Σπάνιος όγκος μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα της ΔΕΠΥ σε μερικά παιδιά

J. Hormone and Metabolic Research, May 2016

Σύμφωνα με μια νέα μικρή μελέτη, σε σπάνιες περιπτώσεις, παιδιά που έχουν διαγνωστεί ότι πάσχουν από διάσπαση της προσοχής με υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), στη πραγματικότητα έχουν όγκο, ο οποίος φαίνεται να προκαλεί συμπτώματα που είναι παρόμοια με εκείνα της ΔΕΠΥ.

Οι ερευνητές μελέτησαν 43 παιδιά με σπάνιους όγκους των επινεφριδίων, που ονομάζονταιφαιοχρωμοκυττώματα και παραγαγλιώματα (τα επινεφρίδια εντοπίζονται κοντά στους νεφρούς και παράγουν την αδρεναλίνη και άλλες ορμόνες).

Βρήκαν ότι στα εννέα παιδιά (21%) είχε τεθεί η διάγνωσητης ΔΕΠΥ, προτού να διαπιστώσουν οι ιατροί την ύπαρξη του όγκου τους. Αυτό το ποσοστό της ΔΕΠΥ είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο πού παρατηρείται συνήθως στα παιδιά (7.2%). Και επιπλέον, μετά την χειρουργική αφαίρεση των όγκων, σε τρία από τα εννέα παιδιά εξαφανίστηκαν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ.

Όπως δε χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 12 Μάιου στο ιατρικό Περιοδικό Ορμονική και Μεταβολική Έρευνα: “Τα συμπτώματα του άγχους και η δυσκολία στη συγκέντρωση της προσοχής, σε αυτούς τους ασθενείς μπορεί να σχετίζονται με τους υπάρχοντες όγκους τους, αλλά δεν αναγνωρίστηκαν ως κλινικά σημεία αυτών των όγκων”

Επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί ένα συχνό σύμπτωμα αυτών των όγκων(και αυτό βρέθηκε στα τέσσερα από τα εννέα παιδιά που διαγνώστηκαν ότι έπασχαν από τη ΔΕΠΥ), οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η υπέρταση που συνοδεύει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ, μπορεί να αποτελέσει ένα προειδοποιητικό σημείο της παρουσίας αυτών των όγκων.

Και προσθέτουν: “Στα παιδιά με υπέρταση και συμπτώματα της ΔΕΠΥ, επιβάλλεται, πριν από τη θεραπεία τους με  ψυχοδιεγερτικά  φάρμακα, να προηγηθεί ο έλεγχος, για την ενδεχόμενη παρουσία αυτών των όγκων

Με βάση το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, Τα φαιοχρωμοκυττώματα σχηματίζοται εντός του επινεφριδίου, ενώ τα παγαγγλιώματα εκτός του επινεφριδίου. Βέβαια με βάση το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ) οι όγκοι αυτοί είναι πολύ σπάνιοι: Υπολογίζεται ότι τα φαιοχρωμοκυτώματα συμβαίνουν με συχνότητα 1 στα 500000 άτομα και τα παραγαγγλιώματα σε 1 στο 1 εκατομμύριο άτομα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι όγκο αυτοί εκκρίνουν ουσίες που ονομάζονται κατεχολαμίνες οι οποίες διεγείρουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και επιπλέον τα συμπτώματα εξαιτίας αυτών των όγκων ενδέχεται να επιδεινωθούν όταν τα παιδιά λαμβάνουν φάρμακα για τη ΔΕΠΥ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *