Δραστηριότητες για τα Παιδιά 36-48 Μηνών

  • Φτιάξτε ένα βιβλίο “σχετικά μ’ εμένα” που να αφορά το παιδί σας. Φυλάξτε οικογενειακές φωτογραφίες, φύλλα από λουλούδια ή δέντρα, τις φωτογραφίες μιας αγαπημένης του τροφής από περιοδικό, και τις ζωγραφιές που έχει κάνει. Τοποθετήστε αυτά σε ένα άλμπουμ φωτογραφιών, ή κολλήστε τα επάνω σε φύλλα χαρτιού και συρράψτε τα για να δημιουργήσετε ένα βιβλίο.
  • Κατασκευάστε μια ταΐστρα πουλιών χρησιμοποιώντας φυστικοβούτυρο και σπόρους. Βοηθήστε το παιδί σας να βρει ένα κουκουνάρι, ή ένα κομμάτι ξύλου για να απλώσει το φυστικοβούτυρο. Τυλίξτε ή πασπαλίστε το βούτυρο μαζί με τους σπόρους και κρεμάστε το κουκουνάρι επάνω σε ένα δέντρο ή έξω από ένα παράθυρο. Την ώρα που το παιδί σας παρατηρεί τα πουλιά, ερωτήστε το να σας αναφέρει τον αριθμό το μέγεθος και το χρώμα των πουλιών που επισκέφτηκαν τη ταΐστρα.
  • Καλλιεργήστε ένα φυτό. Διαλέξτε σπόρους που αναπτύσσονται γρήγορα (φασόλια, φακές ή αρακά) και μαζί με το παιδί σας βάλτε τους μέσα σε ένα χάρτινο κύπελλο που είναι γεμάτο με χώμα. Συγκεκριμένα, βάλτε τους σπόρους περίπου 1- 1,5 εκ. κάτω από το χώμα και τοποθετήστε το κύπελλο σε ένα ηλιόλουστο περβάζι. Παροτρύνετε το παιδί σας να ποτίζει και να παρατηρεί τη βλάστηση του φυτού.
  • Πριν από τον ύπνο του παιδιού σας κοιτάξτε μαζί του ένα περιοδικό ή ένα βιβλίο. Ζητήστε από το παιδί σας να σας δείχνει με το δάχτυλό του τις εικόνες, καθώς θα τις αναφέρετε με το όνομά τους (πχ. “Που είναι το φορτηγό;”). Κάντε τον ανόητο και ζητήστε του να σας το δείξει με τον αγκώνα ή το πόδι του. Ερωτήστε το να σας δείξει κάτι που είναι στρογγυλό, ή κινείται γρήγορα.
  • Παίξτε ένα παιχνίδι αντιστοίχισης (matching game). Βρείτε δύο σύνολα με 10 ή περισσότερες εικόνες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εικόνες από δύο αντίγραφα του ίδιου περιοδικού ή από μια τράπουλα. Απλώστε τις εικόνες με την όψη τους προς τα πάνω και ζητήστε από το παιδί σας να σας βρει δύο παρόμοιες. Αρχίστε με δύο σειρές εικόνων και προχωρήστε σταδιακά σε περισσότερες σειρές με παρόμοιες εικόνες.
  • Κατά τη διάρκεια του μπάνιου παίξτε με το παιδί σας το παιχνίδι “Κάνε ό,τι κάνω” (“Simon Says”). Αυτό το παιχνίδι του μαθαίνει τα ονόματα των μερών του σώματός του. Στην αρχή θα είστε εσείς που θα ζητάτε από το παιδί σας να κάνει κάτι και θα πρέπει να το βοηθήσετε να πλύνει το μέρος του σώματός του που του ζητάτε. Μετά, αφήστε το παιδί σας να αναλάβει αυτό τον ρόλο. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας αναφέρει το όνομα του κάθε μέρους του σώματός του, καθώς κάνει το μπάνιο του.
  • Μιλήστε του για τον αριθμό 3. Διαβάστε ιστορίες που έχουν τον αριθμό 3 (πχ. Τα Τρία Μικρά Γουρουνάκια, Οι Τρεις Αρκούδες κα.). Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μετρήσει έως το 3, χρησιμοποιώντας παρόμοια αντικείμενα (πχ. πέτρες, κάρτες, τουβλάκια). Πέστε του ότι είναι 3 χρονών. Εφόσον το παιδί σας συλλάβει την έννοια του 3, προχωρήστε στο 4, 5 κ.ο.κ , και μέχρι εκεί που το ενδιαφέρει.
  • Ξεχωρίστε κάποια αντικείμενα που είναι γνωστά στο παιδί σας και έχουν διαφορετική χρήση (πχ. οδοντόβουρτσα, παλτό, μπανάνα, κουταλάκι, βιβλίο). Ζητήστε από το παιδί σας να σας πει ποιο από αυτά μπορείτε να το φάτε και ποιο μπορείτε να το φορέσετε έξω. Βοηθήστε το παιδί σας να βάλει τα πράγματα σε ομάδες ανάλογα με τη χρήση τους, όπως είναι “Τα πράγματα που τρώμε”  και “Τα πράγματα που φοράμε”.
  • Όταν το παιδί σας ντύνεται να το ενθαρρύνετε να εξασκείται με τα κουμπιά και το φερμουάρ. Παίξτε μαζί του το παιχνίδι κούκο – τσα, για να του δείξετε το πώς τα κουμπιά μπαίνουν μέσα στις κουμπότρυπες. Προσποιηθείτε ότι το φερμουάρ είναι ένα τραίνο που “ανεβαίνει” και “κατεβαίνει” επάνω σε μια σιδηροτροχιά.
  • Να εξασκείτε το παιδί σας να ακολουθεί τις εντολές σας. Παίξτε μαζί του ένα αστείο παιχνίδι, όπου ζητάτε από το παιδί σας να κάνει δύο ή τρία στη σειρά αστεία ή ασυνήθιστα πράγματα. Για παράδειγμα, ζητήστε του “Ακούμπησε τον αγκώνα σου  και μετά τρέξε να κάνεις ένα κύκλο” ή “Βρες ένα βιβλίο και βάλε το επάνω στο κεφάλι σου”.
  • Να ενθαρρύνετε το παιδί σας στο να “μοιράζεται πράγματα”, δημιουργώντας μια γωνιά παιχνιδιού μέσα στο σπίτι σας. Στην αρχή, να συμπεριλάβετε στο παιχνίδι μόνο δύο παιδιά (ένα αδελφό, μια αδελφή, ή ένα φίλο). Θα πρέπει επίσης να έχετε διαθέσιμα λίγα, του ιδίου τύπου, παιχνίδια, έτσι ώστε να μη στερούν το χρόνο παιχνιδιού από ένα άλλο παιδί που θα θέλει να παίξει με το ίδιο παιχνίδι. Το παιχνίδι με μαριονέτες ή τουβλάκια είναι πολύ καλό, γιατί ενθαρρύνει τη συμμετοχή και των άλλων παιδιών. Εφόσον κριθεί απαραίτητο μπορείτε να χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο ώστε τα παιδιά να παίζουν τον ίδιο χρόνο με τα διάφορα παιχνίδια.
  • Δημιουργήστε μια διαδρομή περιπέτειας έξω από το σπίτι σας. Χρησιμοποιήστε ένα λάστιχο ποτίσματος, ένα σχοινί, ή μια κιμωλία και κάντε μια “διαδρομή” που περνάει κάτω από  το παγκάκι, γύρω από ένα δέντρο, και κατά μήκος του τοίχου. Πρώτα, περπατήστε μαζί με το παιδί σας δια μέσου αυτής της διαδρομής, χρησιμοποιώντας τις παραπάνω λέξεις. Αφού έχει μπορέσει να κάνει αυτή τη διαδρομή, καταστρώστε μια νέα διαδρομή, ή βάλτε το παιδί σας να το κάνει.
  • Ακούτε μουσική και χορεύετε με το παιδί σας. Μπορείτε να διακόψετε τη μουσική για μια στιγμή και να παίξετε το παιχνίδι του “ακίνητος” όπου ο καθένας σταματάει να χορεύει ή  στέκεται τελείως ακίνητος, μέχρις ότου ξαναρχίσει να παίζει πάλι η μουσική. Για διασκέδαση, δοκιμάστε, να παίξετε αυτό το παιχνίδι με περίεργες και αστείες στάσεις του σώματος