Δραστηριότητες για Βρέφη 4-8 Μηνών

  • Τοποθετήστε ένα κουρδιστό παιχνιδάκι δίπλα ή πίσω από το μωρό σας. Παρατηρήστε αν το μωρό σας αναζητεί τη πηγή του προκαλούμενου ήχου.
  • Ενόσω κάθεστε κάτω στο πάτωμα, βάλτε το μωρό σας σε μια καθιστή θέση, ανάμεσα στα πόδια σας. Χρησιμοποιείστε τα πόδια και τον θώρακά σας για να δώσετε στο μωρό όση στήριξη, χρειάζεται. Αυτό θα σας επιτρέψει να παίξετε με το μωρό σας και συγχρόνως να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη της καθιστικής του στάσης.
  • Αφήστε το μωρό σας να κοιτάζει τον εαυτό του μέσα από ένα καθρέπτη. Τοποθετήστε ένα άθραυστο καθρεφτάκι στο πλάι της κούνιας και της αλλαξιέρας του, ώστε να μπορεί να βλέπει το πρόσωπό του.  Μπορείτε και εσείς να κοιτάζετε μαζί του μέσα από τον καθρέπτη. Χαμογελάστε του και κουνήστε τα χέρια σας χαιρετώντας.
  • Δημιουργήστε το “γυμναστήριο” του μωρού σας. Συνδέστε διάφορα εργαλεία της κουζίνας με ένα νήμα και αφήστε τα να κρέμονται επάνω από την κούνια του μωρού σας (πχ. δοσομετρικά κουταλάκια και ποτηράκια, πολτοποιητή πατάτας , κυπελάκι του shaker με ένα κουδουνάκι στο εσωτερικό του). Τοποθετήστε το γυμναστήριο της κούνιας σε μια απόσταση που να μπορεί το μωρό σας να το κλωτσήσει. Φροντίστε να το κατεβάζετε, όταν το μωρό σας δεν παίζει και να μην ξεχνάτε να επιβλέπετε συνεχώς.
  • Γεμίστε ένα μικρό πλαστικό μπουκάλι (πχ. ένα φαρμακευτικό φιαλίδιο με καπάκι ασφαλείας για το παιδί) με σπόρους φασολιού ή ρυζιού. Αφήστε το μωρό σας να το κουνάει και να κάνει θορύβους.
  • Κατασκευάστε ένα άλλο σέικερ χρησιμοποιώντας κουδουνάκια. Ενθαρρύνετε το μωρό σας να κρατάει ένα στο κάθε του χέρι και να τα κουνάει. Παρατηρήστε το, για να δείτε αν του αρέσει κάποιος ήχος περισσότερο από έναν άλλο.
  • Να παίζετε “κρυφρτούλι” με τα χέρια σας, ένα πανί, ή μια πάνα. Αρχίστε βάζοντας εσείς πρώτα το πανί μπροστά στο πρόσωπό σας. Μετά, αφήστε το μωρό σας να κρύψει το πρόσωπό του. Στη περίπτωση που το μωρό σας δεν ανέχεται το κρύψιμο του προσώπου του απομακρύνετε το πανί. Να εναλλάσσεστε στο παιχνίδι σας μαζί με το μωρό σας.