Όλες οι πληροφορίες για την ανάπτυξη των παιδιών από τη βρεφική ηλικία μέχρι και την εφηβεία
Δραστηριότητες για Βρέφη 12-16 Μηνών
Τα μωρά λατρεύουν τα παιχνίδια σε αυτή την ηλικία (τις ρυθμικές κινήσεις του σώματος που συνοδεύονται με παιδικά τραγούδια pat a cake, Το Μικρό Γουρουνάκι Πήγε στην Αγορά κά). Προσπαθήστε να παίζετε τα διάφορα παιχνίδια με διαφορετικούς τρόπους και δείτε αν το μωρό σας προσπαθεί να τα παίξει μαζί σας. Κρυφτείτε πίσω από έπιπλα ή πόρτες για το “κρυφτούλι” και παίξτε του παλαμάκια με κύβους και καπάκια από μαγειρικά σκεύη.
Φτιάξτε μαριονέτες από μια κάλτσα, ή από μια χαρτοσακούλα – μία για σας και μία για το μωρό σας. Κάντε ότι μιλάει η μαριονέτα σας στο μωρό, ή στη μαριονέτα του μωρού σας. Να ενθαρρύνετε το μωρό σας να ανοίγει διάλογο μαζί σας.
Για να ενθαρρύνετε το μωρό σας να κάνει τα πρώτα του βήματα, κρατήστε το όρθιο να αντικρίζει ένα άλλο άτομο. Παρακινήστε το μωρό σας να βαδίσει προς το άλλο άτομο, για να πάρει ένα αγαπημένο του παιχνίδι ή μια λιχουδιά.
Να δίνετε στο μωρό σας δοχεία με καπάκια ή διαφορετικά ντουλαπάκια, τα οποία να είναι γεμάτα με κύβους και άλλα μικρά παιχνιδάκια. Αφήστε το μωρό σας να τα ανοίγει και να τα αδειάζει. Να παίζει το παιχνίδι “να βάλουμε τα πράγματα πίσω”. Αυτό θα βοηθήσει το μωρό σας να μάθει να αφήνει τα πράγματα του εκεί που επιθυμεί.
Τα μωρά ευχαριστιούνται να τραβούν και να σπρώχνουν παιχνίδια. Φτιάξτε το δικό σας συρόμενο παιχνίδι, περνώντας κουτιά γιαουρτιού, ή μικρά κασόνια σε ένα κομμάτι κλωστής ή σπάγκου (μήκους 60 εκ. περίπου). Για να φτιάξετε μια χειρολαβή χρησιμοποιείστε μια χάντρα ή ένα πλαστικό δακτύλιο δεμένα στην άκρη της κλώστης ή του σπάγκου.
Κολλήστε ένα μεγάλο χαρτί σχεδίασης επάνω σε ένα τραπέζι. Δείξτε στο μωρό σας πώς να το μουτζούρωνει, χρησιμοποιώντας μεγάλα – μη τοξικά – παστέλ. Να εναλλάσσεστε κάνοντας σημάδια επάνω στο χαρτί. Είναι επίσης διασκεδαστικό το μπογιάτισμα με νερομπογιά.
Τα μωρά σε αυτή την ηλικία συνεχίζουν να αγαπούν να κάνουν θορύβους. Δημιουργήστε δονητές ήχου, συνδέοντας τις άκρες κονσερβών, ή γεμίζοντας φιαλίδια φαρμάκων (με πώματα ασφαλείας) με διάφορα αντικείμενα, που προκαλούν θόρυβο (πχ. με μπίλιες, ρύζι, αλάτι, βίδες κα.) Προσέξτε να κλείνετε καλά τα καπάκια των φιαλιδίων.
Παίξτε μαζί με το μωρό σας το παιχνίδι των ονομάτων. Ονομάστε τα διάφορα μέρη του σώματος, συνηθισμένα αντικείμενα και άτομα. Αυτό θα επιτρέψει στο μωρό σας να γνωρίσει ότι το κάθε τι που το περιβάλει έχει ένα όνομα και θα το βοηθήσει να μάθει αυτά τα ονόματα και να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του.
Δημιουργήστε μια “διαδρομή μετ’εμποδίων” για το μωρό σας, χρησιμοποιώντας ως εμπόδια κιβώτια και έπιπλα, έτσι ώστε να επιχειρεί το μωρό σας να τα παρακάμπτει περνώντας από μέσα, από επάνω, από κάτω, και ανάμεσά τους. Ένα μεγάλο κιβώτιο είναι κατάλληλο για να καθίσει και να παίζει το μωρό σας.
Φτιάξτε μια “σακούλα έκπληξης’” για το μωρό σας να τη βρει το πρωί που θα ξυπνήσει. Γεμίστε μια χάρτινη ή υφασμάτινη σακούλα με ένα μαλακό παιχνίδι, με κάποιο αντικείμενο που να παράγει ήχο, ένα μικρό πλαστικό βάζο με βιδωτό καπάκι, ή με ένα βιβλίο με χοντρές σελίδες από χαρτόνι.
Παίξτε προσποιητό (φανταστικό) παιχνίδι με ένα λούτρινο ζωάκι, ή μια κούκλα. Δείξτε και πέστε στο μωρό σας τι λέει και τι κάνει η κούκλα (περπατάει, πηγαίνει για ύπνο, τρώει το φαγητό της, χορεύει επάνω σε ένα τραπέζι). Παρατηρήστε αν το μωρό σας κάνει τη κούκλα να κινηθεί και αν ανταποκρίνεται σε αυτά που του ζητάτε να κάνει.
Κόψτε σε κομματάκια τις ασφαλείς για το μωρό τροφές που τρώγονται με τα δάχτυλα να μη χρησιμοποιείτε τροφές που βάζουν ένα μωρό στο κίνδυνο της πνιγμονής). Αφήστε το μωρό σας να προσπαθεί να ταΐζεται από μόνο του. Αποτελεί καλή εξάσκηση για το μωρό σας να πιάνει από μόνο του μικρά πράγματα και να νοιώθει τις τροφές με διαφορετική σύσταση και γεύση (πχ. μπανάνα, μαλακά κράκερ, μούρα κά).
Αφήστε το μωρό σας να σας “βοηθάει” στη καθημερινή σας ρουτίνα. Παρακινήστε το να “πάρει” το φλιτζάνι και το κουταλάκι του, για να γευματίσει, να “βρει” και να φέρει τα παπούτσια και το παλτό του, για να τα φορέσει, και να φέρει το βρακάκι του ή τη πάνα του, για το άλλαγμά του. Η συμμόρφωσή του μωρού σας με τις εντολές σας αποτελεί μια σημαντική δεξιότητα που προωθεί τη διαδικασία της μάθησης του.
Το μωρό σας μαθαίνει ότι τα διαφορετικά παιχνίδια κάνουν διαφορετικά πράγματα. Δώστε στο μωρό σας πολλά παιχνίδια να τα κυλάνε, να τα σπρώχνουν, να τα τραβούν, να τα αγκαλιάζουν, να ταρακουνούν, να τα χτυπούν με το δάχτυλο, να τα στρίβουν, να τα στοιβάζουν, να τα στριφογυρίζουν και να τα ανακατεύουν.
Τα περισσότερα μωρά απολαμβάνουν τη μουσική. Να χειροκροτείτε και να χορεύετε μαζί με το μωρό σας, ακολουθώντας τον ρυθμό της μουσικής. Να ενθαρρύνετε το μωρό σας να εξασκείται στη ισορροπία, κινώντας το σώμα του εμπρός, πίσω και γύρω –γύρω. Αν χρειαστεί να το βοηθάτε, κρατώντας του τα χέρια.
Να προετοιμάζετε το μωρό σας για μια μελλοντική δραστηριότητα ή ταξίδι, μιλώντας του για αυτό από πριν. Έτσι το μωρό σας θα πάρει μια πρώτη γεύση του τι πρόκειται να γίνει παρά θα είναι ένας απλός και κυρίως απροετοίμαστος παρατηρητής. Αυτό θα συμβάλει και στον περιορισμό του φόβου, που μπορεί να του δημιουργήσει το γεγονός ότι θα βρεθεί απροετοίμαστο απέναντι σε μια νέα δραστηριότητα.