Δεξιότητες των Χεριών και των Δαχτύλων για το Παιδί της Προσχολικής Ηλικίας

Το Ηλικίας Τριών Ετών Παιδί Σας

Στην ηλικία των τριών ετών το νήπιο αναπτύσσει τόσο το μυϊκό του έλεγχο όσο και τη συγκέντρωση της προσοχής του, προκειμένου να τελειοποιήσει και να πραγματοποιήσει με μεγάλη ακρίβεια πολλές κινήσεις των χεριών και των δαχτύλων του. Θα προσέξετε ότι τώρα μπορεί να κινεί το κάθε δάχτυλό του ανεξάρτητα από τα άλλα ή και μαζί, γεγονός που σημαίνει ότι αντί να πιάσει το μολύβι μαζί με όλα τα δάχτυλα και τη παλάμη του μπορεί να το κρατήσει όπως ένας μεγάλος – με τον αντίχειρα από τη μία πλευρά του μολυβιού και με τον δείχτη ή τα άλλα δάχτυλά του από την άλλη πλευρά του. Τώρα μπορεί να αντιγράψει ένα τετράγωνο ή ένα κύκλο, ή να γράψει πρόχειρα και βιαστικά – να μουτζουρώσει

Επειδή τώρα το νήπιο έχει αναπτύξει αρκετά καλά την αίσθηση του χώρου, είναι περισσότερο ευαίσθητο στην αναγνώριση των σχέσεων μεταξύ των διαφόρων αντικειμένων, με αποτέλεσμα να μπορεί να τακτοποιεί με μεγάλη προσοχή τα παιχνίδια του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού του, και ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο κρατάει τα κουταλοπίρουνα και τα διάφορα εργαλεία για να κάνει συγκεκριμένες  δουλειές.

Αυτή η αυξημένη ευαισθησία και ο έλεγχος των κινήσεών του θα του επιτρέψει να κατασκευάσει ένα πύργο που περιλαμβάνει  9  ή και περισσότερους κύβους, να χύσει νερό από μια κανάτα  μέσα σε ένα κύπελλο (χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια), να ξεκουμπώσει τα ρούχα του, και ενδεχομένως να μπορεί να βάλει μεγάλα κουμπιά μέσα σε κουμπότρυπες, να χρησιμοποιεί ένα πιρούνι και να τρώει μόνο του, και να πιτσιλάει μόνο περιστασιακά το φαγητό του.

Επίσης, επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να ανακαλύπτει τι μπορεί να κάνει με τα διάφορα εργαλεία – όπως είναι τα κόψιμο ενός χαρτιού με το ψαλιδάκι —  και υλικά (π.χ. πηλό, πλαστελίνη, μπογιά και μολύβια). Αυτό διαθέτει τώρα την ικανότητα να  χειρίζεται αυτά τα αντικείμενα και αρχίζει να πειραματίζεται με τη χρησιμοποίησή τους για να κάνει άλλα πράγματα. Στην αρχή  θα περιεργάζεται θα εξερευνά και θα παίζει τυχαία με τα διάφορα τεχνικά υλικά, και ενδεχομένως να αναγνωρίζει το τελικό προϊόν μόνο μετά από την ολοκλήρωση τηε χρησιμοποίησης τους.

Κοιτάζοντας  για παράδειγμα τα ορνιθοσκαλίσματα του, μπορεί να αποφανθεί ότι απεικονίζουν ένα σκύλο. Αλλά γρήγορα αυτό θα αλλάξει, και το παιδί  επιλέγει το τι θα ήθελε και είχε στο μυαλό του να κάνει προτού αρχίσει να μουτζουρώνει το χαρτί. Αυτή η αλλαγή προσέγγισης θα του δώσει το κίνητρο να αναπτύξει ακόμη περισσότερη ακρίβεια στη κίνηση και τον χειρισμό των χεριών του.

Στις  αθόρυβες δραστηριότητες που θα βοηθήσουν το παιδί σας να βελτιώσει τις  ικανότητες των χεριών του περιλαμβάνονται :

  • Οι κατασκευές με κύβους
  • Η συναρμολόγηση πάζλ (με τέσσερα ή πέντε κομμάτια)
  • Το παιχνίδι με τη συναρμολόγηση διάτρητων πινάκων με χρωματιστά πασσαλάκια
  • Το πέρασμα κορδονιού μέσα από μεγάλες ξύλινες χάντρες
  • Το χρωμάτισμα με μολύβια ή με κιμωλίες
  • Το χτίσιμο πύργων με άμμο
  • Το άδειασμα νερού μέσα σε δοχεία διαφόρων μεγεθών
  • Το ντύσιμο και το ξεντύσιμο κούκλων με τη χρησιμοποίηση ρούχων που έχουν φαρδιά φερμουάρ, σούστες και κορδόνια

Μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί τα χέρια του διδάσκοντάς το πώς να χειρίζεται ορισμένα σύνεργα μεγάλων. Θα ενθουσιαστεί να προχωρήσει στη προσεκτική χρήση ενός πραγματικού κατσαβιδιού, ενός ελαφρού σφυριού , ενός χτυπητηριού  αυγών ή εργαλείων κηπουρικής. Ασφαλώς και θα χρειαστεί να το επιβλέπετε στενά, αλλά εφόσον τα αφήσετε να σας βοηθούν καθώς εργάζεστε, σύντομα θα εκπλαγείτε, όταν διαπιστώσετε το πόση πολλή δουλειά μπορεί να κάνει από μόνο του.

Οι  Δεξιότητες των Χεριών και των Δαχτύλων του Ηλικίας  4 – 5 Ετών Παιδιού

Το ηλικίας 4 ετών παιδί σας έχει αναπτύξει πλήρως το συντονισμό των κινήσεων και την ικανότητα της χρησιμοποίησης των χεριών του, με αποτέλεσμα να αρχίζει να μπορεί να αυτοεξυπηρετείται. Τώρα μπορεί να βουρτσίζει τα δόντια μόνο του, να ντύνεται με λίγη βοήθεια, και μπορεί ακόμη να δένει τα κορδόνια των παπουτσιών του.

Παρατηρήστε το με πόσο προσοχή  χρησιμοποιεί τώρα τα χέρια του όταν ζωγραφίζει. Αποφασίζει προκαταβολικά το τι θέλει να δημιουργήσει και προχωρά στην υλοποίησή του. Οι φιγούρες που ζωγραφίζει μπορεί να έχουν ή να μην έχουν  ένα σώμα και τα χέρια να προβάλλουν απευθείας από το κεφάλι . Αλλά τώρα έχουν μάτια, μια μύτη και ένα στόμα, και το σπουδαιότερο για το παιδί σας είναι ανθρώπινες μορφές.

Εξαιτίας αυτής της συνεχιζόμενης αύξησης του ελέγχου στη χρησιμοποίηση των χεριών του οι τέχνες και οι δεξιοτεχνίες γενικά γίνονται τώρα περισσότερο ενθουσιαστικές και ελκυστικές για το παιδί σας. Στις αγαπημένες  δραστηριότητες του περιλαμβάνονται :

  • Το γράψιμο και η ζωγραφική , κρατώντας με το ένα χέρι το χαρτί και με το άλλο το μολύβι ή τη μπογιά
  • Η ιχνογραφία και η αντιγραφή –”ξεπατίκωμα” – γεωμετρικών σχημάτων, όπως είναι ένα άστρο, ή ένας ρόμβος
  • Τα παιχνίδια με κάρτες και χαρτόνια
  • Η ζωγραφική με ένα πινέλο, ή η ζωγραφική απευθείας με τα δάχτυλα
  • Το πλάσιμο της πλαστελίνης
  • Το κόψιμο και η επικόλληση (χρησιμοποιώντας ασφαλή, και όχι αιχμηρά, παιδικά ψαλιδάκια)
  • Η δημιουργία περίπλοκων κατασκευασμάτων με πολλά βιβλία

Αυτά τα είδη των δραστηριοτήτων  όχι μόνο θα επιτρέψουν στο παιδί σας να χρησιμοποιήσει και να βελτιώσει πολλές από τις προβαλλόμενες δεξιότητές του, αλλά  αυτό θα μπορέσει επίσης να ανακαλύψει τη χαρά και την ικανοποίηση της δημιουργίας. Επιπλέον, εξαιτίας της επιτυχίας που θα νοιώσει από την πραγματοποίηση αυτών των δραστηριοτήτων, θα ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση και  η αυτοπεποίθησή του. Μπορεί ακόμα, μέσω της δραστηριότητας του να εντοπίσετε ορισμένα “ταλέντα”, αλλά αυτή η ηλικία δεν προσφέρεται για να το ωθήσετε στη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να του προσφέρετε ένα ευρύ πλαίσιο ευκαιριών, έτσι ώστε να εξασκεί όλες τις ικανότητές του. Να είστε βέβαιοι ότι αυτό αργότερα, θα ακολουθήσει από μόνο του τη κατεύθυνση που το ευχαριστεί περισσότερο .