Η Μικρή Απόσταση Μεταξύ των Κυήσεων Συνδέεται με Μεγαλύτερο Κίνδυνο Αυτισμού;

Η ανασκόπηση των δεδομένων αυτής της μελέτης, δεν μπορεί να αποδείξει την σύνδεση της αιτίας με το αποτέλεσμα, αλλά απλώς υποδηλώνει ότι η ιδανική διαφορά της ηλικίας μεταξύ των παιδιών είναι 2 έως 5 έτη.

Pediatrics, May 2016

Όπως υποδηλώνει μια εκτεταμένη νέα ερευνητική ανασκόπηση, η περιορισμένη, χρονικά, διαδοχή των κυήσεων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτισμού στα παιδιά.

Εξετάζοντας τη υπάρχουσα έρευνα, που περιλάμβανε περισσότερα από 1,1εκατομ. παιδιά, οι επιστήμονες επίσης βρήκαν ότι και το μεγαλύτερο μεσοδιάστημα μεταξύ των κυήσεων – περισσότερο από 5 έτη – μπορεί να σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης νευροαναπτυξιακής διαταραχής.

Συγγραφέας αυτής της μελέτης είναι ο Dr.Agustin Conde –Agudelo, ο οποίος είναι ένας ερευνητής στο, συνεργαζόμενο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Κέντρο της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στο Πανεπιστήμιο του Valie στο Cali της Κολομβίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος: “Με βάση τις καλύτερες μέχρι σήμερα ενδείξεις, φαίνεται ότι, για να περιοριστεί ο κίνδυνος του αυτισμού, το ιδανικό διάστημα μεταξύ των κυήσεων – ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της γέννησης του αμέσως προηγούμενου μεγαλύτερου αδελφού και της σύλληψης του νεότερου αδελφού – θα πρέπει να είναι 2 έως 5 έτη”.

Και συνεχίζοντας προσθέτει: “Οι λόγοι της σχέσης των μικρών χρονικών αποστάξεων μεταξύ των κυήσεων με τον αυτισμό και τις άλλες νευροαναπτυξιακές αναπηρίες, παραμένουν άγνωστοι”. Επίσης σημείωσε ότι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο η, δια μέσου του πλακούντα, ανεπαρκής διατροφή του εμβρύου και άλλοι παράγοντες.

Ωστόσο, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα μικρά ή τα μεγάλα χρονικά μεσοδιαστήματα μεταξύ των κυήσεων προκαλούν στη πραγματικότητα αυτισμό. Απλά υποδηλώνει ότι φαίνεται να υπάρχει μια σχέση.

Σύμφωνα με το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), υπολογίζεται ότι, περίπου ένα στα 68 παιδιά στην Αμερική, έχει διαγνωστεί ότι πάσχει από τη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος.

Αυτή η νόσος συνήθως εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 3 ετών και περιλαμβάνει συχνά δυσκολίες στη κοινωνικοποίηση και την επικοινωνία, καθώς και στερεότυπα επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Το 2013, όλοι οι τύποι του αυτισμού ενώθηκαν κάτω από μία ομπρέλα, συμπεριλαμβανομένου και του συνδρόμου του Asperger, που αποτελεί συνήθως την ηπιότερη μορφή αυτισμού.

Οι συγγραφείς στις υποσημειώσεις αναφέρουν ότι οι περισσότερες νευροαναπτυξιακές αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένου και του αυτισμού, πιστεύεται ότι προκαλούνται από ένα περίπλοκο μείγμα παραγόντων: γενετικούς, περιβαλλοντικούς, υγείας και οι συμπεριφοράς της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και οι επιπλοκές κατά τον τοκετό.

Ο Conde –Aguedo και η ομάδα του ανασκόπησαν επτά μεγάλες μελέτες που αναφέρονταν  στη σύνδεση του μικρού χρονικού μεσοδιαδτήματος μεταξύ των κυήσεων με τον  αυτισμό. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα παιδιά που γεννηθήκαν σε απόσταση μικρότερη από 12 μήνες από την αμέσως προηγούμενη κύηση, είχαν σχεδόν 2πλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν αυτισμό, σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες με τρία ή περισσότερα έτη μεταξύ των κυήσεων τους.

Τρεις από αυτές τις μελέτες ανακοίνωσαν επίσης μια σημαντική σύνδεση μεταξύ του μεγάλου μεταξύ των κυήσεων διαστήματος και του αυτισμού, και κυρίως για τους δύο ηπιότερους τύπους, οι οποίοι παλαιότερα έφεραν την ονομασία του συνδρόμου Asperger και της διάχυτης αναπτυξιακής διαταραχής.

Συγχρόνως τα ευρήματα υποδήλωσαν ότι το μικρότερο μεσοδιάστημα μεταξύ των συνδεόταν με ένα αυξημένο κίνδυνο αναπτυξιακών καθυστερήσεων και εγκεφαλικής παράλυσης, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κινήσεις του σώματος, τον συντονισμό των μυών και την ισορροπία.

Ο Conde-Agudelo και άλλοι ερευνητές υποθέτουν ότι τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος της μητέρας που παρατηρούνται στα μικρά μεσοδιαστήματα ανάμεσα σε διαδοχικές κυήσεις μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού. Το φυλλικό είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού στα έμβρυα και δίνεται συμβουλή στις γυναίκες να λαμβάνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Αναφορικά με τις διαδοχικές κυήσεις με μεγάλο μεσοδιάστημα ανάμεσά τους – που δυνητικά και αυτές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού –  ο Conde-Agudelo αναφέρει ότι υπάρχουν υποθέσεις ότι σχετιζόμενοι παράγοντες όπως η στειρότητα, η ακούσια εγκυμοσύνη και τα επίπεδα φλεγμονής της μητέρας ενδέχεται να επηρεάζουν τον κίνδυνο αυτισμού.

Ο Δρ. Paul Wang, αντιπρόεδρος και επικεφαλής της έρευνας για τον Αυτισμό αναφέρει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πώς η διατροφή επηρεάζει την έκβαση της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένου και του αυτισμού. Χαρακτηριστικά ο Wang αναφέρει ότι η νέα έρευνα αποτελεί “μια προσεκτική ανασκόπηση άλλων ερευνών σχετικά με το θέμα και ότι δεν εκπλήσσεται από τα αποτελέσματά της.”

Ο Wang τονίζει: “Συμπερασματικά η υγεία της μητέρας, πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πραγματικά πολύ σημαντική.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *