Δραστηριότητες για Παιδιά 48-60 Μηνών

  • Παίξτε με το παιδί σας το παιχνίδι του “ποιός”, “τί”, “πού”. Ζητήστε από το παιδί σας να σας πει ποιός εργάζεται στο σχολείο του, τι γίνεται σε αυτό, και που βρίσκεται. Ανάλογα με τις απαντήσεις του παιδιού σας, επεκτείνετε τις ερωτήσεις σας προς αυτό. Ερωτήστε το παιδί σας για άλλα θέματα (πχ. για τη βιβλιοθήκη, τη στάση του λεωφορείου και το ταχυδρομείο).
  • Όταν ετοιμάζετε το τραπέζι για φαγητό, παίξτε το παιχνίδι “τι δεν ταιριάζει”. Προσθέστε ένα παιχνιδάκι ή ένα άλλο αντικείμενο δίπλα στο πιάτο και τα άλλα σκεύη του φαγητού, Ζητήστε από το παιδί σας να σας πει τι δεν έχει θέση εδώ. Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό το παιχνίδι οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Για παράδειγμα, ενώ χτενίζετε το παιδί σας τοποθετείτε τη βούρτσα, το κοκαλάκι των μαλλιών, τη χτένα και μια “μπάλα” σε άσχετη θέση.
  • Αφήστε το παιδί σας να σας βοηθήσει στη προετοιμασία ενός πικνίκ. Δείξτε του τι μπορεί να χρησιμοποιήσει για το πικνίκ (πχ. ψωμί, φυστικοβούτυρο και μήλα). Προετοιμάστε  σακούλες με σάντουιτς, μια κατσαρολάκι με έτοιμο φαγητό και βάλτε τα μέσα σε ένα καλάθι ή μια μεγάλη πλαστική σακούλα. Μετά  πηγαίνετε να απολαύσετε το πικνίκ σας.
  • Σε μια βροχερή μέρα προσποιηθείτε ότι ανοίγετε ένα κατάστημα παπουτσιών. Χρησιμοποιήστε παλιά παπούτσια, χαρτί, μολύβια και μια καρέκλα για να κάθεται το άτομο που θα δοκιμάζει τα παπούτσια. Μπορεί να είστε ο πελάτης. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να γράψει τη παραγγελία σας. Μετά, μπορείτε να αλλάξετε ρόλους και να γίνει πελάτης το παιδί σας, που θα δοκιμάσει και θα αγοράσει παπούτσια.
  • Παίξτε με το παιδί σας το παιχνίδι  του “μπάσκετ  με κουβά” . Βάλτε το παιδί σας να σταθεί όρθιο 2 περίπου μέτρα μακριά από ένα μεγάλο κουβά, ή σκουπιδοτενεκέ και ζητήστε του να πετάει μέσα σε αυτά μια μεσαίου μεγέθους μπάλα. Για τη διασκέδασή σας μπορείτε, μια καλοκαιρινή ημέρα, να γεμίσετε το κουβά με νερό.
  • Να γράφετε συχνά το όνομα του παιδιού σας.  Όταν τελειώνει το σχέδιο μιας εικόνας, βεβαιωθείτε ότι παραθέτει το όνομά του και αναφέρει τα γράμματα του καθώς το γράφει. Εφόσον ενδιαφέρεται να το ενθαρρύνετε να ονομάζει και/ή να αντιγράφει τα γράμματα του ονόματός του. Να του δείχνετε σε κάθε ευκαιρία κάθε ημέρα τα γράμματα του ονόματός του στα κουτιά με δημητριακά, στις πινακίδες  και στα βιβλία.
  • Φτιάξτε ένα άνθρωπο με πλαστελίνη ή πηλό και χρησιμοποιώντας ξυλάκια, κουμπιά, οδοντογλυφίδες, χάντρες  και οποιοδήποτε άλλο μικρό αντικείμενο. Αρχίστε πλάθοντας το κεφάλι και τον κορμό και μετά χρησιμοποιήστε τα διάφορα αντικείμενα για τα χέρια, τα πόδια και τα μάτια. Κάντε στο παιδί σας ερωτήσεις σχετικές με το ανθρωπάκι που φτιάξατε.
  • Κόψτε τρεις μικρούς, τρεις μεσαίους και τρεις μεγάλους κύκλους. Χρωματίστε την κάθε ομάδα κύκλων με διαφορετικό χρώμα (ή χρησιμοποιήστε χρωματιστό χαρτί για την κάθε ομάδα). Το παιδί σας μπορεί να ταιριάξει τους κύκλους ανάλογα με το χρώμα ή το μέγεθός τους. Μπορείτε επίσης να κάνετε στο παιδί σας ερωτήσεις, σχετικές με τα διαφορετικά μεγέθη των κύκλων. Για παράδειγμα, ρωτήστε το παιδί σας “Ποιός κύκλος είναι μικρότερος;”. Δοκιμάστε να παίξετε αυτό το παιχνίδι χρησιμοποιώντας κουμπιά από παλιά ρούχα , που έχουν διαφορετικό χρώμα και μέγεθος.
  • Πηγαίνετε με το παιδί σας ένα περίπατο και μαζεύετε διάφορα αντικείμενα που θα βρείτε στο δρόμο σας. Φέρτε τα στο σπίτι σας και βοηθήστε το παιδί σας να τα ταξινομήσει σε ομάδες. Για παράδειγμα, οι ομάδες μπορούν να συμπεριλαμβάνουν: πέτρες, χαρτιά, ή φύλλα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δημιουργήσει μια “συλλογή” ξεχωριστών πραγμάτων  και βρείτε μια κούτα ή ένα συγκεκριμένο μέρος, όπου να μπορεί να προβάλλει τη συλλογή του.
  • Παίξτε με το παιδί σας ένα παιχνίδι “μαντεψιάς μιας εικόνας”. Καλύψτε  μια εικόνα ενός πολύ γνωστού στο παιδί σας βιβλίου με ένα φύλλο χαρτιού και αποκάλυψτε ένα μικρό μέρος της κάθε φορά, μέχρις ότου το παιδί σας μαντεύψει ποια μπορεί τελικά να είναι.
  • Αφήστε το παιδί σας να σας βοηθήσει στη προετοιμασία ενός γεύματος. Αυτό μπορεί να αλείψει το φυστικοβούτυρο ή τη μαρμελάδα, να ξεφλουδίσει τη μπανάνα, να κόψει με ένα μαχαίρι για το βούτυρο, να ρίξει δημητριακά και να προσθέσει γάλα (χρησιμοποιώντας ένα μικρό δοχείο). Ωστόσο, ποτέ να μην αναθέτετε στο παιδί σας οποιαδήποτε δραστηριότητα που αφορά στο φούρνο ή στην εστία μαγειρέματος χωρίς τη προσεκτική σας επίβλεψη.
  • “Να γράφει” και να ταχυδρομεί ένα γράμμα σε ένα φίλο ή συγγενή του. Εφοδιάστε το παιδί σας με χαρτί, κηρομπογιές – παστέλ – , ή μολύβι και ένα φάκελο αλληλογραφίας. Αφήστε το ίδιο να ζωγραφίσει, να μουτζουρώσει ή να γράψει, ή να σας πει το τι θέλει να του γράψετε εσείς. Όταν τελειώσει, αφήστε το να διπλώσει το γράμμα να το βάλει μέσα στο φάκελο, να το γλείψει και να το σφραγίσει. Μπορείτε να γράψετε τη διεύθυνση επάνω στο φάκελο. Να μη παραλείψετε να επιτρέψετε στο παιδί σας να διακοσμήσει τον φάκελο. Αφού βάλει και το γραμματόσημο, βοηθήστε το να το ταχυδρομήσει.
  • Παίξτε με το παιδί σας το “τσίρκο”. Βρείτε παλιά χρωματιστά ρούχα και βοηθήστε το παιδί σας να πραγματοποιήσει μια παράσταση τσίρκου. Εφοδιάστε το με: ένα σχοινί τοποθετημένο επάνω στο έδαφος για το υποτιθέμενο νούμερο της βάδισης επάνω σε σύρμα, που βρίσκεται σε κάποιο  ύψος από το έδαφος,  ένα όρθιο κασόνι που θα χρησιμεύσει ως σταντ για την αναγραφή του προγράμματος της παράτασης, αστεία αντικείμενα για ένα ταχυδακτυλουργικό κόλπο και λούτρινα ζωάκια για τη παράσταση. Σχεδιάζοντας τη παράσταση, να ενθαρρύνετε τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του παιδιού σας. Να μη ξεχνάτε να το χειροκρότησετε.
  • Φτιάξτε  μια σακούλα με φασόλια για να τη πιάνετε και να τη πετάτε. Γεμιστέ μια παλιά κάλτσα ή ένα καλσόν με ¼ του κυπέλλου με ξερά φασόλια. Ράψτε την υπόλοιπη άκρη ή δέστε την με ένα λαστιχάκι. Παίξτε το παιχνίδι της “καυτής πατάτας” ή απλώς να το πετάτε και να το πιάνετε. Να ενθαρρύνετε το παιδί σας να πετάει τη μπάλα με το χέρι του επάνω ή κάτω από τον ώμο του.