Μια μελέτη από τις ΗΠΑ υποδηλώνει ότι γυναίκες που χρησιμοποιούν την εξωσωματική γονιμοποίηση και τις άλλες αναπαραγωγικές τεχνολογίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν παιδιά με ορισμένες συγγενείς ανωμαλίες από ότι διατρέχουν οι συνομήλικες τους, που κυοφορούν με τον παραδοσιακό τρόπο.
Ωστόσο, οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι τα ευρήματα είναι πολύ προκαταρκτικά, ώστε να αποτραπούν οι γυναίκες να προσπαθήσουν να συλλάβουν με αυτό τον τρόπο.
Αναφέρουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος των επιπλοκών μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στην μεγαλύτερη ηλικία της μητέρας και σε άλλους παράγοντες υγείας, που κάνουν τις μητέρες να καταφεύγουν από την αρχή στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγική τεχνολογία.
Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Sheree Boulet, ένας επιστήμονας του τμήματος αναπαραγωγικής υγείας στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Νοσημάτων των ΗΠΑ, αναφέρει: “Η ερευνητικη ομάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει το τι κρύβεται πίσω από τον αυξημένο κίνδυνο της πρόκλησης συγγενών ανωμαλιών στα μωρά που κυοφορήθηκαν με την χρησιμοποίηση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής τεχνολογίας’’ .
Ο ίδιος πρόσθεσε μέσω της αποστολής ενός ηλεκτρονικού μηνύματος: “Το χειρόγραφό μας υποδηλώνει ότι οι παράγοντες, που σχετίζονται με την υφιστάμενη υπογονιμότητα – που αποτελεί τη βασική αιτία που οδηγεί πολλά ζευγάρια να καταφύγουν στις υπηρεσίες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής τεχνολογίας – μπορούν να αυξάνουν τον κίνδυνο των γενετικών ανωμαλιών’’
Ο Boulet και οι συνεργάτες του ανασκόπησαν τα στοιχεία σε περισσότερα από 4,6 εκ. μωρά που γεννήθηκαν στη Φλόριντα, τη Μασαχουσέτη και το Μίσινγκαν των ΗΠΑ, από το 2000 έως το 2010.
Σύμφωνα με μια αναφορά που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics, περίπου το 1,4% αυτών των μωρών, ή περίπου 65.000 μωρά, γεννήθηκαν μετά από την εφαρμογή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής τεχνολογίας
Γενικά, για κάθε 10.000 μωρά, σχεδόν 59 από αυτά που κυοφορήθηκαν με τη χρησιμοποίηση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής τεχνολογίας, είχαν τουλάχιστον μία, μη γενετικής προέλευσης, συγγενή ανωμαλία, σε σύγκριση με τα περίπου 48 των οποίων η σύλληψη έγινε με τον παραδοσιακό τρόπο.
Οι περισσότερες γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγική τεχνολογία είχαν ηλικία μικρότερη των 30 ετών, ενώ η πλειοψηφία των γυναικών που κυοφόρησαν με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγική τεχνολογία ήταν τουλάχιστον 35 ετών.
Ακόμη και μετά την προσαρμογή και τη διόρθωση των αποτελεσμάτων από τους ερευνητές, ανάλογα με την ηλικία και τα χαρακτηριστικά της υγείας των γυναικών, τα βρέφη που γεννήθηκαν με τη μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής τεχνολογίας είχαν 28% περισσότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αυτές τις συγγενείς ανωμαλίες, από ότι είχαν τα βρέφη που γεννήθηκαν, χωρίς την εφαρμογή της αναπαραγωγικής τεχνολογίας.
Στα μωρά που γεννήθηκαν με την διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής τεχνολογίας που είναι γνωστή ως μεταφορά φρέσκου εμβρύου (fresh embryo transfer) ο κίνδυνος των συγγενών ανωμαλιών ήταν 53 % μεγαλύτερος στις γυναίκες που είχαν διαταραχές της ωοθηλακιορρηξίας. Σε αυτή την μέθοδο, οι ωοθήκες μιας γυναίκας διεγείρονται, με ορμονικά φάρμακα, για την παραγωγή ωαρίων, τα οποία αφαιρούνται και στη συνέχεια γονιμοποιούνται από τα σπερματοζωάρια και τέλος η πραγματοποίηση της εμφύτευσης των εμβρύων στη μήτρα γίνεται μέσα στον ίδιο αναπαραγωγικό κύκλο.
Στο υποσύνολο των γυναικών που υποβλήθηκαν σε μια πιο πρόσφατη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής τεχνολογίας, γνωστή ως υποβοηθούμενη εκκόλαψη, ο κίνδυνος της γέννησης μωρών με συγγενείς ανωμαλίες ήταν 55% υψηλότερος. Με αυτή την μέθοδο οι επιστήμονες βοηθούν να αναδυθεί το έμβρυο από ένα στρώμα πρωτεϊνών, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η προσκόλλησή του μέσα στη μήτρα.
Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι ένας περιορισμός της έρευνας είναι ότι σε αυτή δεν υπάρχουν στοιχεία, τα οποία να αφορούν τις συγγενείς ανωμαλίες στις εγκυμοσύνες με θνησιγενή έμβρυα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να έχει υποεκτιμηθεί η παρουσία των συγγενών ανωμαλιών. Είναι επίσης πιθανό ότι, τα μωρά που γεννιούνται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγική τεχνολογία έχουν στενότερη παρακολούθηση, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα μεγαλύτερο ποσοστό διάγνωσης των συγγενών ανωμαλιών σε αυτά τα βρέφη.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η Judy Stern, – μια καθηγήτρια της Μαιευτικής και της Γυναικολογίας και της Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Geisel στο Dartmouth του Λιβάνου – “Παρά το γεγονός ότι αυτή η μελέτη βρήκε διαφορές στον κίνδυνο των συγγενών ανωμαλιών, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η συνολική επίπτωση αυτών των ανωμαλιών είναι πολύ χαμηλή’’.
“Ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία των μωρών που γεννιούνται με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι φυσιολογικά“, αναφέρει μέσω email η Stern, η οποία δε συμμετείχε στη μελέτη.