Όλες οι πληροφορίες για την ανάπτυξη των παιδιών από τη βρεφική ηλικία μέχρι και την εφηβεία
Δραστηριότητες για Παιδιά 60-66 Μηνών
Φτιάξτε κολάζ χρησιμοποιώντας υλικά από τη φύση. Μαζεύετε φύλλα, βότσαλα, και μικρά κλαδιά απέξω και κολλήστε τα επάνω σε ένα χαρτόνι ή σε ένα σκληρό χαρτί (Μπορούν να κοπούν κουτιά από δημητριακά και κράκερ για να χρησιμοποιηθούν ως χαρτόνια για το κολάζ).
Να ενθαρρύνετε το δραματικό – θεατρικό – παιχνίδι. Βοηθήστε το παιδί σας να αναπαραστήσει με θεατρικό τρόπο το αγαπημένο του παιδικό τραγούδι το καρτούν ή την ιστορία. Χρησιμοποιήστε ως θεατρικά κουστούμια μεγάλα παλιά ρούχα.
Να παίζουν απλά παιχνίδια με τη μπάλα, όπως είναι το ποδόσφαιρο. Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη μπάλα, και κυλίστε την αργά προς το μέρος του παιδιού σας. Παρατηρήστε αν το παιδί σας μπορεί να κλωτσήσει τη μπάλα και μετά να τρέξει πρώτος στη “βάση” του (κάτι σαν baseball).
Αφήστε το παιδί σας να σας βοηθήσει στις απλές δουλειές μαγειρικής, όπως είναι: η πολτοποίηση των πατατών, η παρασκευή σάντουιτς με τυρί και η ετοιμασία ενός μπολ με δημητριακά. Κατόπιν, διαπιστώστε αν μπορεί να σας αναφέρει τη σειρά των ενεργειών που ακολουθήσατε για να μαγειρέψετε και να λειώσετε τις πατάτες, ή να βγάλετε το ψωμί έξω από το ντουλάπι και να βάλετε επάνω σε αυτό τυρί.
Παίξτε μαζί με το παιδί σας το παιχνίδι των “20 ερωτήσεων”. Σκεφθείτε ένα ζώο. Αφήστε το παιδί σας να σας απευθύνει 20 ερωτήσεις, που αφορούν το ζώο, και των οποίων οι απαντήσεις περιορίζονται στο ναι/όχι. Το παιχνίδι διακόπτεται όταν το άτομο που υποβάλει τις ερωτήσεις καταλήγει να μαντεύσει ποιο είναι το ζώο ή όταν τελειώσει ο κύκλος των 20 ερωτήσεων (Στην αρχή μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσετε το παιδί σας στο τρόπο που θα πρέπει να υποβάλλονται και να απαντώνται οι ερωτήσεις των ναι/όχι). Ακολούθως, το παιδί σας μπορεί να επιλέξει και να σκεφτεί ένα ζώο και εσείς να του κάνετε τις ερωτήσεις. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και άλλες κατηγορίς πραγμάτων (πχ. τροφές, παιχνίδια και ανθρώπους).
Μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι “της μέτρησης προς τα επάνω των αριθμών στις πινακίδες κυκλοφορίας” που υπάρχουν στα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία. Ζητήστε από το παιδί σας να παρατηρήσει και να βρει μια πινακίδα κυκλοφορίας με αριθμό που να αρχίζει από το 1. Μετά να προσπαθήσει να βρει άλλες πινακίδες που να αρχίζουν από το 2, 3, 4 κοκ. μέχρι το 10. Ακολούθως, μπορεί το παιδί σας να παίξει το ίδιο παιχνίδι, αλλά με τη αντίστροφη – προς τα κάτω – μέτρηση των αριθμών στις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων (πχ. 9, 8, 7, 6, κοκ. μέχρι το 1).
Παροτρύνετε το παιδί σας να εξασκηθεί στο υποκριτικό παιχνίδι ή τη παντομίμα. Ανάμεσα στα θέματα, που προσφέρονται για υποκριτικούς ρόλους από το παιδί σας, περιλαμβάνονται να φανταστεί το παιδί σας: 1) ότι τρώει μια καυτή πίτσα με σκληρό τυρί, 2) ότι κερδίζει μια κούρσα,3) ότι βρίσκει μια μεγάλη αράχνη , 4) ότι περπατάει μέσα σε μια παχιά, κολλώδη λάσπη και 5) ότι αφήνει πατημασιές επάνω σε μια βρεγμένη άμμο.
Κάντε ένα απλό παιχνίδι συγκέντρωσης της προσοχής του παιδιού σας, χρησιμοποιώντας δύο ή τρία ζεύγη όμοιων χαρτιών της τράπουλας (πχ. δύο ρηγάδες ή κούπες), ή φτιάξτε τις δικές σας κάρτες με ολόιδιες διπλές εικόνες ή από τις διαφημίσεις περιοδικού. Αρχίστε με δύο ή τρία ζεύγη καρτών. Γυρίστε τις ανάποδα – με τη φιγούρα τους να βλέπει προς τα κάτω – και ανακατέψτε τις. Αφήστε το παιδί σας να αναποδογυρίσει δύο κάρτες και να παρατηρήσει αν ταιριάζουν. Εφόσον δεν ταιριάζουν, γυρίστε τις πάλι με τη φιγούρα τους προς τα κάτω, χωρίς φυσικά να τις ανακατέψετε ξανά. Σταδιακά, μπορείτε να αυξήσετε τον αριθμό των ζευγών με τις ίδιες κάρτες.
Οργανώστε για το παιδί σας μια “κούρσα μετ’ εμποδίων”, μέσα ή έξω από το σπίτι σας. Μπορείτε χρησιμοποιήστε: α) κούτες από χαρτόνι, για να τις υπερπηδά ή να σκαρφαλώνει επάνω σε αυτές, β)σκουπόξυλα, που τοποθετούνται μεταξύ των καρεκλών και χρησιμεύουν ως μπάρες για το χορό “limbo” – το πέρασμα του σώματος κάτω από τις μπάρες ,με χορευτικές κινήσεις και με τη ράχη στραμμένη προς το έδαφος, και γ) μαξιλάρια για να προχωρούν γύρω από αυτά. Αφήστε το παιδί σας να σας βοηθήσει στη διάταξη των εμποδίων της “κούρσας”. Μετά από λίγες προσπάθειες εξάσκησης ζητήστε του να ολοκληρώνει, όσο το δυνατό πιο γρήγορα, τη κούρσα με τα εμπόδια. Μετά, σε ένα επόμενο επίπεδο δυσκολίας μπορεί να δοκιμάσει να περνάει τα εμπόδια πηδώντας επάνω από αυτά, με το ένα ή και τα δύο πόδια του.
Αφού το παιδί σας πλύνει πρώτα πολύ καλά τα χέρια του μπορεί να εξασκηθεί στο γράψιμο γραμμάτων και αριθμών επάνω σε πουτίγκα, και σε ένα λεπτό στρώμα λειωμένης πατάτας, που έχει επιστρωθεί επάνω σε ένα περιτύλιγμα μπισκότου, ή σε μια σανίδα κοπής μαγειρικής. Το γλείψιμο των δαχτύλων επιτρέπεται!
Παίξτε το παιχνίδι “το μυστήριο της κάλτσας”. Βάλτε μέσα σε μια κάλτσα ένα συνηθισμένο οικιακό αντικείμενο. Δέστε το επάνω μέρος της κάλτσας. Πέστε στο παιδί σας να ψηλαφίσει τη κάλτσα και να μαντεύσει τί βρίσκεται στο εσωτερικό της. Να εναλλάσσεστε με το παιδί σας σε αυτή τη δραστηριότητα.
Κάντε ομοιοκαταληξίες χρωμάτων. Να εναλλάσσεστε με το παιδί σας δημιουργώντας ομοιοκαταληξίες με ένα χρώμα και μια λέξη. (πχ. κόκκινο – κόσκινο, μαύρος – ταύρος). Μπορείτε να δημιουργήσετε ομοιοκαταληξίες και με τα ονόματα (πχ. Σταύρος – γαύρος, Θωμάς – ντολμάς, Σπύρος – γύρος).
Φτιάξτε μια αφίσα – πόστερ – με θέμα “Μπορώ να διαβάζω”. Κόψτε ονόματα που μπορεί να διαβάσει το παιδί σας – τα ονόματα παιχνιδάδικων – , τα ονόματα από κουτιά με δημητριακά και άλλων τροφών. Μπορείτε επίσης να γράψετε τα ονόματα του παιδιού σας, των συγγενών και των φίλων σας επάνω σε κομμάτια χαρτιού και να τα βάλετε στο πόστερ. Καθώς το παιδί σας μαθαίνει να διαβάζει μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα ονόματα επάνω στο πόστερ.
Παίξτε το παιχνίδι “Τι δεν ανήκει ή δεν ταιριάζει;” Αφήστε το παιδί σας να βρει τη λέξη που δεν ανήκει ή δεν ταιριάζει σε μια λίστα από έξι έως επτά προφορικές λέξεις. Η λέξη που δεν ανήκει μπορεί να είναι αυτή που δεν σχηματίζει ομοιοκαταληξία με τις άλλες, ή αυτή που ανήκει σε μια διαφορετική κατηγορία. Μερικά παραδείγματα αυτού του παιχνιδιού είναι : 1)Σταύρος, μαύρος ,γαύρος, ταύρος Λάμπρος, μπάλα 2) Στράτος, πάτος , γάτος, βάτος, μπανάνα ,3) πορτοκαλί, πράσινο, κίτρινο, κόκκινο, μπλε, αλεπού και 4) κουτάλι, πιρούνι, μαχαίρι, πιάτο, ποτήρι,παντελόνι. Βοηθήστε το παιδί σας να σας δώσει αυτό τρεις έως τέσσερις λέξεις μαζί με μία που δεν ανήκει ή δεν ταιριάζει με τις υπόλοιπες.
Παίξτε το παιχνίδι της “μνήμης”. Τοποθετείστε πέντε ή έξι γνωστά αντικείμενα επάνω σε ένα τραπέζι. Πέστε στο παιδί σας να κλείσει τα μάτια του. Απομακρύνετε ένα αντικείμενο και αναδιατάξτε τα υπόλοιπα. Ρωτήστε το παιδί σας να σας πει πιο είναι το αντικείμενο που λείπει. Να εναλλάσσεστε με το παιδί σας σε αυτό το παιχνίδι.
Φτιάξτε μαριονέτες χρησιμοποιώντας ξυλάκια του παγωτού, χαρτοσακούλες, κάλτσες ή κουτιά από τις συσκευασίες αβγών. Διακοσμήστε τις μαριονέτες με κλωστή, στυλό, κουμπιά και χρωματιστό χαρτί. Δημιουργήστε μια σκηνή παράστασης με μαριονέτες, γυρίζοντας στο πλάι ένα τραπεζάκι του καφέ ή ένα άλλο παιδικό τραπεζάκι. Καθίστε πίσω από το επάνω μέρος του τραπεζιού. Να είστε το κοινό του παιδιού σας όταν παρουσιάζει το θέαμα με τις μαριονέτες.
Παίξτε το παλιό παιχνίδι “κέλυφος”. Χρησιμοποιείστε τέσσερα, απολύτως αδιαφανή, πλαστικά κύπελλα ή ποτηράκια. Βρείτε μια μικρή μπίλια, ένα μικρό αντικείμενο ή ένα φαγώσιμο προϊόν (πχ. μια σταφίδα ή ένα μικρό κρακεράκι) τα οποία να χωράνε κάτω από τα ποτηράκια. Αφήστε το παιδί σας να σας βλέπει, καθώς τοποθετείτε το κάθε αντικείμενο κάτω από ένα ποτηράκι και μετά μετακινείστε γύρω- γύρω όλα τα ποτηράκια. Πείτε στο παιδί σας να προσπαθήσει θυμηθεί κάτω από ποιό ποτηράκι βρίσκεται το αντικείμενο. Αφήστε το παιδί σας να μετακινήσει τα ποτηράκια και εσείς να πρέπει να μαντεύσετε σε ποιο ποτηράκι βρίσκεται το αντικείμενο.