Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος χειρισμού ενός “δύσκολου” παιδιού;
Εδώ είναι μερικές γενικές στρατηγικές και λύσεις που αποσκοπούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε με ένα παιδί με ενοχλητικά ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά:
- Αρχικά, θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι πολλά στοιχεία της συμπεριφοράς του παιδιού σας αντανακλούν την ιδιοσυγκρασία του.
- Εφαρμόστε ένα ουδέτερο ή αμερόληπτο συναισθηματικό κλίμα – ατμόσφαιρα – , μέσα στο οποίο να ασχοληθείτε με το παιδί σας. Προσπαθήστε να μην αντιδράσετε με ένα ευαίσθητο και ενστικτώδη τρόπο, ο οποίος είναι αναποτελεσματικός.
- Μη παίρνετε την συμπεριφορά του παιδιού σας προσωπικά. Η ιδιοσυγκρασία είναι έμφυτη, και το παιδί σας πιθανότατα δεν προσπαθεί σκόπιμα να είναι δύσκολο ή εκνευριστικό. Να μην κατηγορείτε το παιδί σας ή τον εαυτό σας.
- Προσπαθείστε να βάλετε τα ζητήματα και τα προβλήματα, που αφορούν το παιδί σας, σε μια σειρά προτεραιότητας. Ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι περισσότερο σημαντικά και να χρειάζεται να τα χειρισθείτε με ιδιαίτερη προσοχή. Και άλλα μπορεί να μην είναι τόσο σχετικά και να πρέπει είτε να αγνοηθούν, είτε να τοποθετηθούν “πολύ κάτω στη λίστα” προτεραιότητας των προβλημάτων
- Επικεντρωθείτε στα τρέχοντα ζητήματα. Να μην τα προβάλετε στο μέλλον.
- Επανεξετάστε τις προσδοκίες που έχετε από το παιδί σας, τις προτιμήσεις σας, και τις αξίες σας. Είναι αυτές ρεαλιστικές και κατάλληλες; Όταν το παιδί σας κάνει κάτι σωστό, να το επαινείτε και να ενισχύετε τις συγκεκριμένες συμπεριφορές του που επικροτείτε
- Αναλογιστείτε την δική σας ιδιοσυγκρασία και συμπεριφορά, και πως και εσείς μπορεί να είστε δύσκολος χαρακτήρας. Σκεφτείτε, πως μπορεί να χρειαστεί και εσείς να προσαρμόσετε τη συμπεριφορά σας λίγο, προκειμένου να ταιριάξετε καλύτερα με το παιδί σας.
- Προβλέψτε τις επερχόμενες υψηλού κινδύνου καταστάσεις, και προσπαθήστε να τις αποφύγετε ή να τις περιορίσετε στο ελάχιστο. Αποδεχτείτε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια δύσκολη ημέρα ή συγκυρία, και να είστε προετοιμασμένοι να κάνετε για αυτό το καλύτερο.
- Βρείτε ένα τρόπο να ανακουφιστείτε εσείς και το παιδί σας, προγραμματίζοντας να μείνετε για κάποιο χρονικό διάστημα χωριστά.
- Αναζητείστε την κατάλληλη επαγγελματική βοήθεια από τον παιδίατρό σας ή κάποιο άλλον ειδικό στα προβλήματα συμπεριφοράς του παιδιού.