Σωματική Ανάπτυξη: Οι Κινήσεις και οι Χειρισμοί

  Ένα Μοναδικό Παιδί

Παρατηρώντας το τι μαθαίνει ένα παιδί

Οι Θετικές Σχέσεις

Τι μπορούν να κάνουν οι ενήλικες

Τα Ενισχυτικά Περιβάλλοντα
Τι μπορούν να παρέχουν
οι ενήλικες
 

 

 

Γέννηση-

11 μηνών

Στρίβει το κεφάλι του σε απάντηση σε ήχους και σε θεάματα.

Σταδιακά αναπτύσσει την ικανότητα να κρατάει το κεφάλι του όρθιο.

Κάνει κινήσεις με τα χέρια και τα πόδια του, οι οποίες σταδιακά γίνονται περισσότερο ελεγχόμενες.

Αναποδογυρίζει από μπρούμυτα σε ανάσκελα και το αντίστροφο.

Όταν είναι μπρούμυτα μπορεί να ανασηκώσει αρχικά το κεφάλι του και μετά το στήθος του, στηριζόμενο πρώτα στους πήχεις του και μετά τεντώνοντας τα άνω άκρα του.

Παρατηρεί και εξερευνά τα χέρια και τα πόδια του (πχ όταν είναι ανάσκελα ανασηκώνει τους μηρούς του σε κατακόρυφη θέση και μετά αρπάζει τα πέλματά του.

Απλώνει τα χέρια του, αγγίζει και αρχίζει να πιάνει και να κρατάει αντικείμενα.

Εξερευνά αντικείμενα με το στόμα του και συχνά τα παίρνει και τα βάζει μέσα στο στόμα του.

Να βοηθούν τα παιδιά να γνωρίσουν το σώμα τους μέσω της αφής και της κίνησης πχ. χτυπώντας παλαμάκια με τα χεράκια του μωρού και  το ελαφρό κούνημα του ποδιού του.

Να του παίζουν παιχνίδια, όπως είναι να του δίνουν ένα μικρό παιχνίδι και μετά να το παίρνουν πίσω και να δημιουργούν θόρυβο με το κούνημά του, ή να το πετούν στον αέρα.

Να ενθαρρύνουν τα μωρά στις προσπάθειες που κάνουν  μαζί με αυτούς για να αποκτήσουν σταδιακά τον έλεγχο στη χρήση του μπιμπερού τους.

Να ενθαρρύνουν τα μωρά να εξερευνούν το γύρω χώρο τους, τοποθετώντας δίπλα τους ενδιαφέροντα  πράγματα, όπως είναι: ένα τσαλακωμένο χαρτί, ή ένα ελαφρύ, μαλακό και ασφαλές υλικό.

Να αφήνουν τα μωρά να κλωτσάνε και να τεντώνονται ελεύθερα, όταν είναι ξαπλωμένα μπρούμυτα ή ανάσκελα.

Να διαθέτουν καλά σχεδιασμένους χώρους, που να παρέχουν στα μωρά το μέγιστο της δυνατότητας τους να κινούνται, να κυλούν, να τεντώνονται και να εξερευνούν το περιβάλλον τους, μέσα και έξω από το σπίτι τους.

Να παρέχουν μέσα τα οποία να μετακινούνται ή να κάνουν θόρυβο όταν τα αγγίζουν τα μωρά, και να τα παρακινούν να απλώνουν τα χέρια και τα πόδια τους, για να τα ακουμπήσουν.

Να δίνουν στα μωρά διάφορα ασφαλή  αντικείμενα, για να τα γλείφουν, να τα τραβούν, τα σφίγγουν και να τα κρατούν, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη των λεπτών κινητικών τους δεξιοτήτων.

 

 

 

8-20 μηνών

Κάθεται μόνο του κάτω στο πάτωμα χωρίς καμία βοήθεια.

Όταν κάθεται, μπορεί να γείρει προς τα εμπρός  και να πάρει μικρά παιχνίδια.

Τραβιέται από κάπου για να σταθεί όρθιο, στηριζόμενο  επάνω σε ένα έπιπλο ή σε ένα άτομο.

Μπουσουλάει, σέρνεται με το πισινό του, ή όταν είναι ξαπλωμένο περιστρέφει το σώμα του, για να μετακινηθεί.

Τριγυρίζει γύρω από τα έπιπλα, σηκώνοντας το ένα του πόδι και κανάτας πλάγια βήματα. Βαδίζει όταν ένας μεγάλος το κρατάει από το ένα ή και τα δύο του χέρια.

Πραγματοποιεί ,χωρίς καμία βοήθεια τα πρώτα του βήματα.

Περνάει τα παιχνίδια του από το ένα χέρι στο άλλο.

Κρατάει ένα αντικείμενο στο κάθε χέρι και μετά τα μετακινεί προς το  μέσο (πχ. κρατάει  δύο βιβλία  και τα χτυπάει μαζί).

Πιάνει μικρά αντικείμενα μεταξύ του αντίχειρα και των άλλων δαχτύλων.

Απολαμβάνει την αισθητηριακή εμπειρία να κάνει σημάδια επάνω σε υγρή άμμο, αλοιφή, ή μπογιά.

Κρατάει το στυλό, ή το μολύβι, και χρησιμοποιώντας την παλάμη του κάνει τυχαία σημάδια με διαφορετικές και άτακτες κινήσεις.

Να εμπλέκουν τα μωρά σε ποικίλες σωματικές εμπειρίες, μέσα και έξω από το σπίτι τους, όπως είναι: το ήπιο αναπήδημα, το κύλισμα  και το βούτηγμα.

Να ενθαρρύνουν τα μωρά να χρησιμοποιούν διάφορα μέσα τα οποία να μπορούν να πιάνουν, να σφίγγουν και να πετούν.

Να παροτρύνουν τα μωρά να παρατηρούν τα άλλα μωρά και παιδιά να πηγαίνουν και να έρχονται κοντά τους.

Να υποστηρίζουν και να ενθαρρύνουν τα μωρά που έχουν τη τάση να σταθούν όρθια και να περπατήσουν. 

Να γνωρίζουν ότι τα μωρά έχουν περιορισμένη την αίσθηση του κινδύνου, όταν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κάτι που επιθυμούν.

Να χρησιμοποιούν τις ώρες του φαγητού, του αλλάγματος και του μπάνιου τους, για να παίζουν μαζί τους διάφορα παιχνίδια με τα δάχτυλα, όπως είναι το “Γύρω και Γύρω στον Κήπο”.

Να δείχνουν στα μωρά πώς να κάνουν διάφορα σημάδια επάνω σε ζύμη η μπογιά  με περιστροφή, μπήξιμο ή χτυπηματάκι με το δάχτυλο τους.

Να πραγματοποιούν καινοτόμες παρεμβάσεις στο περιβάλλον που να ενθαρρύνουν τα μωρά να χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους και να κινούνται μέσα και έξω από το σπίτι τους.

Να παρέχουν στα μωρά απλό εξοπλισμό ο οποίος να βρίσκεται σε μικρό ύψος, έτσι  ώστε να μπορούν αυτά να τον τραβάνε σε όρθια θέση, να στέκονται όρθια, να μπουσουλάνε, ή να βαδίζουν πάνω του, και συγχρόνως να διασφαλίζουν ότι αυτά θα είναι ασφαλή, χωρίς να περιορίζονται οι ανάγκες τους για εξερεύνηση.

Να παρέχουν τούνελ, τσουλήθρες και χαμηλά σκαλοπάτια που θα παρακινούν και θα προκαλούν τα νήπια να ασχολούνται με δραστηριότητες.

Να παρέχουν στα νήπια ωθούμενα παιχνίδια και τρίκυκλα ποδηλατάκια, για να τα χρησιμοποιούν μέσα και έξω από το σπίτι τους.

Να φροντίζουν για την εύκολη πρόσβαση στα παιχνίδια, ώστε να μπορούν τα παιδιά να τα πλησιάσουν  και να τα πάρουν.

Να διασφαλίσουν αρκετό ελεύθερο χώρο για το παιχνίδι και την κίνηση

Να παρέχουν παιχνίδια τα οποία θα προκαλούν τα παιδιά να τα χειρίζονται (πχ. παιχνίδια που να διαθέτουν κουμπιά για πάτημα, ή βιβλία με καλύμματα για να ανοίγουν.)

Να χρησιμοποιούν κολλώδες υγρό (πχ. καλαμποκάλευρο με νερό) σε μικρούς δίσκους, έτσι ώστε να μπορούν να διασκεδάζουν τα μωρά, βάζοντας και βγάζοντας τα δάχτυλά τους σε αυτό.

 

 

16-26 μηνών

Ανεβαίνει τη σκάλα κρατώντας το χέρι ενός μεγάλου.

Κατεβαίνει τη σκάλα προς τα πίσω και συρόμενο επάνω στα γόνατά του.

Αρχίζει να ισορροπεί κύβους για να κατασκευάσει ένα πύργο.

Συντονίζει τις συνδέσεις μεταξύ των κινήσεων του χεριού του και αυτών που σημειώνει.

Να ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία των παιδιών, καθώς αυτά εξερευνούν συγκεκριμένους τύπους κίνησης, οι οποίοι μερικές φορές αναφέρονται και ως σχήματα.

Να τους αφηγούνται ιστορίες και παραμύθια που ενθαρρύνουν τα παιδιά να σκεφτούν για τον τρόπο που αυτά κινούνται.

Να χειρίζονται τις ώρες του φαγητού ως μια ευκαιρία για να βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να χρησιμοποιούν τα δάχτυλα, το κουταλάκι και το φλιτζάνι, για να τρώνε μόνα τους.

Να βοηθούν τα μικρά παιδιά να βρίσκουν βολικούς τρόπους για να πιάνουν, να κρατούν και να χρησιμοποιούν τα πράγματα που θέλουν, όπως είναι: ένα σφυρί, ένα πινέλο και μια τσαγιέρα σε μια γωνία του σπιτιού που λειτουργεί ως παιδότοπος.

Με αναμενόμενη τη ζωντάνια των μικρών παιδιών να βεβαιώνονται ότι ο χώρος τους είναι ευρύχωρος καθαρός και κατάλληλος για τις απότομες και μερικές φορές απρόβλεπτες κινήσεις τους.

Να χρησιμοποιούν τη μουσική για να προκαλούν και να συνοδεύουν την εξερεύνηση μαζί με ρυθμικές κινήσεις.

Να παρέχουν διαφορετικές τακτοποιήσεις παιχνιδιών και μαλακών υλικών, για να ενθαρρύνουν το μπουσούλιμα, το κύλισμα, το στριφογύρισμα και το σκαρφάλωμα.

Να προσφέρουν ένα αριθμό παιχνιδιών με ρόδες για μέσα και έξω από το σπίτι, όπως είναι: τα τρίκυκλα ποδηλατάκια, το καροτσάκι για τις κούκλες και τα χειροκίνητα καροτσάκια.

Να παρέχουν στα παιδιά αντικείμενα, τα οποία προσφέρονται για γέμισμα, άδειασμα και μεταφορά, όπως είναι: οι  μικρές χάρτινες σακούλες μεταφοράς, το καλάθι, ο κουβάς.

Να προσφέρουν εκείνα τα υλικά τα οποία να δίνουν στα παιδιά τη δυνατότητα να βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού, όπως είναι: το σκούπισμα, το σερβίρισμα, το σκάψιμο ή το τάισμα των κατοικίδιων.

Να προσφέρουν στα μικρά παιδιά ξυλάκια, καρούλια, και καλούπια τα οποία να χρησιμοποιούν  με τη ζύμη, τη πλαστελίνη και την άμμο.

 

 

 

22-36 μηνών

Τρέχει προσεκτικά πατώντας σε ολόκληρο το πόδι του.

Κάνει βαθύ και σταθερό κάθισμα επάνω στις φτέρνες του, για να ξεκουραστεί ή για να παίξει με ένα αντικείμενο επάνω στο έδαφος, και σηκώνεται επάνω στα πόδια του, χωρίς καμία βοήθεια.

Σκαρφαλώνει με σιγουριά  και αρχίζει να βελτιώνει την ικανότητά του να χρησιμοποιεί  ένα  όργανο αναρρίχησης στο παιδότοπο.

Μπορεί και κλωτσάει μια μεγάλη μπάλα.

Γυρίζει τις σελίδες ενός βιβλίου – μερικές φορές πολλές μαζί.

Δείχνει να έχει τον έλεγχο στο να κρατάει και να αδειάζει κανάτες, να χρησιμοποιεί σφυριά, βιβλία και εργαλεία γραφής γραμμών και σημείων.

Αρχίζει να χρησιμοποιεί και τα τρία δάχτυλα μαζί (τριπλό πιάσιμο) για να κρατάει εργαλεία γραφής.

Αρχίζει να σχεδιάζει απλά σχήματα, όπως είναι οι κύκλοι  και οι γραμμές.

Ανεβαίνει και κατεβαίνει σκάλα  κρατώντας το κάγκελό της, και προχωρώντας με τα δύο πόδια σε κάθε σκαλί.

Μπορεί να αρχίζει να δείχνει ποιο θα είναι το χέρι που θα προτιμά να χρησιμοποιεί.

Να γνωρίζουν ότι τα παιδιά μπορεί να είναι πολύ δραστήρια για σύντομα χρονικά διαστήματα και μετά έχουν την ανάγκη ανάπαυσης και χαλάρωσης.

Να μην υποτιμούν τους τρόπους που επιλέγουν τα παιδιά για να μετακινηθούν.

Να παρέχουν στα παιδιά όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες για να κινούνται μέσα και έξω από το σπίτι τους.

Να μιλούν στα παιδιά για τις κινήσεις τους και να τα βοηθούν να εξερευνούν νέους τρόπους μετακίνησης, όπως είναι το στρίψιμο, η συστροφή,  και το σύρσιμο κατά μήκος του εδάφους όπως ένα φίδι, καθώς και η γρήγορη ή η αργή μετακίνησή τους και το βάδισμα με τις άκρες των δαχτύλων τους.

Να ενθαρρύνουν τις κινήσεις διάτασης του σώματος, τους όπως είναι: το τέντωμα, οι εκτάσεις οι κάμψεις και οι συστροφές του σώματος.

Να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση για την ασφάλεια των παιδιών, και κυρίως αυτών που τεντώνονται υπερβολικά.

Να ενθαρρύνουν τις προσπάθειές των παιδιών να κουμπωθούν, να σερβίρουν ένα αναψυκτικό και να χειριστούν  διάφορα αντικείμενα στο παιχνίδι τους. (πχ. “Μπορείς να βάλεις το χέρι της κούκλας  μέσα στο παλτό;”).

Να σχεδιάζουν τη δημιουργία ευκαιριών για τα παιδιά, προκειμένου να μπορούν να προσαρμόζουν το βάδισμα τους σε κάθε είδους επίπεδα και επιφάνειες, όπως είναι: το επίπεδο και λοφώδες έδαφος, το γρασίδι, τα βότσαλα, η άσφαλτος, τα λεία πατώματα και τα χαλιά.

Να παρέχουν στα παιδιά ένα αριθμό από μεγάλα παιχνίδια τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διαφορετικούς τρόπους (πχ. κιβώτια, σκάλες, πλαίσια κατασκευών και βαρέλια).

Να οργανώνουν τη παροχή χρόνου για τα παιδιά να πειραματίζονται με διάφορους εξοπλισμούς και να εξασκούνται σε κινήσεις  της επιλογής τους.

Να παρέχουν ασφαλείς χώρους και να εξηγούν στα παιδιά και τους  γονείς τη σημασία της ασφάλειας.

Να δίνουν στα παιδιά ευκαιρίες για να δημιουργήσουν, μονοπάτια μέσω των πραγματικών συνθηκών ή του φανταστικού παιχνιδιού (πχ. διατάξεις δρόμων, ή ο σχεδιασμός της διαδρομής για ένα πικνίκ).

Να παρέχουν συσκευές αναπαραγωγής CD και κασετόφωνα και μουσικά όργανα έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν αμέσως τα παιδιά στη μουσική.

Να οργανώνουν την εφαρμογή δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν την κίνηση και το σταμάτημα, όπως είναι το μουσικό παιχνίδι με τις καρέκλες.

Να παρέχουν εργαλειοθήκες οι οποίες να περιέχουν πράγματα με τα οποία να γίνονται σημάδια, έτσι ώστε να μπορούν τα παιδιά να εξερευνούν τη χρήση τους μέσα και έξω από το σπίτι τους.

 

 

 

30-50 μηνών

Μετακινείται άνετα με χαρά και σιγουριά, και με διάφορους τρόπους, όπως είναι: το γλίστρημα, το σύρσιμο, το τσούλιμα, το βάδισμα, το άλμα, και το πηδηματάκι.

Ανεβαίνει σκάλες, βαδίζοντας, ή σκαρφαλώνοντας, και εναλλάσσοντας τα πόδια του.

Κατεβαίνει τη σκάλα, με τα δύο πόδια στο κάθε βήμα του, όταν μεταφέρει ένα μικρό αντικείμενο.

Τρέχει με επιδεξιότητα, και κανονίζει  με επιτυχία  τον ελεύθερο χώρο του προσαρμόζοντας τη ταχύτητα, ή την κατεύθυνσή του, για να αποφύγει τα πιθανά εμπόδια.

Όταν του δείξουν μπορεί να σταθεί για μια στιγμή όρθιο στο ένα του πόδι.

Μπορεί να πιάσει μια μεγάλη μπάλα.

Σχεδιάζει γραμμές και κύκλους με αδρές κινήσεις των χεριών.

Χρησιμοποιεί εργαλεία και  μηχανισμούς, των οποίων ο χειρισμός γίνεται με το ένα χέρι (πχ. κόβει λουρίδες χαρτιού, χρησιμοποιώντας  ένα παιδικό ψαλιδάκι).

Κρατάει το μολύβι χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και δύο δάχτυλα – τώρα πια δεν χρησιμοποιεί το πιάσιμο  των αντικειμένων με ολόκληρη τη παλάμη του.

Κρατάει το μολύβι κοντά στη μύτη του, χρησιμοποιώντας τα δύο πρώτα δάχτυλα και τον αντίχειρά του και το χειρίζεται αρκετά καλά.

Μπορεί και αντιγράφει μερικά γράμματα (πχ. γράμματα από το όνομά του).

Να ενθαρρύνουν τα παιδιά να κινούνται με ελεγχόμενη προσπάθεια και να χρησιμοποιούν το σχετικό λεξιλόγιο, όπως είναι: “δυνατή”,  “σταθερή”, “ήπια”, “έντονη” , “ελαστική” , “σφιχτή”, “χαλαρή” .

Να χρησιμοποιούν μουσική με διαφορετικό στιλ και κουλτούρα, για να δημιουργήσουν ψυχικές διαθέσεις, και να μιλούν για το πώς κινούνται οι άνθρωποι όταν είναι λυπημένοι, ευτυχισμένοι, ή θυμωμένοι

Να παρακινούν τα παιδιά να είναι δραστήρια μέσω των παιχνιδιών τους, όπως: “Ακολουθήστε τον αργηγό...”

Να αναφέρουν το γιατί τα παιδιά θα πρέπει να προσέχουν όταν κινούνται από μόνα τους.

Να μαθαίνουν τα παιδιά τις επιδεξιότητες που χρειάζονται, για να χρησιμοποιούν τα διάφορα σύνεργα με ασφάλεια (πχ. όταν κόβουν με το ψαλιδάκι ή όταν χρησιμοποιούν άλλα εργαλεία).

Να ενθαρρύνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν το λεξιλόγιο της κίνησης (πχ. “ο καλπασμός” –”τροχάδην “– “η ολίσθηση – “μετακίνηση επάνω σε μια λεία επιφάνεια”), ή να ακολουθούν σχετικές οδηγίες (πχ. “ακολούθησε”, “προηγήσου” και  “αντέγραψε το W“).

Να θέτουν απαιτητικές ερωτήσεις όπως: “Μπορείς να περπατήσεις γύρω από τον αναρριχώμενο φράκτη χωρίς να τον ακουμπήσεις με τα γόνατά σου;”

Να συζητούν με τα παιδιά για την ανάγκη να ταιριάζουν τις ενέργειες τους ανάλογα με το χώρο που έχουν στη διάθεσή τους.

Να δείχνουν στα παιδιά το πώς να συνεργάζονται στα ομαδικά παιχνίδια ρίψης , κύλισης και περιστροφής αντικειμένων (πχ, οι βόλοι, το μπόουλινγκ, κ.ά), απομάκρυνσης και υποδοχής της μπάλας (πχ. το ποδόσφαιρο, η καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, η υδατοσφαίριση, αντισφαίριση κ.ά), και να τα ενθαρρύνουν να παίζουν μαζί, από την ώρα που αυτά  θα διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες.

Να συστήνουν και να ενθαρρύνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν το λεξιλόγιο των χειρισμών (πχ. “σφίξιμο”, “στρίψιμο” , “σπρώξιμο”, “τράβηγμα” κ.ά).

Να εξηγούν στα παιδιά το γιατί η ασφάλειά τους αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για το χειρισμό των εργαλείων, και των διαφόρων υλικών.

 

 

Να προσφέρουν χρόνο και χώρο στα παιδιά για να απολαμβάνουν σε καθημερινή βάση το δραστήριο παιχνίδι τους.

Να παρέχουν στα παιδιά μεγάλο φορητό εξοπλισμό τον οποίο να μπορούν να μετακινήσουν με ασφάλεια και να κάνουν μαζί με άλλα παιδιά τις κατασκευές τους (πχ, κουτιά συσκευασίας για γάλατα, λάστιχα και χάρτινους σωλήνες).

Να εξασκούνται τα παιδιά σε κινητικές δεξιότητες, μέσω παιχνιδιών με σακουλάκια γεμισμένα με ξερά φασόλια, με χωνάκια, μπάλες και κρίκους.

Να σχεδιάζουν την εφαρμογή δραστηριοτήτων, όπου τα παιδιά θα μπορούν να εξασκήσουν τη κίνησή τους με διαφορετικούς τρόπους και με διαφορετικές ταχύτητες, ισορροπίας, ρίψης, κυλίσματος, και πιασίματος.

Να παρέχουν στα παιδιά επαρκή εξοπλισμό για να τον μοιράζονται έτσι ώστε να μη διαταράσσεται η απόλαυση του παιχνιδιού τους από την μακρά αναμονή της σειράς τους σε αυτό.

Να προσδιορίζουν κανόνες για ορισμένες δραστηριότητες, όπως είναι στα παιχνίδια που περιλαμβάνουν τροχοφόρα μέσα, ή μπάλες, έτσι ώστε να μπορούν τα παιδιά να κινούνται περισσότερο άνετα και να ρυθμίζουν καλύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια τις δραστηριότητες τους.

Να παρέχουν στα παιδιά εκείνες τις δραστηριότητες που θα τους δίνουν την ευκαιρία και το κίνητρο να εξασκήσουν βασικές χρηστικές δεξιότητες (πχ. μαγείρεμα, βάψιμο, αγγειοπλαστική, χειρισμός μουσικών οργάνων).

Να δίνουν στα παιδιά διάφορα μέσα παιχνιδιού  όπως είναι: τα μικρά παιχνίδια από όλο τον κόσμο, τα σετ κατασκευών, τα παιχνίδια πλεκτικής και αλληλογραφίας τα κουκλίστικα ρούχα, και τα υλικά του κολάζ.

Να διδάσκουν τα παιδιά τις δεξιότητες που αφορούν το πώς  θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα διάφορα εργαλεία, να τους δίνουν  τις κατάλληλες ευκαιρίες, για να εξασκούνται και να διαθέτουν τους κατάλληλους χώρους για τη χρήση τους.

Εφόσον κριθεί απαραίτητο να παρέχονται τα παιδιά διάφορα εργαλεία για χρήση από αριστερόχειρα παιδιά. Και αυτό αφορά κυρίως τα ψαλίδια.

Να υποστηρίζουν τα παιδιά με σωματικές δυσκολίες με αντιολισθητικά στρώματα, μικρούς δίσκους για τον εξοπλισμό και τριγωνικά ή  παχύτερα υλικά γραφής.

Να παρέχουν μια σειρά από εργαλεία κατασκευής διαφορετικού μεγέθους κατασκευασμένα από  ξύλο, ή πλαστικό, και τα οποία συναρμολογούνται μεταξύ τους με διάφορους τρόπους (πχ. με το στρίψιμο, το σπρώξιμο, το μαγνητισμό).

 

 

 

 

40-60+ μηνών

Δοκιμάζει διάφορους τρόπους κίνησης.

Πηδάει από ένα λογικό ύψος και πέφτει στο έδαφος ομαλά –χωρίς να  χάσει την ισορροπία του.

Διευθετεί με επιτυχία τον ελεύθερο χώρο του, όταν συναγωνίζεται μαζί με άλλα παιδιά σε αγώνες δρόμου ή παίζει κυνηγητό, φροντίζοντας να  προσαρμόσει την ταχύτητά του ή να αλλάξει τη κατεύθυνσή του, προκειμένου να αποφύγει πιθανά εμπόδια.

Κινείται με σιγουριά και επιδεξιότητα γύρω, κάτω, επάνω, μέσω της ικανότητάς του να  ανεβαίνει  και να χρησιμοποιεί με ευστάθεια τα κατάλληλα για την ηλικία του τροχήλατα μέσα.

Παρουσιάζει αυξανόμενο έλεγχο επάνω σε ένα αντικείμενο, όσο αφορά την ώθηση, το χτύπημα, τη ρίψη, το πιάσιμο και τη κλωτσιά του.

Χρησιμοποιεί απλά εργαλεία , για να προκαλέσει αλλαγές σε διάφορα υλικά.

Χειρίζεται τα σύνεργα, τα αντικείμενα, και τα κατασκευαστικά και εύπλαστα υλικά με ένα συνεχώς βελτιούμενο έλεγχο.

Δείχνει μια σαφή προτίμηση για το χέρι που θα χρησιμοποιεί.

Αρχίζει να χρησιμοποιεί την αριστερόστροφη κίνηση και να σημειώνει αντίστροφα κάθετες γραμμές.

Αρχίζει να γράφει αναγνωρίσιμα γράμματα.

Χρησιμοποιεί ένα μολύβι και το κρατάει σωστά για να γράψει αναγνωρίσιμα γράμματα, από τα οποία τα περισσότερα είναι και καλλιγραφικά.

 

Ο Στόχος της Πρώιμης Μάθησης 

Να παρουσιάζουν τα παιδιά ικανοποιητικό έλεγχο και συντονισμό των αδρών και των λεπτών τους κινήσεων. Να μετακινούνται με σιγουριά και διάφορους τρόπους, και να διασχίζουν με ασφάλεια το χώρο που κινούνται. Να χρησιμοποιούν με αποτελεσματικό τρόπο τα εργαλεία και τα μολύβια για τη σωστή γραφή.