Kids And Screen Time: A Peek At Upcoming Guidance, January 2016
Στην προεφηβεία τα παιδιά χρησιμοποιούν την οθόνη προβολής των ηλεκτρονικών συσκευών 4 ½ ώρες την ημέρα, όλες τις ημέρες της εβδομάδας και σε όλη τη διάρκεια του έτους. Ο χρόνος που αφιερώνουν οι έφηβοι είναι ακόμη μεγαλύτερος: σχεδόν 7 ώρες την ημέρα. Και σε αυτό το χρόνο δεν συμπεριλαμβάνεται και ο χρόνος που ξοδεύεται με τη βοηθητική χρήση αυτών των συσκευών στο σπίτι, για τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων του σχολείου, ή μέσα στη τάξη, για τη διδασκαλία των μαθημάτων .
Στα μικρά παιδιά, η μετάβαση από τα ipads στα chromebooks, έχει ως αποτέλεσμα να διευρύνεται συνεχώς κάθε χρόνο η χρήση των ψηφιακών συσκευών μέσα στις σχολικές αίθουσες. Και ένα από τα πιο καυτά θέματα σήμερα, που απασχολούν τους γονείς και τους φορείς της εκπαίδευσης είναι ο κατάλληλος ρόλος των ηλεκτρονικών μέσων στη ζωή των παιδιών.
Παρόλο ότι υπάρχει έρευνα που υποστηρίζει τα οφέλη και τους κινδύνους για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο που μπορούν να προκύψουν από τη χρήση των ψηφιακών μέσων, πολλά ερωτήματα εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα.
Αλλά πολλοί από εμάς που μεγαλώνουμε και διδάσκουμε τα παιδιά, δεν έχουμε το περιθώριο να περιμένουμε για χρόνια έως ότου βγουν τα τελικά συμπεράσματα για τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων από τα παιδιά. Να γιατί η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΠ) σχεδιάζει, να εκσυγχρονίσει τις κατευθυντήριες γραμμές της, αναφορικά με τη χρησιμοποίηση των μέσων, αργότερα μέσα στο έτος. Οι τρέχουσες συστάσεις της είναι: α)η πλήρης αποφυγή της χρησιμοποίησης όλων των ψηφιακών οθονών, από τα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών και β) η μέχρι 2 ώρες καθημερινή χρησιμοποίησή της υψηλής ποιότητας ηλεκτρονικής ύλης, από τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο David Hill,- πρόεδρος της Επιτροπής που συστάθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, για τις Επικοινωνίες και τα μέσα, και μέλος της Ηγετικής Ομάδας Εργασίας της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, για τη μελέτη και την ανάλυση του ζητήματος: Παιδιά, Έφηβοι και Μέσα – κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων, αναφορικά με τις επικείμενες συστάσεις της ΑΑΠ και της παροχής κάποιων συμβουλών για τη λογική χρήση των ψηφιακών συσκευών.
- Γιατί γίνονται τώρα οι νέες συστάσεις, για το χρόνο της χρήσης των ψηφιακών συσκευών;
Απ: Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής επικαιροποιεί συστηματικά όλες τις συστάσεις της, για να διασφαλίσει ότι αυτές ανταποκρίνονται στα πιο πρόσφατα δεδομένα. Ελπίζουμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία αυτών των συγκεκριμένων συστάσεων, υπό το φως της ταχύτατης αλλαγής του τοπίου της χρήσης των μέσων από τα παιδιά. Κατανοούμε ότι, καθώς εξελίσσονται διαρκώς οι διαθέσιμες για τους γονείς, τεχνολογίες, αυτοί αναζητούν εκείνη τη συμβουλευτική καθοδήγηση που θα ανταποκρίνεται στις τρέχουσες πραγματικότητες. Οι στόχοι μας είναι να δοθούν στη δημοσιότητα οι ανακοινώσεις της νέας τακτικής τον Οκτώβριο του 2016.
- Ποιες είναι οι προθέσεις πίσω από τις νέες οδηγίες;
Απ: Οι προθέσεις όλων των δηλώσεων μας, που αφορούν τη προτεινόμενη τακτική είναι οι ίδιες: να μετατρέψουν τα καλύτερα διαθέσιμα δεδομένα, που αφορούν την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού, σε οδηγίες που θα βοηθήσουν τους γονείς, τους επαγγελματίες υγείας και τους φορείς χάραξης της πολιτικής να συνεργαστούν για να προάγουν την καλύτερη δυνατή ευεξία των παιδιών.
- Αυτό το φθινόπωρο κάνατε μια προκαταρκτική ανακοίνωση. Σε αυτή έγινε αναφορά σε ζητήματα, όπως είναι ο προσεκτικός έλεγχος του περιεχομένου των Μέσων, και η υποχρέωση που έχουν οι γονείς να απομακρύνουν κάποιες φορές τις ηλεκτρονικές τους συσκευές. Επίσης, προτείνατε ότι ορισμένα είδη διαδραστικών Μέσων, θα μπορούσαν να είναι κατάλληλα ακόμη και για τα βρέφη και τα νήπια. Ποιές νομίζετε ότι θα ήταν οι ανταποκρίσεις σε αυτή την ανακοίνωσή σας;
Απ: Μας προκάλεσε ενθουσιασμό και μας κολάκευσε το γεγονός της διαπίστωσης τόσου μεγάλου ενδιαφέροντος για το σχόλιο μας.
Την ίδια στιγμή, εγώ προσωπικά ένοιωσα κάπως ενοχλημένος, εξαιτίας των τρόπων με τους οποίους ορισμένες ομάδες διάβασαν λάθος τη δήλωσή μας.
Πιστεύω ότι τα άτομα και από τις δύο αντίθετες πλευρές του διαλόγου ορισμένες φορές μεγαλοποίησαν τις διαφορές μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν στο σχόλιό μας και της τρέχουσας πολιτικής που προτείνει η ΑΑΠ.
Ενώ αναγνωρίζουμε ότι τα κινητά τηλέφωνα και οι διαδραστικές οθόνες έχουν ευρύτατη διάδοση στη ζωή των παιδιών, δεν υποστηρίζομε την εκτεταμένη αποδοχή τους. Υποπτεύομαι ότι όταν τελικά οι νεότερες συστάσεις της ΑΑΠ δουν το φως της δημοσιότητας, οι σχετικές δηλώσεις θα είναι εξαιρετικά συντηρητικές, ενισχύοντας πολλά από όσα έχουν ειπωθεί στο παρελθόν αναφορικά με τις γνωστές επιπτώσεις της χρήσης των ηλεκτρονικών Μέσων στην υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού.
- Συζητώντας με άλλους ερευνητές και κλινικούς γιατρούς για τα ψηφιακά Μέσα και τα νεαρά άτομα, έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια ομάδα που “υποβιβάζει το κίνδυνο της βλάβης” – πολλοί αισθάνονται ότι η έκθεση ήλθε για να παραμείνει, ακόμη και για τα βρέφη. Έτσι το να λέγεται στις οικογένειες να εγκαταλείψουν τη χρήση τους δεν είναι κάτι το ρεαλιστικό.
Απ: Συμμερίζομαι την αντίληψή σας.
- Ανήκετε στο στρατόπεδο εκείνων που υποβιβάζουν τη βλάβη από τα ηλεκτρονικά Μέσα;
Απ: Εμείς στην ΑΑΠ έχουμε ένα ιστορικό που το χαρακτηρίζει η υπεράσπιση αυτών που στηρίζουν τα επιστημονικά δεδομένα, χωρίς να επηρεάζεται από τη κοινή γνώμη .Υπήρξε μια εποχή όπου ο περιορισμός του καπνίσματος μέσα στο σπίτι, η αφαίρεση του μολύβδου από τη βενζίνη και τη μπογιά και το δέσιμο των παιδιών μέσα στα αυτοκίνητα φαινόταν ως μη ρεαλιστικές συστάσεις, τις οποίες κανένας δεν θα ακολουθούσε ποτέ. Και όμως όλες αυτές οι πρακτικές έχουν υιοθετηθεί πλήρως με καταφανώς θετικά αποτελέσματα στην υγεία των παιδιών.
Εφόσον οι μελλοντικές δηλώσεις απομακρυνθούν από τη σύσταση της ολικής αποχής, των κάθε ηλικίας παιδιών, από τη χρήση των ηλεκτρονικών Μέσων, αυτό θα συμβεί γιατί τα διαθέσιμα δεδομένα δεν θα στηρίζουν εμφανώς μια τέτοια σύσταση. Το ερώτημα που έχουμε μπροστά μας είναι το αν και κατά πόσο η χρήση των ηλεκτρονικών Μέσων ομοιάζει περισσότερο με τη διατροφή ή τη χρήση του καπνού. Στη δίαιτα, τα μέτρα περιορισμού της βλάβης φαίνεται να ανακόπτουν την παλίρροια της επιδημικής παχυσαρκίας. Από την άλλη με το κάπνισμα, δεν υπάρχει στη πραγματικότητα κανένα ασφαλές επίπεδο της έκθεσης σε οποιαδήποτε ηλικία. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι το ανάλογο της δίαιτας θα καταλήξει να ταιριάζει περισσότερο με τη χρήση των ηλεκτρονικών Μέσων.
- Ποιες είναι μερικές από τις θετικές τακτικές των γονέων που αφορούν τη τεχνολογία;
Απ: Το πρώτο που θα έλεγα είναι να αποτελούν για τα παιδιά τους το πρότυπο (role modeling). Να ενεργούν με αρκετή περίσκεψη μπροστά στα παιδιά τους, αφήνοντας για παράδειγμα κάτω το κινητό τους τηλέφωνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ή οποτεδήποτε έχουν τα παιδιά τους την ανάγκη της προσοχής τους. Δεύτερο, να βεβαιώνονται ότι τα παιδιά τους αντιλαμβάνονται την εκτίμησή τους, όταν τους ικανοποιεί η συμπεριφορά τους. Όταν χρωματίζουν ή διαβάζουν ή παίζουν μπάσκετ ή ποδηλατούν, να αφιερώνουν μέρος από το χρόνο τους για να τα ερωτήσουν το τι κάνουν, και γιατί τα ευχαριστεί αυτό. Αυτές οι συζητήσεις θα τα βοηθήσουν να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στις χαρές του “πραγματικού” κόσμου, και να διαπιστώσουν ότι η δραστηριότητά τους προσελκύει το ενδιαφέρον των γονέων τους.
Τέλος, να συμπεριλαμβάνουν και τα παιδιά τους στο καθορισμό των κανόνων που θα πρέπει να διέπουν τη χρησιμοποίηση των Μέσων. Ρωτήστε τα να σας πουν ποια νομίζουν ότι θα πρέπει να θεωρηθεί ως σωστή χρήση των ηλεκτρονικών Μέσων και ποιες θα μπορούσαν να είναι συνέπειες στη περίπτωση που παραβιάζονται οι κανόνες που έχουν συμφωνηθεί. Μπορεί να χρειαστεί να τα βοηθήσετε με τη καθοδήγησή τους σε αυτές τις συζητήσεις, αλλά συχνά θα διαπιστώσετε ότι έχουν προσδοκίες που δεν απέχουν πολύ από τις δικές σας.
- Τι ελπίζετε ότι θα μας πει εντός ολίγου η έρευνα; Που βρίσκονται, κατά τη γνώμη σας τα μεγαλύτερα κενά;
Απ: Μόλις τη τελευταία εβδομάδα είδε το φως της δημοσιότητας μια έρευνα κατά την οποία μελετήθηκαν οι επιδράσεις κάποιων “εκπαιδευτικών” παιχνιδιών στην ανάπτυξη των μικρών παιδιών. Τα αποτελέσματά τους προκάλεσαν έκπληξη ακόμη και στους ερευνητές, αφού έδειξαν ότι τα παιχνίδια που μιλούν και τραγουδούν, εκπέμπουν φως και παίζουν μουσική, μάλλον παρεμποδίζουν παρά συμβάλλουν στη μάθηση των μικρών παιδιών. Θα επιθυμούσα πολύ να δω να επαναλαμβάνονται τα ευρήματα αυτής της έρευνας, και να επιχειρηθεί η πραγματοποίηση και άλλων ερευνών, οι οποίες θα μελετήσουν το ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος – θετικός ή αρνητικός – των ηλεκτρονικών Μέσων στη μάθηση των μικρών παιδιών.