου παιδιού. Αντιθέτως, είναι καλύτερο να καθοδηγήσετε το παιδί σας να αναλάβει το ίδιο να επιλύσει τα προσωπικά προβλήματα που έχει με τον φίλο του. Με τη βοήθειά σας θα μπορέσει το παιδί σας να μάθει πώς να βρίσκει λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα που το αφορούν.
1. Βοηθείστε το παιδί σας να αντιληφθεί την άποψη του άλλου παιδιού π.χ. “Υποθέτω ότι η Μαρία θέλει να μην της πάρεις η σειρά της στο παιχνίδι’’
2. Διδάξτε στο παιδί σας τα εξής:
- Να παραμένει ήρεμο
- Να μη χτυπάει, να μην αρπάζει και να μην σπρώχνει
3. Να επιχειρηματολογεί και να αντιδρά με λόγια:
- “Ενοχλήθηκα γιατί μου μίλησες έτσι’’
- “Λυπάμαι γιατί δεν θέλεις να παίξεις μαζί μου ‘’
- “Σου θύμωσα γιατί μου πήρες τη μπάλα’’
4. Σταθείτε δίπλα και παρακολουθείστε τα παιδιά σας καθώς επιχειρούν να επιλύσουν τα προβλήματά τους. Με το να είστε κοντά τους μπορείτε να τους υποδείξετε το πώς να συμπεριφέρονται καλά. Με αυτό τον τρόπο θα αρχίσουν τα παιδιά να αναπτύσσουν την αυτοπεποίθηση και εκείνες τις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να επικοινωνούν με ειλικρίνεια, ηρεμία και ευγένεια με τους άλλους.