Η Δημιουργική Ανάπτυξη

Οι Απαιτήσεις

Η δημιουργικότητα των παιδιών μπορεί να αυξηθεί μέσω της υποστήριξης και της προώθησης της περιέργειας, της εξερεύνησης και του παιχνιδιού τους. Για  τούτο  θα πρέπει να τους δίνονται οι κατάλληλες ευκαιρίες για εξερεύνηση και ανταλλαγή των σκέψεων, των ιδεών, των απόψεων και των συναισθημάτων τους. Για παράδειγμα η πραγματοποίηση των παραπάνω μπορεί να επιτευχθεί μέσω της τέχνης, της μουσικής, της κίνησης, του χορού, των δραστηριοτήτων του φανταστικού και του υποκριτικού ρόλου, των μαθηματικών, της  ζωγραφικής και της τεχνολογίας.

Οι Παράμετροι της Δημιουργικής Ανάπτυξης

Η  Δημιουργική  Ανάπτυξη συγκροτείται από τις εξής παραμέτρους:

Το να Είναι κάποιο άτομο Δημιουργικό – να Ανταποκρίνεται  στις  Εμπειρίες, να Εκφράζει και να Επικοινωνεί τα ζητήματά του – αφορά το πώς τα παιδιά ανταποκρίνονται με διάφορους τρόπους σε αυτό που βλέπουν,  ακούνε, γεύονται, ή  αγγίζουν. Και το αποτέλεσμα αυτών των αισθητηριακών εμπειριών είναι να παρακινηθεί  το άτομο στην έκφραση και την επικοινωνία των ιδεών, των σκέψεων και των συναισθημάτων του.

Η Εξερεύνηση των Μέσων Ενημέρωσης  και των Υλικών – αναφέρεται στην αδέσμευτη αλλά καθοδηγούμενη έρευνα, και την ασχολία των παιδιών με ένα διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο των  ΜΜΕ και υλικών, που οδηγούν στη συγκέντρωση πληροφοριών, τη μάθηση,  το συλλογισμό και  την ενασχόληση με το χρώμα, την υφή, το σχήμα, και τη μορφή σε δυσδιάστατη και τρισδιάστατη διάταξη.

Η Δημιουργία Μουσικής και Χορού – Περιλαμβάνει τις καθοδηγούμενες πρωτοβουλίες των παιδιών να προβούν στις εξερευνήσεις του ήχου, της κίνησης και της μουσικής. Συγκεκριμένα, εστιάζουν  τη προσοχή και το ενδιαφέρον τους στο πως παράγονται και μεταβάλλονται οι διάφοροι  ήχοι και στο πως μπορεί αυτοί να αναγνωριστούν και να αναπαραχθούν από ένα μοτίβο και αυτές οι διαδικασίες οδηγούν στο να συμπεριληφθούν τρόποι εξερεύνησης της κίνησης, το συντονισμό των κινήσεων με τη μουσική – χορός – και στο τραγούδι από μνήμης.

Η Ανάπτυξη της Φαντασίας και του Φανταστικού Παιχνιδιού – αφορά το πώς βοηθούνται τα παιδιά να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις φαντασίες τους, μέσω των ιστοριών, της αναπαράστασης ρόλων, του φανταστικού παιχνιδιού, του χορού, της μουσικής της ζωγραφικής και των έργων τέχνης.

Τι Σημαίνει για τα Παιδιά η Δημιουργική τους Ανάπτυξη

  • Η δημιουργικότητα αφορά την ανάληψη κινδύνου και τη δημιουργία συνδέσεων – συσχετισμών.
  • Η δημιουργικότητα προβάλει όταν τα παιδιά είναι απορροφημένα στη δράση τους και τις εξερευνήσεις των δικών τους ιδεών, απόψεων και συλλογισμών, τις οποίες εκφράζουν μέσω της κίνησης, δημιουργώντας και τροποποιώντας πράγματα με τη χρησιμοποίηση μέσων και υλικών, όπως είναι: οι κηρομπογιές- παστέλ –  βαφές, ψαλίδια, λέξεις, ήχους, κίνηση, σκηνικά στοιχεία και προσποιήσεις.
  • Η δημιουργικότητα περιλαμβάνει και τη πρωτοβουλία των παιδιών να προβάλουν τις δικές τους ιδέες και απόψεις, να κάνουν τις επιλογές τους και να παίρνουν αποφάσεις.
  • Οι ανταποκρίσεις των παιδιών στο τι βλέπουν, ακούνε και βιώνουν μέσω των αισθήσεών τους είναι ιδιαίτερες – προσωπικές – όπως μοναδικός και αξιόλογος είναι και ο τρόπος που εκφράζουν τις εμπειρίες τους.
  • Το να είναι δημιουργικά τα βρέφη και τα μικρά παιδιά τους δίνει τη δυνατότητα  να εξερευνήσουν πολλές διαδικασίες, διάφορα μέσα και υλικά, να αναδείξουν νέα πράγματα και να διαμορφώσουν καινούριες καταστάσεις και δεδομένα.

Πως το περιβάλλον μπορεί να ανταποκριθεί περισσότερο αποτελεσματικά σε αυτό το τομέα της Μάθησης και της Ανάπτυξης των παιδιών.

Προκειμένου να δοθούν στα παιδιά οι καλύτερες δυνατές ευκαιρίες για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη ανάπτυξη και μάθησή τους στο τομέα της Δημιουργικής Ανάπτυξης, οι ιατροί θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις ακόλουθες προτάσεις:

Οι Θετικές Σχέσεις

  • Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή και προστατευμένα προκειμένου να πάρουν τη πρωτοβουλία και να ξεκινήσουν να μάθουν καινούρια πράγματα και πρόθυμα να αναλάβουν μια περιπετειώδη δράση.
  • Εκτιμήστε τις ιδέες των παιδιών σας και το τι μπορούν  να κάνουν από μόνα τους και όχι  για παράδειγμα να περιμένετε και να ικανοποιείστε, όταν  αυτά μιμούνται και αναπαράγουν την εικόνα, το χορό και το πρότυπο κάποιου άλλου ατόμου.
  • Δώστε τις κατάλληλες ευκαιρίες στα παιδιά να εργάζονται με καλλιτέχνες και άλλους δημιουργικούς ενήλικες, έτσι ώστε να δουν από πρώτο χέρι διαφορετικούς τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας των ιδεών τους, καθώς και διαφορετικές  ανταποκρίσεις στα μέσα και τα υλικά.
  • Προσαρμόστε τις ιδιαίτερες θρησκευτικές και πολιτισμικές πεποιθήσεις των παιδιών αναφορικά με συγκεκριμένες μορφές τέχνης και μεθόδους αναπαράστασης.

Τα Ενισχυτικά Περιβάλλοντα

  • Διαθέστε στα παιδιά ένα ενδιαφέρον παρακινητικό περιβάλλον στο οποίο να εκτιμώνται η δημιουργικότητα, η πρωτοτυπία, η εφευρετικότητα και η εκφραστικότητα.
  • Συμπεριλάβετε πηγές από διαφορετικούς πολιτισμούς προκειμένου να κινητοποιήσετε καινούριες ιδέες και διαφορετικούς τρόπους σκέψης.
  • Προσφέρετε τις κατάλληλες ευκαιρίες στα παιδιά με προβληματική όραση να αποκτήσουν πρόσβαση και να έχουν φυσική επαφή με καλλιτεχνικές δημιουργίες,  υλικά, χώρους κ.ά.
  • Δώστε τις κατάλληλες ευκαιρίες στα παιδιά με βαρηκοΐα ή κώφωση να αποκτήσουν την ηχητική εμπειρία μέσω της χρησιμοποίησης βοηθημάτων ενίσχυσης της ακοής τους και της φυσικής τους επαφής με μουσικά όργανα και με άλλες ηχητικές πηγές.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τη φωνή να ανταποκρίνονται στη μουσική με διαφορετικούς τρόπους όπως είναι τα νεύματα και οι χειρονομίες.

Η Μάθηση και η Ανάπτυξη

  • Διαθέστε στα παιδιά ένα ευρύ φάσμα  εμπειριών και δραστηριοτήτων ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις τους.
  • Δώστε στα παιδιά ένα περιθώριο χρόνου να εξερευνήσουν, να αναπτύξουν και να ολοκληρώσουν ιδέες και να τα βγάλουν πέρα επεξεργαζόμενα αυτές τις ιδέες.
  • Δημιουργείστε τις κατάλληλες ευκαιρίες για τα παιδιά προκειμένου να εκφράσουν τις ιδέες τους, μέσω ενός ευρέως φάσματος παρουσίασης.