Δραστηριότητες για Βρέφη 16-20 Μηνών

 • Τα νήπια ευχαριστιούνται να παίζουν στο νερό. Να βάζετε μέσα στο νερό της μπανιέρας τους αντικείμενα που συμπιέζονται εύκολα, όπως είναι: τα σφουγγάρια ή τα πλαστικά μπουκαλάκια και παιχνίδια με τα οποία θα μπορεί να βάζει και να χύνει νερό (πχ, ποτήρια και κύπελλα).
 • Τα νήπια ενθουσιάζονταν με τις σαπουνόφουσκες. Αφήστε το νήπιο σας να κάνει φυσαλίδες , ή να σας παρατηρεί όταν εσείς φτιάχνετε τις “μπουρμπουλήθρες”, φυσώντας μέσα από ένα καλαμάκι. Επίσης, οι φούσκες διασκεδάζουν τα νήπια, όταν τις σπάνε, ή όταν τις κυνηγάνε.
 • Σε αυτή την ηλικία το παιχνίδι με τους ρόλους υποκριτικής αναπαράστασης (φανταστικό παιχνίδι) είναι ιδιαιτέρως  ευχάριστο και διασκεδαστικό. Να ενθαρρύνετε το νήπιό σας να έχει μια κούκλα, ή  ένα λούτρινο ζωάκι, που θα κάνει ό,τι του λέει  – να περπατάει, να πηγαίνει για ύπνο, να χορεύει, να τρώει, και να πηδάει. Να  αφήνετε τη κούκλα να συμμετέχει στις καθημερινές δραστηριότητες  ή τα παιχνίδια.
 • Φτιάξτε μαζί με το νήπιό σας μια πουτίγκα. Αφήστε το νήπιό σας να σας “βοηθήσει”, αδειάζοντας τη πουτίγκα, χύνοντας το γάλα και ανακατεύοντας. Το παρασκεύασμα αυτό μπορεί να φαγωθεί, ή να χρησιμοποιηθεί για παιχνίδι (βάψιμο με τα δάχτυλα).
 • Τα νήπια λατρεύουν τη κίνηση. Πάρτε το νήπιό σας στο πάρκο για να ανεβαίνει επάνω σε κουνιστά παιχνίδια, σε κούνιες και μικρές τσουλήθρες. Στην αρχή, μπορείτε, όταν το νήπιό σας κάνει κούνια, ή τσουλήθρα, να το κρατάτε στην αγκαλιά σας.
 • Να συμμετέχετε μαζί με το νήπιό σας μουσικό-κινητικά τραγούδια, όπως είναι: “η γάτα και ο γάτος”, “ο λύκος και τα αρνάκια”, “η βροχή” κά. Κάντε τις κατάλληλες χορευτικές κινήσεις, μαζί με το παιδί σας. Να κινείστε ακολουθώντας το ρυθμό της μουσικής. Να περιμένετε το νήπιό σας να προβλέπει τη συνέχεια των κινήσεων σας.
 • Να τοποθετείτε τα αγαπημένα του παιχνίδια μέσα σε ένα  καλάθι για τα άπλυτα ρούχα, λίγο ποιο μακριά από το σημείο που να μπορεί το νήπιό σας να απλώσει τα χέρια του και να τα πιάσει, ή μέσα σε ένα καθαρό κιβώτιο με ένα κλειστό καπάκι. Να περιμένετε να σας ζητήσει το νήπιό σας τα αντικείμενα, δίνοντας του έτσι ένα λόγο και ένα κίνητρο, για να επιδιώξει να επικοινωνήσει μαζί σας. Στη συνέχεια ανταποκριθείτε στις παρακλήσεις του.
 • Φτιάξτε ένα εικονογραφημένο βιβλίο επικολλώντας σε ένα φωτογραφικό άλμπουμ, απλές συνηθισμένες εικόνες που θα τις κόψετε από περιοδικά. Το νήπιό σας απολαμβάνει να βλέπει τις δικές του φωτογραφίες και τις φωτογραφίες των μελών της οικογένειάς του. Επίσης, μπορεί να του αρέσει να βλέπει και τις φωτογραφίες αγαπημένων του ζώων.
 • Τα νήπια ενδιαφέρονται να παίζουν με μπάλες. Χρησιμοποιείστε μαζί μια μπάλα θαλάσσης, για να τη κυλάτε, να τη πετάτε και να τη κλωτσάτε μαζί με το νήπιό σας.
 • Να γεμίζετε μια πλαστική λεκάνη με καλαμποκάλευρο, ή κουάκερ. Βαλτέ μέσα σε αυτή κουτάλια, σουρωτήρι, δοσομετρικά κυπελάκια, χωνιά ή πλαστικά δοχεία. Τα νήπια μπορεί να τα γεμίζουν, να τα πετούν, να τα αδειάζουν και να μαθαίνουν την υφή και τη χρησιμότητα τους ως σύνεργα. Το να δοκιμάσουν τη γεύση δε θα τα βλάψει.
 • Τα νήπια θα αρχίσουν να συναρμολογούν αντικείμενα. Σε  αυτή την ηλικία είναι κατάλληλη η χρησιμοποίηση ξεχωριστών κομματιών του πάζλ, με στρογγυλές λαβές . Επίσης, ενδιαφέρουσες  και διασκεδαστικές για τα νήπια είναι οι δραστηριότητες που αφορούν την εισαγωγή κλειδιών μέσα σε κλειδαριές  και επιστολών, μέσα από τη σχισμή του γραμματοκιβωτίου.