Ερωτηματολόγιο για την ανίχνευση προβλήματος ακοής

Μπορεί το μωρό σας να σας ακούσει;

ΑκοήΕδώ παρουσιάζεται ένας κατάλογος ερωτήσεων που αναφέρονται σε ορισμένα σημεία τα οποία μπορείτε να παρατηρήσετε στο ηλικίας 1 έτους παιδί σας. Παρουσιάζει το παιδί σας τα παρακάτω χαρακτηριστικά; Απαντήστε με ΝΑΙ/ΟΧΙ

Λίγο μετά τον τοκετό

Το μωρό σας θα πρέπει να ξαφνιάζεται από ένα έντονο θόρυβο, όπως είναι το χειροκρότημα ή το ηχηρό κλείσιμο της πόρτας, κλείνοντας και ανοίγοντας απότομα τα μάτια του.

Γύρω στον 1ο μήνα

Το μωρό σας θα πρέπει να αντιλαμβάνεται τους ξαφνικούς ή τους παρατεταμένους θορύβους, όπως είναι ο θόρυβος μιας ηλεκτρικής σκούπας ή ενός μίξερ και να σταματάει για να τις ακούσει μόλις αυτοί αρχίσουν να παράγονται.

Γύρω στον 4ο μήνα

Ηρεμεί ή χαμογελάει όταν ακούει την φωνή σας, όταν δεν μπορεί να σας δει. Μπορεί επίσης να στρέφει το κεφάλι του προς το μέρος σας, όταν το πλησιάζετε από πίσω και του μιλάτε από το πλάι του.

Γύρω στον 7ο μήνα

Στρέφεται αμέσως προς την κατεύθυνση της φωνής σας μέσα στον χώρο του δωματίου ή προς πολύ σιγανούς θορύβους εφόσον δεν είναι απασχολημένο με άλλα πράγματα.

Γύρω στον 9ο μήνα

Ακούει με προσοχή και ενδιαφέρον γνώριμες καθημερινές ομιλίες και αναζητεί την πηγή προέλευσης πολύ σιγανών θορύβων που βρίσκεται εκτός του οπτικού του πεδίου Επίσης απολαμβάνει  να φλυαρεί  μελωδικά με ακατάληπτα και συγκεχυμένα φωνήματα (babbling).

Γύρω στον 12ο μήνα

Επιδεικνύει  κάποιο βαθμό ανταπόκρισης στο άκουσμα του ονόματος του και σε κάποιες άλλες γνώριμες λέξεις. Μπορεί επίσης να ανταποκρίνεται όταν του λέτε “μη” ή “για-για”, ακόμη και όταν αδυνατεί να δει οποιαδήποτε συνοδευτική χειρονομία.

Ο παιδίατρός σας θα πραγματοποιήσει στο ηλικίας 6 έως 8 μηνών μωρό σας τον καθιερωμένο έλεγχο ρουτίνας της ακοής του. Ο ίδιος είναι σε θέση να σας βοηθήσει και να σας συμβουλεύσει οποιαδήποτε στιγμή πριν ή μετά από αυτό τον έλεγχο εφόσον για οποιοδήποτε λόγο ανησυχείτε για την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού σας. Στις περιπτώσεις που υποψιαστείτε ότι το μωρό σας δεν ακούει καλά, δεν μπορείτε να απαντήσετε “ναι” στα παραπάνω ερωτήματα, ή και για οποιοδήποτε άλλο λόγο ανησυχίας, ζητήστε βοήθεια από τον επισκέπτη υγείας ή τον οικογενειακό σας παιδίατρο.