Ο λίγο παραπάνω ύπνος βελτιώνει τις βαθμολογίες των παιδιών στα μαθήματα του σχολείου

Sleep Medicine, February 2016

Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την υγείατ ων παιδιών. Η έλλειψη επαρκούς ύπνου έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας και συνοδά λειτουργικά προβλήματα των παιδιών, σε καθημερινή βάση. Το MedicalXpress ανακοίνωσε στις 5 Απριλίου 2016, ότι οι βαθμοί των παιδιών στα μαθήματα του σχολείου βελτιώνονται με μόλις μικρές αυξήσεις της διάρκειας του ύπνου τους. Η παρούσα μελέτη δημοσιευτηκε και στο περιοδικό TIME.

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του  Mc Gill και του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας του Douglas, μαζί με  την Σχολική Επιτροπή του Riverside, στο Μόντρεαλ του Καναδά, η ακαδημαϊκή απόδοση των μαθητών της στοιχειώδους εκπαίδευσης βελτιώθηκε με τις καλύτερες συνήθειες ύπνου. Συγκεκριμένα, μια κατά μέσο όρο παράταση του ύπνου τους κατά 18.2 λεπτά την ημέρα, επί 5 ημέρες – συνολικά 91 λεπτά – είχε σημαντική, θετική επίπτωση στους ελέγχους βαθμολογίας των μαθητών.

Η παρούσα μελέτη έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Sleep Medicine. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, με την εφαρμογή ενός σχολικού προγράμματος εκπαίδευσης των μαθητών στο αντικείμενο του ύπνου, σημειώθηκε μια βελτίωση στον ύπνο και την ακαδημαϊκή απόδοση των παιδιών της σχολικής ηλικίας. Στην ομάδα παρέμβασης προστέθηκαν κάθε νύχτα 18.2 λεπτά επιπλέον ύπνου. Υπήρξε μια βελτίωση κατά 2.3% της επάρκειας του ύπνου, με μια μείωση του λανθάνοντος χρόνου εγκατάστασης του ύπνου κατά 2.3 λεπτά. Εντυπωσιακή ήταν η βελτίωση των βαθμολογιών των μαθητών στα μαθηματικά και τα αγγλικά. Αντιθέτως, δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή στις αντίστοιχες βαθμολογίες των μαθητών της ομάδας συγκριτικού ελέγχου.

Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μια σχέση των σημαντικών βελτιώσεων στον ύπνο και της ακαδημαϊκής απόδοσης, στα παιδιά που συμμετέχουν στο σχολικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στον ύπνο. Οι γονείς ενθαρρύνονται να συνεργάζονται με τα παιδιά τους, προκειμένου να τα βοηθήσουν να έχουν, κάθε νύχτα ένα επαρκή ύπνο – σε διάρκεια και ποιότητα. Αξίζει επίσης να συμπεριληφθούν στην διδακτέα σχολική ύλη, που αφορά την υγεία, και τα προγράμματα εκπαίδευσης των μαθητών στην υγιεινή του ύπνου.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θε πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι με το να ενθαρρύνουν τον καλό ύπνο στα παιδιά τους παρέχουν ένα φυσικό τρόπο που θα τα βοηθήσει να είναι υγιέστερα και να αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο τους. Οι Παιδίατροι, οι Οικογενειακοί Ιατροί και οι νοσηλεύτριες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να συμβουλεύουν σε κάθε ευκαιρία τους γονείς και τα παιδιά τους, για το πόσο σημαντικό είναι να έχουν τα παιδιά  επαρκή ύπνο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *