Πως θα Βοηθήσετε το Παιδί Σας να Μάθει να Διαβάζει

Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να μάθει να διαβάζει;

Η φωναχτή ανάγνωση βιβλίων στο παιδί σας αποτελεί ένα από τους καλύτερους τρόπους με τον οποίο μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να διαβάζει. Εξάλλου, αυτό μπορεί επίσης να είναι κάτι το ευχάριστο και για σας. Όσο περισσότερο ενθουσιασμό επιδεικνύετε όταν διαβάζετε ένα βιβλίο, τόσο περισσότερο θα απολαύσει το παιδί σας το διάβασμα σας. Το σημαντικότερο πράγμα που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι το να επιτρέψετε στο παιδί σας να καθορίσει τον δικό του ρυθμό στη παρακολούθηση της ανάγνωσής σας και να περνάει καλά για οτιδήποτε κάνει στη διάρκεια του διαβάσματός σας. Όταν διαβάζετε στο παιδί σας ακολουθείστε τα εξής:

  • Καθώς διαβάζετε διατρέχετε τις λέξεις του κειμένου με τον δείκτη σας κάτω από αυτές, για να δείξετε στο παιδί σας  ότι στις λέξεις του βιβλίου αποτυπώνεται το νόημα του.
  • Να χρησιμοποιείτε αστείες και διασκεδαστικές λέξεις και θορύβους ζώων. Να μη διστάζετε μήπως το παρακάνετε. Αυτό θα δώσει ζωντάνια στο διάβασμά σας και θα βοηθήσει το παιδί σας να νοιώσει ενθουσιασμένο από την ιστορί
  • Να διακόπτετε το διάβασμα για να δείτε τις εικόνες του. Ζητήστε από το παιδί σας να σας ονομάσει τα πράγματα που βλέπει στις εικόνες. Συζητήστε μαζί του το πώς οι εικόνες σχετίζονται με το περιεχόμενο του βιβλίου.
  • Προσκαλέστε το παιδί σας να συμμετέχει στην ανάγνωση, οποτεδήποτε συναντάτε μέσα στο κείμενο μια επαναλαμβανόμενη φρά
  • Υποδείξτε στο παιδί σας το πώς ορισμένα γεγονότα που αναφέρονται μέσα στο βιβλίο είναι παρόμοια με εκείνα που συμβαίνουν στη ζωή του.
  • Όταν το παιδί σας απευθύνει μια ερώτηση διακόψτε το διάβασμα σας και απαντήστε του. Το βιβλίο μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να  εκφράσει τα συναισθήματά του και να επιλύσει κάποια από τα προβλήματά του
  • Συνεχίστε να διαβάζετε στο παιδί σας ακόμη και όταν και αυτό έχει μάθει να διαβάζει. Με αυτό τον τρόπο το παιδί μαθαίνει να ακούει με προσοχή και να κατανοήσει τις πολυπλοκότερες ιστορίες τις οποίες δυσκολεύεται ακόμη να κατανοήσει από μόνο του.

Ακούγοντας με προσοχή το παιδί σας να διαβάζει μεγαλόφωνα

Από τη στιγμή που το παιδί σας αρχίζει να διαβάζει,  επιτρέψτε του να διαβάζει φωναχτά. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας όχι μόνο να αποκτήσει  την αυτοπεποίθηση της ικανότητάς του να διαβάζει αλλά και να απολαμβάνει τη μάθηση καινούριων δεξιοτήτων. Κάντε εναλλαγές του διαβάσματος με το παιδί σας, προκειμένου να του υποδείξετε τις περισσότερο προχωρημένες δεξιότητες της ανάγνωσης.

Όταν το παιδί σας ερωτάει για να μάθει τη σημασία μιας λέξης, διακόψτε το διάβασμα σας και απαντήστε του αμέσως, έτσι ώστε να μη χάσει το νόημα της ιστορίας. Να μην υποχρεώνετε το παιδί σας να διορθώνει τη προφορά μιας λέξης. Από την άλλη πλευρά, εφόσον το παιδί σας επιθυμεί να προφέρει σωστά μια λέξη δεν θα πρέπει να το σταματάτε.

Εφόσον το παιδί σας όταν διαβάζει αντικαθιστά τη μία λέξη με μία άλλη, διαπιστώστε αν με αυτή την αντικατάσταση  βγαίνει κάποιο νόημα. Για παράδειγμα, όταν το παιδί σας αντί για τη λέξη “σκύλος” χρησιμοποιεί τη λέξη “κουτάβι” είναι προφανές ότι δεν αλλάζει το νόημα της φράσης. Σε αυτή τη περίπτωση  θα πρέπει να αποφεύγετε να  διακόπτετε το διάβασμά του. Εφόσον όμως το παιδί σας χρησιμοποιεί  μία λέξη που δεν προσδίδει κανένα νόημα στη φράση (π.χ. “τρέμω” αντί του “τρένο”), ζητήστε του να επαναλάβει τη πρόταση, επειδή δεν είστε βέβαιοι  ότι έχετε καταλάβει αυτό που μόλις πριν από  λίγο είχε διαβάσει. Αναγνωρίστε τα όρια της ενέργειας του παιδιού σας. Σταματήστε το διάβασμα λίγο προτού εμφανιστούν στο παιδί σας τα πρώτα σημάδια κούρασης ή  απογοήτευσης.

Πρωτίστως , βεβαιωθείτε ότι  δίνετε στο παιδί σας πολλούς επαίνους. Γα το παιδί σας αποτελείτε τον πρώτο και σημαντικότερο δάσκαλο. Οι επιδοκιμασίες οι έπαινοι και η στήριξη που προσφέρετε στο παιδί σας, καθώς μαθαίνει να διαβάζει, θα το βοηθήσει να απολαμβάνει το διάβασμά του και να προσπαθεί να μαθαίνει ακόμη περισσότερα.

Μαθαίνοντας να διαβάζει στο σχολείο

Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν γύρω στην ηλικία των 6 έως 7 ετών. Ωστόσο μερικά παιδιά μπορούν να διαβάζουν και από την ηλικία των  4 ή 5 ετών. Αλλά ακόμη και στη περίπτωση που ένα παιδί προπορεύεται στην ικανότητα της ανάγνωσης δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχιστεί αυτή του η πρωτοπορία και μετά την ένταξή του στο σχολείο. Το πιθανότερο είναι ότι οι άλλοι μαθητές μπορεί να το φτάσουν στη διάρκεια της δεύτερης ή της τρίτης σχολικής χρονιάς. Βιάζοντας να μάθετε τι παιδί σας να διαβάζει προτού να είναι αυτό έτοιμο παρεμποδίζεται το ενδιαφέρον του για μάθηση. Τα παιδιά που  πραγματικά τους αρέσει να εξερευνούν και να μαθαίνουν το πιθανότερο είναι ότι θα τα πάνε πολύ καλά στο σχολείο τους. Η αγάπη για τη μάθηση δεν είναι κάτι που επιβάλλεται ή εξαναγκάζεται.

Καθώς το παιδί σας αρχίζει να πηγαίνει στο δημοτικό σχολείο θα αρχίσει και η επίσημη διδασκαλία της ανάγνωσης . Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μάθουν τα παιδιά να διαβάζουν. Συγκεκριμένα, ένας τρόπος δίνει έμφαση στην αναγνώριση της λέξης και διδάσκει τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία ολόκληρης της λέξης, με το πώς αυτή χρησιμοποιείται. Η μάθηση των ήχων που αντιπροσωπεύουν  τα γράμματα – φωνολογία – αποτελεί ένα άλλο τρόπο εκπαίδευσης των παιδιών στο αντικείμενο της ανάγνωσης \. Η φωνολογία χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην “αποκωδικοποίηση” ή την ηχητική εκφορά των λέξεων. Συμπερασματικά η φωνολογία διδάσκει στα παιδιά τη σχέση μεταξύ των γραμμάτων που είναι γραμμένα και τους ήχους που κάνουν όταν διαβάζονται. Μία άλλη μέθοδος διδασκαλίας της ανάγνωσης είναι η επικέντρωση  στις σχέσεις μεταξύ του προφορικών και των γραπτών λέξεων. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν για τη μάθηση της ανάγνωσης ένα συνδυασμό των προηγούμενων μεθόδων.

Η δεξιότητα της ανάγνωσης αποτελεί μια σημαντική προϋπόθεση για τη μάθηση των παιδιών. Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Πιέζοντας ένα παιδί να μάθει να διαβάζει προτού να είναι αυτό έτοιμο, μπορεί να καταστήσει αυτή τη διαδικασία  κουραστική και εκνευριστική.  Αλλά αντίθετα, το να διαβάζετε μαζί και να παίζετε παιχνίδια με τα βιβλία μπορεί να κάνει την ανάγνωση ευχάριστη. Οι γονείς θα πρέπει να συμμετέχουν στη μάθηση των παιδιών τους. Η ενθάρρυνση της αγάπης ενός παιδιού για τη μάθηση θα διανύσει μια μακρά πορεία για τη πραγματοποίηση της επιτυχίας του στο σχολείο.

Χρήσιμες συμβουλές για την ανάγνωση

Η ενότητα που ακολουθεί περιλαμβάνει ορισμένες συμβουλές που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας, καθώς μαθαίνει το παιδί σας να διαβάζει:

  • Βάλτε στην άκρη κάποιο χρόνο καθημερινά για να διαβάζετε μαζί με το παιδί σας. Πολλά παιδιά ευχαριστιούνται όταν τους διαβάζουν ιστοριούλες ή παραμύθια την ώρα που πηγαίνουν για ύπνο. Αυτό αποτελεί έναν καλό τρόπο για να χαλαρώσει μετά από μια πολυάσχολη και κουραστική ημέρα και  για να προετοιμαστεί για ύπνο.
  • Αφήστε βιβλία μέσα στο χώρο του δωματίου του παιδιού σας για να τα απολαύσει μόνο του το διάβασμά τους. Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο του είναι φιλικό και προσφέρεται για διάβασμα με ένα αναπαυτικό κρεβάτι ή καρέκλα, ένα ράφι βιβλίων και ένα φωτιστικό κατάλληλο για διάβασμα.
  • Να διαβάζετε βιβλία που αρέσουν στα παιδιά. Μετά από λίγο το παιδί σας μπορεί να μάθει τις λέξεις από το αγαπημένο του βιβλίο. Όταν συμβεί αυτό, αφήστε το παιδί σας να συμπληρώσει τις προτάσεις ή κάνετε εναλλαγές στην ανάγνωση των ίδιων λέξεων.
  • Να μην εξασκείτε το παιδί σας με ένα πιεστικό και ανιαρό τρόπο, επάνω στα γράμματα, τους αριθμούς, τα χρώματα, τα σχήματα ή τις λέξεις, Αντί για αυτό, οργανώστε ένα παιχνίδι, μέσα από το οποίο και βρείτε τρόπους να ενθαρρύνετε τη περιέργεια και τα ενδιαφέροντα του.