Η Κατανόηση του Κόσμου: Οι Άνθρωποι και οι Κοινωνίες

  Ένα Μοναδικό Παιδί

Παρατηρώντας το τι μαθαίνει ένα παιδί

Οι Θετικές Σχέσεις

Τι μπορούν να κάνουν οι ενήλικες

Τα Ενισχυτικά Περιβάλλοντα
Τι μπορούν να παρέχουν
οι ενήλικες
 

 

 

Γέννηση-

11 μηνών

 

 

Το ξεκίνημα της κατανόησης των ανθρώπων και των κοινοτήτων βρίσκεται στον πρώιμο ψυχοσυναισθηματικό δεσμό και τις άλλες σχέσεις.

Βλέπε: Η Προσωπική, Κοινωνική και Ψυχοσυναισθηματική Ανάπτυξη και Η Επικοινωνία και Γλώσσα.

 

 

 

 

 

Βλέπε: Η Προσωπική, Κοινωνική και Ψυχοσυναισθηματική Ανάπτυξη και Η Επικοινωνία και Γλώσσα.

 

 

 

 

 

Βλέπε: Η Προσωπική, Κοινωνική και Ψυχοσυναισθηματική Ανάπτυξη και Η Επικοινωνία και Γλώσσα.

 

 

 

8-20 μηνών

 

 

16-26 μηνών

Είναι περίεργο για τους ανθρώπους και δείχνει να ενδιαφέρεται για τις ιστορίες που αναφέρονται σε αυτούς του και τις οικογένειές τους.

Απολαμβάνει να βλέπει φωτογραφίες και να ακούει ιστορίες που αφορούν το ίδιο, την οικογένειά του και τους άλλους ανθρώπους.

Να βοηθούν τα παιδιά να μαθαίνουν το όνομα τους μέσω των τραγουδιών και των ομοιοκαταληξιών.

Να είναι θετικοί απέναντι στις διαφορές μεταξύ των ατόμων και να υποστηρίζουν την αποδοχή της διαφορετικότητας από τα παιδιά. Να γνωρίζουν ότι οι αρνητικές στάσεις απέναντι στη διαφορετικότητα μαθαίνονται από τα παραδείγματα που βλέπουν τα παιδιά με τα μάτια τους.

Να βεβαιώνονται ότι το κάθε παιδί αναγνωρίζεται ως ένας πολύτιμος συνεργάτης μέσα στην ομάδα.

Να τιμούν και να σέβονται τις πολιτισμικές, τις θρησκευτικές και τις κοινοτικές εκδηλώσεις και εμπειρίες.

Να παρέχουν στα βρέφη ευκαιρίες να βλέπουν κόσμο και πράγματα και έξω από το δωμάτιό τους, συμπεριλαμβανομένων και των δραστηριοτήτων των μεγαλύτερων παιδιών.

Να συγκεντρώνουν ιστορίες, και παραμύθια, και να φτιάχνουν βιβλία που να δείχνουν στα παιδιά πράγματα που τους αρέσει να κάνουν.

Να προσφέρουν βιβλία και μέσα, τα οποία να αντιπροσωπεύουν τα διαφορετικά υπόβαθρα των παιδιών, και να αποφεύγουν τα αρνητικά στερεότυπα.

Να δημιουργούν βιβλία με φωτογραφίες των παιδιών στο περιβάλλοντους και να ενθαρρύνουν και τους γονείς να συμβάλουν σε αυτό.

Να δίνουν θετικές εικόνες για όλα τα παιδιά στα οποία να συμπεριλαμβάνονται και εκείνα με διαφορετικά σωματικά χαρακτηριστικά και αναπηρίες.

 

 

22-36 μηνών

Έχει την αίσθηση του στενού του οικογενειακού του περιβάλλοντος και των συγγενών του.

Στο προσποιητό (φανταστικό) του παιχνίδι αναπαριστάνει καθημερινές ενέργειες και γεγονότα από την οικογένειά του και το πολιτισμικό του πλαίσιο(πχ. η παρασκευή και η λήψη του τσαγιού).

Αρχίζει να έχει τους δικούς του φίλους.

Μαθαίνει ότι έχει ομοιότητες και διαφορές, που είτε το φέρνουν κοντά, είτε το διακρίνουν από τους άλλους.

Να μιλούν στα παιδιά και να επιδιώκουν να πληροφορηθούν για τους φίλους τους, την οικογένειά τους και για το γιατί τους θεωρούν σπουδαίους. Να ανταλλάσσουν φωτογραφίες με τις οικογένειες, τους φίλους, τα κατοικίδια ζώα ή τα αγαπημένα πρόσωπα των παιδιών

Να βοηθούν τα παιδιά να δείχνουν κατανόηση στη διαφορετικότητα και να επιδεικνύουν  συμπάθεια και συμπόνια, στους άλλους, μέσω της χρησιμοποίησης σκηνικών μέσων αναπαράστασης, όπως είναι οι μαριονέτες και οι κούκλες, και της αφήγησης ιστοριών που αφορούν διαφορετικές εμπειρίες, αποφεύγοντας ωστόσο τα αρνητικά στερεότυπα.

 

 

30-50 μηνών

Επιδεικνύει ενδιαφέρον για τη ζωή των ανθρώπων που είναι γνωστά του.

Θυμάται και και συζητάει τα σημαντικά γεγονότα από την εμπειρία του.

Αναγνωρίζει και περιγράφει τις ιδιαίτερες στιγμές ή γεγονότα που αφορούν την οικογένεια ή τους φίλους του.

Δείχνει να ενδιαφέρεται για διαφορετικές απασχολήσεις και τρόπους ζωής.

Γνωρίζει κάποια από τα πράγματα που το κάνουν μοναδικό και μπορεί να αναφερθεί σε ορισμένες από τις ομοιότητες και τις διαφορές σε σχέση με τους φίλους ή την οικογένειά του.

Να ενθαρρύνουν τα παιδιά να συζητούν για τη ζωή στο σπίτι τους και τη κοινότητά τους και να μαθαίνουν τις εμπειρίες των άλλων παιδιών.

Να βεβαιώνονται ότι τα παιδιά που μαθαίνουν τα Ελληνικά ως πρόσθετη γλώσσα έχουν τις ευκαιρίες να εκφράζονται και με τη μητρική τους γλώσσα για κάποιο χρονικό διάστημα.

Να ενθαρρύνουν τα παιδιά να αναπτύσσουν θετικές σχέσεις με τα μέλη της κοινότητάς τους (πχ. με τους πυροσβέστες που επισκέπτονται το σχολείο τους).

Να βοηθούν τα παιδιά στις καταστάσεις αλλαγών (πχ. από το ένα περιβάλλον σε ένα άλλο ή μεταξύ διαφορετικών ομάδων παιδιών στο ίδιο περιβάλλον).

Να παρέχουν στα παιδιά δραστηριότητες και ευκαιρίες, προκειμένου να ανταλλάσσουν μεταξύ τους εμπειρίες και γνώσεις από διαφορετικούς τομείς της μεταξύ τους ζωής.

Να προσφέρουν στα παιδιά τους κατάλληλους τρόπους διατήρησης των αναμνήσεών από συγκεκριμένα γεγονότα (πχ. τη δημιουργία ενός βιβλίου, τη συλλογή φωτογραφιών, τη μαγνητοφώνηση, τη ζωγραφική και τη γραφή).

Να προσκαλούν παιδιά και οικογένειες με εμπειρίες από τη ζωή τους σε άλλες χώρες, προκειμένου να παρουσιάζουν φωτογραφίες και αντικείμενα από τους πατρικούς πολιτισμούς τους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων από τα μέλη των οικογενειών που ζουν σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και στο εξωτερικό.

Να βεβαιώνονται ότι χρησιμοποιούνται σύγχρονες φωτογραφίες από τα διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίες συνήθως είναι στερεότυπες και παραποιημένες.

Να βοηθούν τα παιδιά να μαθαίνουν και να υιοθετούν τις θετικές και να αποφεύγουν τις αρνητικές στάσεις και τις στερεότυπες αντιλήψεις και θέσεις (πχ. χρησιμοποιώντας : μαριονέτες, και κούκλες με ανθρώπινα χαρακτηριστικά, και με  διαφορετικές προσωπικότητες και πολιτισμικό υπόβαθρο, ιστορίες και βιβλία που να προβάλουν μαύρους ήρωες, ή ανάπηρους βασιλιάδες ή βασίλισσες, έναν άνδρα να εκτελεί χρέη μάγειρα, ή μια γυναίκα πυροσβέστης.

Να επισκέπτονται διαφορετικά μέρη της τοπικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών όπου κάποια παιδιά μπορεί να τις γνωρίζουν πολύ καλά. (πχ, ένα Κινέζικο πολυκατάστημα, την τοπική εκκλησία, τη λέσχη σίτισης ηλικιωμένων ή ένα Αλβανικό καφενείο).

Παρέχουν χώρους αναπαράστασης ρόλων με διαφορετικά σκηνικά μέσα που να εκφράζουν τη πολυμορφία και τη διαφορετικότητα.

Να κάνουν μια επίδειξη με τα παιδιά, που να δείχνει όλο το κόσμο που απαρτίζει τη κοινότητα τους.

Να χρησιμοποιούν μαζί με τα παιδιά ιστορίες που να αντικατοπτρίζουν την πολυμορφία των εμπειριών τους.

Να προσκαλούν άτομα από ένα φάσμα διαφορετικής  πολιτισμικής προέλευσης για να αναφέρονται στις πλευρές της ζωής τους, ή για τα πράγματα που κάνουν στις δουλειές τους (πχ. ένας  εθελοντής  που βοηθάει τα άτομα να εξοικειωθούν με τη τοπική τους περιοχή).

 

 

 

40-60+ μηνών

Απολαμβάνει τη συμμετοχή του στα ήθη, τα έθιμα και τις καθημερινές δραστηριότητες της οικογένειάς του.

 

Ο Στόχος της Πρώιμης  Μάθησης

Να συζητούν τα παιδιά για τα γεγονότα που σχετίζονται με το παρελθόν και το παρόν της δικής τους ζωής και των μελών της οικογένειάς τους. Να γνωρίζουν ότι τα άλλα παιδιά δεν ευχαριστιούνται πάντοτε με τα ίδια πράγματα και να  επιδεικνύουν τη κατάλληλη ευαισθησία σε αυτό. Επίσης, να γνωρίζουν ότι υπάρχουν  ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των ίδιων και των άλλων παιδιών, και μεταξύ των οικογενειών, των κοινοτήτων και των παραδόσεων τους.

Να ενθαρρύνουν τα παιδιά να τους εκμυστηρεύονται τα συναισθήματά τους και να μιλούν γιατί ανταποκρίνονται στις εμπειρίες τους με συγκεκριμένους τρόπους

Να τους εξηγούν προσεκτικά γιατί μερικά παιδιά χρειάζονται επιπρόσθετη βοήθεια  ή υποστήριξη για κάποια πράγματα ή γιατί ορισμένα παιδιά αισθάνονται αναστατωμένα εξαιτίας ενός συγκεκριμένου ζητήματος.

Να βοηθούν τα παιδιά και τους γονείς να βλέπουν που συμπίπτουν οι κουλτούρες και οι πεποιθήσεις τους, και να μοιράζονται και να συζητούν πρακτικές, μέσα στήριξης, γιορτές και εμπειρίες. 

Να  ισχυροποιούν τις θετικές εντυπώσεις που έχουν τα παιδιά για το πολιτισμό τους και τις πεποιθήσεις τους και για εκείνες των άλλων μέσα στη κοινότητά τους, συμμετέχοντας  και τιμώντας ένα φάσμα συνηθειών, τακτικών και ιδιαίτερων εκδηλώσεω