Δραστηριότητες για Βρέφη 20-24 Μηνών

 • Δημιουργείστε το προσωπικό σας παιχνίδι μπόουλινγκ, χρησιμοποιώντας πλαστικά ποτήρια, κουτιά από μπάλες του τένις, ή άδεια πλαστικά μπουκάλια, τα οποία θα υποκαταστήσουν τις κορίνες  του μπόουλινγκ. Να δείξετε στο νήπιό σας πως θα πρέπει να κυλάει τη μπάλα για να ρίξει κάτω τις κορίνες.
 • Κρύψτε ένα ρολόι που κάνει ηχηρό τικ τακ, ή ένα τρανζίστορ που παίζει μαλακά, μέσα σε ένα δωμάτιο και βάλτε το παιδί σας να το βρει. Κάντε αλλαγή αφήνοντας το παιδί σας να κρύψει την ηχητική πηγή και να επιχειρήστε εσείς να τη βρείτε.
 • Να κάνετε το νήπιό σας έναν “υπαίθριο ζωγράφο’’ δίνοντας του ένα σετ βαφής, ένα μεγάλο πινέλο και μια λεκάνη ή ένα κουβά με νερό. Το νήπιό σας θα το βρει διασκεδαστικό  να “ζωγραφίζει” τη πλευρά του σπιτιού του, ένα φράκτη ή τη μπροστινή βεράντα.
 • Αναποδογυρίστε διάφορα αντικείμενα (πχ. βιβλία, ποτήρια, φλιτζάνια, παπούτσια) και δείτε αν το νήπιό σας παρατηρεί ότι είναι τοποθετημένα σε λάθος θέση και τα γυρίζει στη σωστή. Το νήπιό σας θα αρχίσει να απολαμβάνει τα “γελοία” και “ανόητα” παιχνίδια.
 • Να χρησιμοποιείτε πλαστικά ζωάκια φάρμας ή λούτρινα ζωάκια, για να τους αφηγηθείτε τη φανταστική ιστορία του MacDonald που είχε ένα αγρόκτημα με ζώα. Να συνοδεύετε την ιστορία με τις κατάλληλα ακουστικά εφέ.
 • Να φτιάξετε τουβλάκια χρησιμοποιώντας μεγάλους σάκους του παντοπωλείου ή του σουπερμάρκετ. Γεμίστε τους μέχρι το μέσο τους με κομματιασμένες ή τσαλακωμένες εφημερίδες. Διπλώστε το επάνω μέρος του σάκου και κλείστε το με ταινία. Το νήπιό σας θα απολαμβάνει το σκίσιμο και το τσαλάκωμα του χαρτιού και το γέμισμα των σάκων. Τα τουβλάκια είναι τέλεια για στοίβαξη και κατασκευή. Να αποφύγετε την επαφή του στόματος του παιδιού σας με το χαρτί εφημερίδας. Μετά από αυτή τη δραστηριότητα, θα πρέπει να πλένονται πολύ καλά τα χέρια.
 • Τα ρούχα της μεταμφίεσης παρέχουν πρόσθετη εξάσκηση του νηπίου σας στο ντύσιμο και το ξεντύσιμο των πουκάμισων, των παπουτσιών, του παντελονιού και των καλτσών. Τα νήπια μπορούν να κλείσουν και να κουμπώσουν μεγάλα φερμουάρ και κουμπιά.
 • Να βάλετε μικρά δοχεία, κουταλάκια, δοσομετρικά ποτηράκια, χωνιά, ένα κουβαδάκι, ένα φτυαράκι και ένα σουρωτήρι μέσα σε μια αμμοδόχο –  παιδική λακκούβα με  άμμο. Να μη ξεχνάτε να συμπεριλαμβάνετε παιδικά αυτοκινητάκια και φορτηγάκια, που θα τα οδηγούν τα παιδιά σε δρόμους χαραγμένους επάνω στην άμμο.
 • Τα δίστιχα με ομοιοκαταληξίες – ρίμες – και τα παιδικά τραγουδάκια συνοδευόμενα με κινήσεις είναι τα πλέον δημοφιλή σε αυτή την ηλικία. Η “Itsy – Blitsy Αράχνη”,  το  “Είμαι μια Τσαγιέρα” κά. είναι μερικά από τα αγαπημένα τραγούδια για τα νήπια. Δημιουργήστε τα δικά σας τραγουδάκια, χρησιμοποιώντας και το όνομα του παιδιού σας στο τραγούδι.
 • Το παιχνίδι δίπλα ή γύρω από άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό, αλλά συνήθως απαιτεί και την επίβλεψη ενός ενήλικα. Οι βόλτες μαζί με το νήπιό σας στο πάρκο αποτελούν ένα καλό τρόπο για να αρχίσει αυτό να συναναστρέφεται με τα άλλα παιδιά.
 • Να παίζετε μαζί με το παιδί σας το παιχνίδι “δείξε μου”, όταν κοιτάζετε βιβλία. Ζητήστε από νήπιό σας να σας βρει ένα αντικείμενο από μια εικόνα. Να εναλλάσσεστε, αφήνοντας το νήπιό σας να σας ζητήσει να του βρείτε κάτι από μια εικόνα του βιβλίου. Αφήστε το να γυρίζει τις σελίδες του βιβλίου.