Δραστηριότητες για Παιδιά 30-36 Μηνών

  • Όταν αφηγείστε, ή διαβάζετε στο παιδί σας μια γνωστή του ιστορία να κάντε συχνές παύσεις, να παραλείπετε να πείτε μια λέξη, και να ζητάτε από το παιδί σας να τη συμπληρώσει. Για παράδειγμα, “Η κοκκινοσκουφίτσα είπε: “Γιαγιά τι μεγάλο …(στόμα)… έχετε”!
  • Να μάθετε στο παιδί σας πώς να κάνει τούμπες, κάνοντας εσείς πρώτος μία. Ακολούθως, βοηθήστε το να κάνει μία, και μετά αφήστε το να τη κάνει από μόνο του. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν έπιπλα στη μέση. Για την ασφάλεια του παιδιού σας μπορείτε να τοποθετήσετε μερικά μαξιλάρια στο πάτωμα.
  • Πάρτε ένα αρκετά μεγάλο χαρτί κρεοπωλείου, για να μπορέσει να ξαπλώσει επάνω σε αυτί το παιδί σας. Σχεδιάστε γύρω από το σώμα του παιδιού σας, για να πάρετε το περίγραμμά του. Να μη ξεχάσετε να συμπεριλάβετε τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών του. Μιλήστε του για τα μέρη του σώματός του και γράψτε τις λέξεις τους επάνω στο χαρτί. Αφήστε το παιδί σας να χρωματίσει την αφίσα και κρεμάστε την σε ένα τοίχο του δωματίου του.
  • Μια πολύ καλή δραστηριότητα για να μάθει το παιδί σας τα λόγια που αφορούν τοποθεσίες είναι η κατασκευή δρόμων και γεφυριών με τουβλάκια. Να χρησιμοποιούν παιδικά αυτοκίνητα για να προχωρούν επάνω στο δρόμο, επάνω ή κάτω από ένα γεφύρι, μεταξύ των σπιτιών κοκ
  • Βάλτε το παιδί σας να σας βοηθήσει να στρώσετε το τραπέζι. Πρώτα, πείτε στο παιδί σας να βάλει επάνω στο τραπέζι τα πιάτα, μετά τα ποτήρια, και μετά τις πετσέτες. Τοποθετώντας  ένα αντικείμενο του φαγητού στη κάθε μία θέση, το παιδί σας θα μάθει την ένα προς ένα αντιστοιχία. Δείξτε στο παιδί σας που θα πρέπει να τοποθετηθούν τα κουτάλια, τα πιρούνια και τα μαχαίρια.
  • Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει καινούριες λέξεις, για να περιγράψει αντικείμενα που αφορούν τις καθημερινές συζητήσεις. Η περιγραφή τους μπορεί να αναφέρεται στο χρώμα, το μέγεθος και το σχήμα τους. (πχ. το μπλε κύπελλο, η μεγάλη μπάλα). Επίσης, περιγράψτε το πώς κινούνται ορισμένα αντικείμενα (πχ. ένα αυτοκίνητο τρέχει γρήγορα, μια χελώνα κινείται πολύ αργά) και το πώς γίνονται αντιληπτά με την αφή (πχ. το παγωτό είναι κρύο, η σούπα είναι ζεστή).
  • Ένα καλό παιχνίδι για τα ταξίδια των παιδιών σας με το αυτοκίνητο είναι το παιχνίδι με τα τραπουλόχαρτα.  Τοποθετήστε μπροστά στο παιδί σας μερικά διαφορετικά χαρτιά. Δώστε του ένα τραπουλόχαρτο που ταιριάζει  με ένα από αυτά που έχουν επιδειχθεί και ζητήστε του να βρει το τραπουλόχαρτο που μοιάζει με το δικό του.
  • Κόψτε ένα σκληρό χαρτόνι για να φτιάξετε μια “ρακέτα χεριού” και δείξτε στο παιδί σας πως να τη χρησιμοποιεί για να κτυπήσει ένα μπαλόνι. Παρατηρήστε για πόσο χρόνο μπορεί το παιδί σας να κρατήσει το μπαλόνι στον αέρα, ή πόσες φορές μπορεί κτυπώντας το στον αέρα να σας το επιστρέψει. Αυτή η δραστηριότητα βοηθάει το παιδί σας να αναπτύξει τον συντονισμό των κινήσεων του σώματος των ματιών και των χεριών του. Φροντίστε να επιβλέπετε προσεκτικά το παιδί σας όταν παίζει με μπαλόνια.
  • Για να βελτιώσετε τον συντονισμό των κινήσεων και την ισορροπία του παιδιού σας δείξτε του το “βάδισμα της αρκούδας”  βάζοντας το να περπατήσει με τα τέσσερα άκρα, και κρατώντας τεντωμένα τα χέρια και τα πόδια του. Δοκιμάστε το “πήδημα του κουνελιού” με το κουλούριασμα πρώτα του σώματος προς τα κάτω και μετά το πήδημα προς τα εμπρός.
  • Να ενθαρρύνετε το παιδί σας δοκιμάσει να κάνει το “βάδισμα του ελέφαντα” με το λύγισμα προς τα εμπρός της μέσης του κορμού σας, και με τα άνω άκρα σας να αιωρούνται ελεύθερα, ενόσω κάνει αργά και βαριά βήματα. Τα χέρια θα πρέπει να είναι σφικτά ενωμένα.  Αυτό είναι καλό να γίνεται με τη συνοδεία μουσικής.
  • Φτιάξτε  μια αφίσα με τα αγαπημένα πράγματα του παιδιού σας, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από παλιά περιοδικά. Να χρησιμοποιείτε ασφαλή ψαλιδάκια και κόλλα, ή μια κόλλα με τη μορφή στικ που θα επιτρέπει να τη χρησιμοποιεί με ασφάλεια από μόνο του.