Η Κατανόηση του Κόσμου: Η Τεχνολογία

  Ένα Μοναδικό Παιδί

Παρατηρώντας το τι μαθαίνει ένα παιδί

Οι Θετικές Σχέσεις

Τι μπορούν να κάνουν οι ενήλικες

Τα Ενισχυτικά Περιβάλλοντα
Τι μπορούν να παρέχουν
οι ενήλικες
 

 

 

Γέννηση-

11 μηνών

 

 

Το ξεκίνημα της κατανόησης της τεχνολογίας βρίσκεται στην εξερεύνηση του περιβάλλοντος και στην κατανόηση των αντικειμένων και του πως αυτά συμπεριφέρονται.

Βλέπε: Τα χαρακτηριστικά της Αποτελεσματικής Μάθησης —Το Παιχνίδι και η Εξερεύνηση και η Δημιουργία και η Κριτική Σκέψη.

 

 

 

 

Βλέπε : Τα χαρακτηριστικά της Αποτελεσματικής Μάθησης – Το Παιχνίδι και η Εξερεύνηση και η Δημιουργία και η Κριτική Σκέψη.

 

 

 

 

Βλέπε : Τα Χαρακτηριστικά της Αποτελεσματικής Μάθησης – Το Παιχνίδι και η Εξερεύνηση και η Δημιουργία και η Κριτική Σκέψη.

 

 

 

8-20 μηνών

 

 

16-26 μηνών

Προβλέπει και αναμένει ήχους, εικόνες και ενέργειες (πχ. όταν ένας ενήλικας του δείχνει ένα παιχνίδι δράσης αρκετές φορές

Δείχνει να ενδιαφέρεται για τα παιχνίδια με κουμπιά, με καπάκια και απλούς μηχανισμούς και αρχίζει να μαθαίνει να τα χειρίζεται.

Να παρατηρούν και να σχολιάζουν τους τρόπους με τους οποίους τα μικρά παιδιά ερευνούν το πώς θα πατήσουν, θα τραβήξουν, θα σηκώσουν, ή θα πιέσουν εξαρτήματα των παιχνιδιών και των οικιακών συσκευών.

Να συζητούν για το αποτέλεσμα των ενεργειών των παιδιών, καθώς αυτά προσπαθούν να διερευνήσουν τι μπορούν να κάνουν τα πράγματα.

Να έχουν διαθέσιμα ανθεκτικά παιχνίδια με λαβές, καπάκια, πλήκτρα, ή ρολλά.

Να περιλαμβάνουν τεχνολογικά μέσα τα οποία αναγνωρίζουν τα παιδιά στο παιχνίδι τους (πχ. μια κάμερα).

 

 

22-36 μηνών

Αποκτά βασικές δεξιότητες που θα του επιτρέψουν να ανοίγει και να βάζει σε λειτουργία κάποιο εξοπλισμό της τεχνολογίας και πληροφορικής.

Λειτουργεί μηχανικά παιχνίδια (πχ. γυρίζει  τη λαβή ενός κουρδιστού παιχνιδιού ή τραβάει προς τα πίσω ένα αυτοκινητάκι τριβής).

Να βοηθούν τα παιδιά στη προσπάθειά τους να εξερευνήσουν τον τεχνολογικό έλεγχο της λειτουργίας των παιχνιδιών (πχ, το ηλεκτρονικό πληκτρολόγιο ενός παιχνιδιού).

Να συζητούν για τις συσκευές πληροφορικής, για το τι κάνουν αυτές και για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια.

Να παρέχουν στα παιδιά, για να παίζουν, ασφαλή εξοπλισμό, όπως είναι: οι ηλεκτρικοί φακοί, τρανζίστορ, οι συσκευές Καραόκε.

Να αφήνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν μηχανές, όπως είναι το φωτοτυπικό μηχάνημα για να φωτοτυπούν τις δικές τους εικόνες.

 

 

30-50 μηνών

Γνωρίζει πώς να λειτουργήσει ένα απλό εξοπλισμό (πχ. να ανοίξει μια συσκευή CD και να χρησιμοποιεί το τηλεχειριστήριο.

Δείχνει ενδιαφέρον για τα τεχνολογικά παιχνίδια με λαβές και τροχαλίες, ή για τα πραγματικά αντικείμενα, όπως είναι οι φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά τηλέφωνα.

Αποκτά την ικανότητα να βάζει σε λειτουργία ένα παιχνίδι πιέζοντας κάποιο εξάρτημά του, ή ανασηκώνοντας ένα επικάλυμμα, προκειμένου να επιτύχει κάποιο αποτέλεσμα, πχ. ένα ήχο, μια κίνηση, ή καινούριες εικόνες.

Γνωρίζει ότι μέσω του
Η/Υ μπορεί να ανακτήσει χρήσιμες πληροφορίες.

Να υποστηρίζουν και να επεκτείνουν τις δεξιότητες των παιδιών, καθώς αυτά εξοικειώνονται με τον απλό μηχανικό εξοπλισμό (πχ. στρίβοντας μια λαβή, ή ένα πόμολο).

Να τραβούν τη προσοχή παιδιών σε τμήματα της τεχνολογικής συσκευής, που μπορεί να  βλέπουν από μόνα τους, ή υπό την επιτήρηση ενός ενήλικα.

Όταν βρίσκονται έξω με το παιδί τους, να του ζητούν να πατάει το κουμπί της διάβασης για τους πεζούς, ή να μιλάει σε μια θυρεοτηλεόραση για να αναφέρει ότι επέστρεψε.

 

 

40-60+ μηνών

Ολοκληρώνει ένα απλό πρόγραμμα στον Η/Υ.

Χρησιμοποιεί τον τεχνολογικό εξοπλισμό της πληροφορικής με τον κατάλληλο για την ηλικία του πρόγραμμα – λογισμικό.

 

Ο Στόχος της Ταχύτερης Μάθησης

Να αναγνωρίζουν τα παιδιά ότι ένα φάσμα της σύγχρονης τεχνολογίας χρησιμοποιείται σήμερα σε χώρους, όπως είναι τα σπίτια και τα σχολεία. Να μπορούν να επιλέγουν και να χρησιμοποιούν τη τεχνολογία για συγκεκριμένους σκοπούς.

Να ενθαρρύνουν τα παιδιά να πιθανολογούν για τους λόγους που συμβαίνουν πράγματα και για το πώς λειτουργούν τα πράγματα.

Να υποστηρίζουν τα παιδιά, να συντονίζουν τις ενέργειές τους που αφορούν τη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας (πχ. βοηθώντας τα κάνουν μια τηλεφωνική κλήση).

Να διδάσκουν και να ενθαρρύνουν τα παιδιά να πατούν σε εικονίδια του Η/Υ (tablet)  για να κάνουν να συμβούν ορισμένα πράγματα σε ένα πρόγραμμα του υπολογιστή.

 

Να παρέχουν στα παιδιά για να παίζουν ένα αριθμό υλικών και αντικειμένων, τα οποία λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους και για διαφορετικούς σκοπούς (πχ. χτυπητήρι αβγών, ηλεκτρικός φακός, άλλα εργαλεία νοικοκυριού, τροχαλίες, εργαλειοθήκες κατασκευών και κασετόφωνα).

Να προσφέρουν ένα αριθμό  από παιχνίδια που μπορούν να προγραμματιστούν, καθώς και εξοπλισμό που αφορά την τεχνολογία και πληροφορική, όπως είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.