Η Γνώση και η Κατανόηση του Κόσμου

Οι Απαιτήσεις

Τα παιδιά θα πρέπει να υποστηριχτούν προκειμένου να αναπτύξουν τη γνώση και την αντίληψη που θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν τον κόσμο που τα περιβάλει. Η μάθηση σε αυτό τον τομέα μπορεί να προωθηθεί με τη παροχή στα παιδιά εκείνων των ευκαιριών που θα τους επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια  ένα ευρύ αριθμό εργαλείων, να συναντούν πλάσματα, ανθρώπους, φυτά και αντικείμενα στα φυσικά τους περιβάλλοντα και σε καταστάσεις της πραγματικής ζωής, να αναλαμβάνουν πρακτικούς πειραματισμούς και να ασχολούνται με διάφορα αντικείμενα.

Οι Παράμετροι της Γνώσης και της Αντίληψης  του Κόσμου

Στην ανάπτυξη  των παιδιών στο τομέα της Γνώσης και της Αντίληψης του Κόσμου περιλαμβάνονται οι παρακάτω παράμετροι:

Η Εξερεύνηση και η Έρευνα – αφορά το πώς τα παιδιά ερευνούν τα διάφορα αντικείμενα και τα υλικά, το πώς μαθαίνουν την αλλαγή και τις διατάξεις, τις ομοιότητες και τις διαφορές τους και τους προβληματισμούς τους για το πώς και γιατί λειτουργούν αυτά.

Ο σχεδιασμός και η Κατασκευή –αναφέρονται στο πως τα παιδιά  μαθαίνουν τη κατασκευαστική διαδικασία και τα εργαλεία και τις τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συναρμολόγηση των διαφόρων υλικών με ασφαλή και αποδοτικό τρόπο.

Η Τεχνολογία Πληροφορικής και Επικοινωνιών – Περιλαμβάνει το πώς τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τη κατάλληλη τεχνολογία της πληροφορικής και των επικοινωνιών, όπως είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα προγραμματισμένα παιχνίδια τα οποία συμβάλουν στη μάθηση

Ο χρόνος – αφορά το πώς τα παιδιά βιώνουν και διαπιστώνουν τα παρελθόντα και τα παρόντα γεγονότα που έχουν σχέση με τις ζωές – τις δικές τους και των άλλων.

Η Περιοχή – Τοποθεσία –  αναφέρεται στο πως τα παιδιά αποκτούν την επίγνωση και το ενδιαφέρον για το φυσικό κόσμο που τους περιβάλει και το πώς αντιλαμβάνονται τη τοπική τους περιοχή –  αναγνωρίζοντας το τι τους αρέσει και το τι δεν τους αρέσει σε αυτή.

Οι  Κοινότητες – Περιλαμβάνει το πώς τα παιδιά αρχίζουν να γνωρίζουν ό,τι αφορά τις κουλτούρες – έθιμα και αρχές – τις δικές τους και των άλλων, προκειμένου να κατανοήσουν και να αποδεχτούν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους μέσα σε μια πολυ- πολιτισμική κοινωνία.

Τι Σημαίνει για τα Παιδιά η Ανάπτυξή τους στη Γνώση και την Αντίληψη του Κόσμου

  • Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά εξακριβώνουν τον κόσμο μέσω της εξερεύνησης του περιβάλλοντος τους, από τη πληροφόρησή τους από διάφορες πηγές, στις οποίες περιλαμβάνονται οι οικογένειές τους και οι φίλοι τους, τα ΜΜΕ και με τις αισθήσεις τους το τι βλέπουν και το τι ακούνε.
  • Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά χρειάζονται να τους παρέχονται  τακτικές ευκαιρίες που θα τα κάνουν να μάθουν τους διαφορετικούς τρόπους ζωής. Θα πρέπει επίσης να τους δίνονται ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες και να προτρέπονται να αναπτύσσουν θετικές και αλληλοβοηθητικές σχέσεις και στάσεις με τους άλλους.
  • Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να σέβονται και να εκτιμούν όλο τον κόσμο και να αποφεύγουν να δημιουργούν εσφαλμένες αντιλήψεις, παρεξηγήσεις και αρνητικές στάσεις απέναντι στους άλλους, όταν αναπτύσσουν τη Γνώση και τη Κατανόηση του Κόσμου.
  • Τα παιδιά θα πρέπει να συμμετέχουν στη πρακτική εφαρμογή των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους, γεγονός που θα ενισχύσει την αυτοεκτίμησή τους αφού θα τους δίνει την ευκαιρία να λαμβάνουν αποφάσεις για τι θα πρέπει να ερευνήσουν και το τι να πράξουν.

Πως το περιβάλλον  μπορεί να ανταποκριθεί περισσότερο αποτελεσματικά σε αυτό το τομέα της Μάθησης και της Ανάπτυξης των παιδιών.

Προκειμένου να δοθούν στα παιδιά οι καλύτερες δυνατές ευκαιρίες για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη ανάπτυξη και μάθησή τους στο τομέα της Γνώσης και της Κατανόησης του Κόσμου, οι ιατροί θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις ακόλουθες προτάσεις:

Οι Θετικές Σχέσεις

  • Χρησιμοποιείστε τις γνώσεις και τις εμπειρίες των γονέων και των κηδεμόνων των παιδιών, προκειμένου να αυξήσετε τις εμπειρίες τους για τον κόσμο.
  • Βοηθήστε τα παιδιά να γνωρίσουν, να εξερευνήσουν και να διερωτηθούν για τις διαφορές που αφορούν το φύλο, την εθνικότητα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τον πολιτισμό, τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τα ζητήματα των αναπηριών.
  • Υποστηρίξτε τα παιδιά με αισθητηριακή αναπηρία προσφέροντάς τους πρόσθετες εμπειρίες και πληροφορίες προκειμένου να βελτιώσετε τη μάθησή τους για τον κόσμο που τα περιβάλει.

Τα Ενισχυτικά Περιβάλλοντα

  • Δημιουργείστε ένα ενδιαφέρον και παροτρυντικό περιβάλλον το οποίο να προσφέρει ένα ευρύ πλαίσιο δραστηριοτήτων οι οποίες θα ενθαρρύνουν το ενδιαφέρον και τη περιέργεια των παιδιών, μέσα και έξω από του σπίτι.
  • Κάντε αποτελεσματική χρησιμοποίηση του εξωτερικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης και της τοπικής γειτονιάς.
  • Χρησιμοποιείστε τους σωστούς όρους, έτσι ώστε, για παράδειγμα, τα παιδιά θα χαρούν να αναφέρουν το όνομα χρυσαλλίδα, όταν ο ιατρός χρησιμοποιεί τη σωστή ονομασία.
  • Θέστε προσεκτικά διατυπωμένες ανοικτού τύπου ερωτήσεις, που να παρακινούν τον ελεύθερο διάλογο με το παιδί, όπως είναι: “Πως μπορούμε ….;”  ή  “Τι θα συμβεί αν ….;’’.

Η Μάθηση και η Ανάπτυξη

  • Σχεδιάστε δραστηριότητες που βασίζονται σε άμεσες εμπειρίες και οι οποίες ενθαρρύνουν την εξερεύνηση, τον πειραματισμό, τη παρατήρηση, την επίλυση προβλήματος, τη πρόβλεψη, τη κριτική σκέψη, τη λήψη απόφασης και τη συζήτηση.
  • Διδάξτε δεξιότητες και γνώσεις στο πλαίσιο των πρακτικών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, μαθαίνοντας τα χαρακτηριστικά των υγρών και των στερεών σωμάτων, με τη συμμετοχή των παιδιών στο λιώσιμο της σοκολάτας και το μαγείρεμα των αυγών.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συζητούν μεταξύ τους τις διαπιστώσεις, και τις σκέψεις  τους, τις υποθέσεις και τις προβλέψεις τους για το τι μπορεί να τους  συμβεί στο μέλλον, η να περιγράφουν τις εμπειρίες τους. Αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία και τη δυνατότητα  να επαναλάβουν και να συλλογιστούν τις γνώσεις τους και να εξασκηθούν σε ένα πλουσιότερο λεξιλόγιο.
  • Βοηθήστε τα παιδιά να χρησιμοποιούν εκτός από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μια σειρά από τεχνολογικά μέσα πληροφορικής και επικοινωνιών, όπως είναι: οι κάμερες –  βιντεοκάμερα, φωτογραφική μηχανή – φωτοτυπικό μηχάνημα, συσκευές αναπαραγωγής οπτικών δίσκων ( CD- players), μαγνητόφωνα και προγραμματισμένα παιχνίδια.
  • Δώστε στα παιδιά σωστές πληροφορίες οι οποίες αποτελούν πρόκληση για τις στερεότυπες ιδεοληψίες, εμμονές και διακρίσεις που αφορούν  το πολιτισμό, την εθνικότητα, τη κοινωνική θέση και το φύλο.