Κριτική Σκέψη και Δημιουργικότητα

Με μια λέξη η προσφορά του γονιού στην κριτική σκέψη και δημιουργικότητα του μικρού του είναι ησκέψη

Ένα Μοναδικό Παιδί:

Παρατηρώντας πώς το παιδί μαθαίνει

Οι Θετικές Σχέσεις:

Τί μπορούν να κάνουν οι ενήλικες

Τα Ενισχυτικά Περιβάλλοντα:

Τι μπορούν να προσφέρουν οι ενήλικες

Έχοντας τις δικές του ιδέες:

Διαθέτει τις δικές του ιδέες και απόψεις.

Βρίσκει τρόπους να επιλύσει προβλήματα.

Εφευρίσκει καινούριους τρόπους  να κάνει πράγματα.

Να χρησιμοποιούν τη γλώσσα της σκέψης και της μάθησης το λεξιλόγιο των οποίων περιλαμβάνει: τη σκέψη, τη γνώση, τη μνήμη, τη λησμονιά, την ιδέα, την εξαγωγή νοήματος, το σχεδιασμό, τη μάθηση, την διαπίστωση, τη σύγχυση, τη λύση και τη προσπάθεια για δράση.

Να γίνετε το πρότυπο ενός σκεπτόμενου ατόμου, με το να δείχνετε ότι δεν είστε παντογνώστης , συχνά έχετε απορίες και νοιώθετε  μπερδεμένος ώστε να μη μπορείτε να σκεφτείτε και να μάθετε κάτι.

Να ενθαρρύνουν την ανοικτού τύπου σκέψη  και  να  μην απορρίπτουν χωρίς καμιά συζήτηση τις ιδέες των άλλων, αλλά να σκέπτονται: “Τι άλλο είναι πιθανό;”

Nα σέβονται πάντοτε τις  προσπάθειες και τις  ιδέες των παιδιών, ώστε αυτά να νοιώθουν την ασφάλεια και να μη διστάζουν  να εκφράσουν μια νέα τους ιδέα.

Η συζήτηση με τα παιδιά είναι πολύ χρήσιμη αφού τα βοηθάει να σκεφτούν και να επιτύχουν τον έλεγχο των πράξεών τους. Διδάξτε με το προσωπικό σας παράδειγμα το πρότυπο της  ομιλίας με τον εαυτό σας , περιγράφοντας τις δράσεις μέσα από το παιχνίδι.

Να παραχωρούν στα παιδιά επαρκή χρόνο για να  μιλήσουν και να σκεφτούν.

Να αξιολογούν με περίσκεψη και ενδιαφέρον τις ερωτήσεις , τις εκφράσεις και τις πολλές άλλες  ανταποκρίσεις των παιδιών και να μη σπεύδουν να δώσουν απαντήσεις πολύ γρήγορα.

Να υποστηρίζουν περιοδικά τα ενδιαφέροντα των παιδιών, υπενθυμίζοντας τους  τις προηγούμενες προσεγγίσεις τους  και ενθαρρύνοντάς τα κάνουν αναδρομές,  συνδέσεις και αποτιμήσεις μεταξύ των εμπειριών  τους.

Διδάξτε με το παράδειγμά σας τη δημιουργική διαδικασία, παρουσιάζοντας προκαταβολικά  τη σκέψη σας για μερικούς από τους πολλούς τρόπους που θα βρεθούν μπροστά.

Η διαρκής ανταλλαγή της σκέψης βοηθάει τα παιδιά να εξερευνήσουν ιδέες και να κάνουν συνδέσεις. Παραχωρείστε στα παιδιά την προτεραιότητα στη συζήτηση, και σκεφτείτε να κάνετε πράγματα μαζί.

Να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να περιγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, και να προτείνουν τους κατάλληλους τρόπους αντιμετώπισης τους.

Να υποδείξουν και να συζητήσουν διάφορες στρατηγικές – το πώς να κάνουν ορισμένα πράγματα –συμπεριλαμβανομένων της επίλυσης προβλημάτων,  της σκέψης και της μάθησης.

Να ανατροφοδοτήσουν και να βοηθήσουν τα παιδιά να ανασκοπούν περιοδικά τη πρόοδο και τη μάθησή τους . Να συζητούν μαζί τους για το τι κάνουν, για το πώς σχεδιάζουν να το πράξουν, ποιο απέδωσε καλά και τι σκοπεύουν να κάνουν την επόμενη φορά.

Να διδάξουν με το προσωπικό τους παράδειγμα τη διαδικασία  σχεδιασμός – δράση – ανασκόπηση

Όταν προγραμματίζουν δραστηριότητες να διερωτηθούν: Είναι αυτή μια ευκαιρία για να βρουν τα παιδιά τους δικούς τους τρόπους να προβάλουν και να αναπτύξουν τις δίκες τους ιδέες;. Να αποφεύγουν τα παιδιά να αντιγράφουν και να αναπαράγουν τις ιδέες των άλλων.

Να δημιουργήσουν στην αρχή ευκαιρίες για τα παιδιά να παίζουν με υλικά, προτού να τα χρησιμοποιήσουν σε οργανωμένες δραστηριότητες.

Το παιχνίδι αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τα παιδιά προκειμένου να σκεφτούν δημιουργικά και ευέλικτα, να επιλύουν προβλήματα, και να συνδέουν ιδέες. Να εγκαταστήσουν τις ενισχυτικές συνθήκες για ένα πλούσιο και αποδοτικό  παιχνίδι, κατάλληλο χώρο, άφθονο χρόνο, ευέλικτα μέσα , πολλές επιλογές, ασφάλεια, προστασία, θερμές και υποστηρικτικές σχέσεις.

Οι αναγνωρίσιμες και αναμενόμενες καθημερινές συνήθειες  βοηθούν τα παιδιά  να προβλέψουν και να συνδέσουν τις εμπειρίες τους.

Οι καθημερινές συνήθειες – ρουτίνες –μπορεί να είναι ευέλικτες και ελαστικές, αλλά βασικά θα πρέπει να είναι μεθοδικές και τακτικές.

Να σχεδιάσουν συνδυαστικές εμπειρίες που να ακολουθούν τις ιδέες των παιδιών και τους επιτρέπουν να σκεφτούν πραγματικά.

Nα χρησιμοποιούν διαγράμματα μνήμης που θα συμβολίζουν τη συνδυαστική σκέψη.

Να αναπτύξουν μια μαθησιακή κοινότητα η οποία να επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο  πως και όχι ακριβώς στο τι μαθαίνουμε.

 

 

 

Δημιουργεί συνδέσεις – συνειρμούς

Κάνει συνδέσεις και παρατηρεί τη παρουσία σύνθετων γνωρισμάτων ή χαρακτηριστικών από την εμπειρία του.

Κάνει προβλέψεις.

Δοκιμάζει και αξιολογεί τις ιδέες του.

Αναπτύσσει τις ιδέες της ομαδοποίησης, της συνέχειας καθώς και του αιτίου και αποτελέσματος

Επιλέγει  τρόπους να κάνει πράγματα

Σχεδιάζουν, λαμβάνουν αποφάσεις για το πώς θα προσεγγίσουν μια υποχρέωση, πως θα λύσουν ένα πρόβλημα και για το πώς θα φθάσουν σε ένα στόχο.

Δοκιμάζουν το πόσο καλά εξελίσσονται οι δραστηριότητές τους.

Όταν κρίνουν απαραίτητο αλλάζουν στρατηγική.

Επανεξετάζουν και αξιολογούν το πόσο καλά απέδωσε η προσέγγισή τους.